Naujausias tyrimas skelbia apie katastrofą. Išvengti jau praktiškai neįmanoma  ()

Nauji tyrimai parodė, kad spartus Antarktidos ledo šelfų tirpimas gali būti nebesustabdomas. Mokslininkai skaičiuoja, kad net įgyvendinus ambicingus tikslus apriboti pasaulinį atšilimą, Vakarų Antarktida patirs didelį vandenynų temperatūros kilimą ir ledo šelfų tirpimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ledo šelfai – tai ledynų gale į vandenyną išsikišę ledo liežuviai. Jie veikia kaip atramos, padedančios sulaikyti ledą sausumoje, lėtina jo tekėjimą į jūrą ir yra svarbi apsauga nuo jūros lygio kilimo. Tirpstant ledo šelfams, jie plonėja ir praranda savo atraminę funkciją.

Nors daugėja įrodymų, kad ledo nykimas Vakarų Antarktidoje gali būti negrįžtamas, buvo neaišku, kiek stipriai tam galima užkirsti kelią klimato kaitos reguliavimo priemonėmis.

Tyrėjai nagrinėjo „bazinį tirpimą“, kai šiltos vandenyno srovės tirpdo ledą iš apačios. Jie analizavo vandenyno šiltėjimo ir ledo šelfų tirpimo greitį pagal skirtingus klimato kaitos scenarijus.

Pasitelkti įvairūs scenarijai – nuo ambicingo, kai pasauliui pavyks apriboti pasaulinį atšilimą iki 1,5 laipsnio, iki blogiausio – jei bus deginami dideli planetą šildančio iškastinio kuro kiekiai.

Jie nustatė, kad net jei pasaulyje pavyks apriboti temperatūros kilimą iki 1,5 laipsnio, o to padaryti nepavyksta, dėl klimato kaitos vandenynas vis tiek gali šilti tris kartus greičiau nei įprasta.

Ataskaitoje teigiama, kad net ir gerokai sumažinus planetą šildančią taršą dabar turime tik ribotas galimybes užkirsti kelią Vakarų Antarktidos ledo skydo suirimui dėl šiltėjančių vandenynų.

 

„Atrodo, kad 21 amžiuje galime prarasti Vakarų Antarktidos ledo tirpimo kontrolę“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė Kaitlin Naughten.

Vakarų Antarktida jau dabar labiausiai prisideda prie pasaulinio jūros lygio kilimo ir turi pakankamai ledo, kad jūros lygis pakiltų vidutiniškai 5,3 m. Čia yra ir Tveitso, dar vadinamas pasaulio pabaigos (angl. Doomsday) ledynas, nes jo griūtis gali pakelti jūros lygį keliais metrais ir priversti pakrantėse įsikūrusias bendruomenes ir žemai esančias salų valstybes arba statyti įrenginius, saugančius nuo kylančio jūros lygio, arba apleisti šias vietas.

Nors tyrime daugiausia dėmesio skirta ledo šelfų tirpimui, o tiesioginis poveikis jūros lygio kilimui nebuvo įvertintas, tyrėjai sako turintys pagrindo tikėtis spartėjančio kilimo, nes Vakarų Antarktida sparčiau tirpsta.

 

Prie tyrimo neprisidėjęs Kolorado Boulderio universiteto ledynų tyrinėtojas Ted Scambos teigė, kad išvados yra verčiančios susimąstyti. Jo teigimu, jos paremtos jau atliktais tyrimais, kurie rodo nerimą keliantį Antarktidos vaizdą.

„Žmonės, kurie šiandien yra gyvi, matys, kaip smarkiai padidės jūros lygio kilimo greitis visuose pakrančių miestuose visame pasaulyje“, – sakė T.Scambos.

Parengta pagal CNN inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()