Miglota ateitis. Golfo srovė iš tiesų silpnėja. Kas bus toliau  ()

Mokslininkai rado patvirtinimą, kad „pagrindinės Žemės arterijos“ judėjimo greitis lėtėja, ir tai gąsdina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Intensyvios karščio bangos, rekordinės temperatūros ir didelio masto miškų gaisrai įrodo, kad klimato krizė Žemėje atėjo ir jau galime pastebėti pirmąsias jos pasekmes. Anksčiau mokslininkai taip pat teigė, kad Golfo srovė ėmė nenumaldomai silpti, o tai taip pat yra klimato krizės pasekmė, rašo „Science Alert“.

Naujame tyrime mokslininkai iš Woods Hole okeanografijos instituto ir Majamio universiteto ne tik rado įrodymų, kad Golfo srovė iš tikrųjų lėtėja, bet ir sutelkė dėmesį į supratimą, kodėl tai vyksta.

Golfo srovė iš esmės yra viena didžiausių oro sistemų mūsų planetoje, o kai ji keičiasi, keičiasi ir Žemės klimatas. Tyrimo metu mokslininkai išanalizavo 40 metų duomenis surinktų iš Floridos sąsiaurio, visų pirma apie jūros vandens tūrio, kuris per visą laiką prapumpuojamas per regioną, matavimą.

Tyrimo rezultatai rodo, kad bendras Golfo srovės nešamo vandens tūris per pastaruosius 40 metų sumažėjo mažiausiai 4 proc. Tyrimo autoriai pažymi, kad jų rezultatai yra pirmasis „įtikinamas, nedviprasmiškas stebėjimo įrodymas“ apie srauto sulėtėjimą. Pažymėtina, kad šiame tyrime mokslininkai netyrė Golfo srovės susilpnėjimo priežasčių, tačiau mano, kad su 99 % tikimybe šis sulėtėjimas nėra atsitiktinis įvykis.

 

Pasak tyrimo bendraautorio, fizinio okeanografo Chriso Picuch, duomenys rodo, kad sulėtėjimas iš tiesų vyksta dabar, tačiau mokslininkai vis dar negali pasakyti, kiek tai susiję su klimato kaita ir ar tai yra natūrali kaita.

Grupė pažymi, kad savo darbe jie naudojo palydovų, povandeninių laivų ir lauko įrašų surinktus duomenis, o vėliau juos įtraukė į sudėtingą Bajeso modelį, kuris labai tiksliai apskaičiuoja tikimybes ir neapibrėžtumus.

 

Pasak Picucho, rezultatai kelia rimtą nerimą ir dar kartą parodo, kokie svarbūs yra ilgalaikiai vandenyno stebėjimai. Apibendrindama komanda teigė, kad Golfo srovė iš tiesų silpnėja, o labiausiai tikėtinas kaltininkas yra visuotinis atšilimas, tačiau jie taip pat pažymėjo, kad tiesiog nėra tikri, kas bus toliau. Tikėtina, kad Golfo srovės lėtėjimas sukels daugiau ekstremalių oro reiškinių, aukštesnę vidutinę pasaulinę temperatūrą ir didesnį kritulių kiekį.

Be to, mokslininkai mano, kad blogėjanti klimato krizė sukels atsaką, dėl kurio bus toliau trikdomos oro sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: