Didžiausias pasaulyje ledkalnis pajudėjo po 30 metų  ()

Didžiausias pasaulyje ledkalnis pajudėjo po daugiau nei 30 metų, praleistų vandenyno dugne, rašo BBC. A23a pavadintas ledkalnis 1986 m. atsiskyrė nuo Antarktidos pakrantės, tačiau netrukus nusileido į Vedelio jūrą ir iš esmės tapo ledo sala.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio ledkalnio plotas yra beveik 4 000 kv. km – t.y. jis du kartus didesnis už Londoną. O šio ledo plokštės svoris – apie 400 m storio.

Kai A23a ledkalnis atsiskyrė nuo baltojo žemyno Filchnerio ledo šelfo, jame buvo įsikūrusi sovietų mokslinių tyrimų stotis ir Maskva išsiuntė ekspediciją, kad ši iš bazės „Družnaja 1“ išvežtų įrangą, baimindamasi, kad ji bus prarasta. Tačiau ledkalnis toli nuo kranto nenutolo ir įsitvirtino Vedelio jūros dugne, rašo BBC.

Taigi, kodėl po beveik 40 metų A23a pradėjo judėti būtent dabar?

„Aš to klausiau kelių kolegų, norėdamas išsiaiškinti, ar tai galėjo išprovokuoti kokie nors šelfo vandens temperatūros pokyčiai, tačiau visi sutarė, kad tam tiesiog atėjo laikas“, – sakė daktaras Andrew Flemingas, nuotolinio stebėjimo ekspertas iš Britų Antarktidos tyrimų tarnybos.

„Jis buvo įšalęs nuo 1986 m., bet galiausiai turėjo susitraukti tiek, kad prarastų sukibimą ir pradėtų judėti. Pirmąjį judėjimą pastebėjau dar 2020 m.“, – pridūrė mokslininkas.

 

Pastaraisiais mėnesiais A23a, skatinamas vėjų ir srovių, įgavo pagreitį ir šiuo metu yra pasiekęs šiaurinį Antarktidos galą.

A23a, kaip ir dauguma Vedelio ledkalnių, beveik neabejotinai patesk į Antarktidos cirkumpoliarinę srovę, kuri jį nuneš į Pietų Atlanto vandenyne esančią vadinamąją ledkalnių alėją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()