Jokių ugnikalnių. JAV plotas per naktį išaugo 1000 000 km²! Kas nutiko (Žemėlapis)  ()

Tyrėjai pastebi, kad teritorijos padidėjimas nėra susijęs su geologinėmis jėgomis ar svetimos žemės invazija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vos prieš kelias savaites JAV išsiplėtė 1 milijonu kvadratinių kilometrų, beveik dvigubai daugiau nei Ispanija. Įdomu tai, kad netikėtas teritorijos padidėjimas visai nėra keistų geologinių jėgų ar svetimos žemės įsiveržimo rezultatas, rašo „IFLScience“.

Tiesą sakant, šalies plėtra yra susijusi su valstybių bandymu deklaruoti savo teises į supančią teritoriją vandenyno dugne. Kontinentiniai šelfai yra jūros dugno plotas, supantis didelius sausumos masyvus, kur jūra yra gana sekli, palyginti su atviru vandenynu. Pagal tarptautinę teisę šalys gali pretenduoti į šiuos kontinentinius šelfus: tai leidžia joms valdyti ir eksploatuoti jų išteklius.

Autorinės teisės: JAV valstybės departamentas

Anksčiau 75 šalys jau buvo apibrėžusios savo išplėstinio kontinentinio šelfo (Extended Continental Shelf, ECS) ribas, o tai reiškia kontinentinio šelfo dalį, esančią už 200 jūrmylių (370 km) nuo kranto. Tačiau JAV anksčiau negynė savo teisių.

Viskas pasikeitė 2023 m. gruodžio 19 d., kai JAV valstybės departamentas paskelbė naujas geografines koordinates, apibrėžiančias, ką jie vadina išplėstomis kontinentinio šelfo ribomis.

Pažymėtina, kad ECS ribų nustatymo darbai buvo pradėti dar 2003 m., bendradarbiaujant su NOAA, JAV geologijos tarnyba ir 12 kitų agentūrų. Beveik du dešimtmečius mokslininkai rinko geologinius duomenis, kurie galiausiai padėjo nustatyti ECS ribas.

 

 

Atlikus tyrimus, JAV dabar išplėtė ECS ribas 7 jūrų zonose:

  • Arktis;
  • Atlanto vandenynas (rytinė pakrantė);
  • Beringo jūra;
  • Ramusis vandenynas (vakarinė pakrantė);
  • Marianų salos;
  • dvi Meksikos įlankos sritys.

Iš viso visi 7 ECS regionai užima 1 milijono kvadratinių kilometrų plotą.

Dėl to gruodžio 19 d. buvęs Aliaskos gubernatorius ir buvęs JAV Arkties tyrimų komisijos pirmininkas Meadas Treadwellas pareiškė, kad „Amerika dabar didesnė, nei buvo vakar“.

Šio veiksmo teisėtumas ir šiandien yra miglotas. Kad ECS teritorijos būtų prijungtos prie JAV, šalis turės pateikti duomenis ir ataskaitas Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijai (UNCLOS). Problema ta, kad JAV vis dar neratifikavo UNCLOS dėl sudėtingų politinių skirtumų. Pažymėtina, kad anksčiau susitarimą ratifikavo 168 valstybės ir ES.

 

 

Dėl to vis dar neaišku, kaip šis pareiškimas bus priimtas pagal tarptautinę teisę. Ekspertai taip pat baiminasi, kad naujų jūrų sienų paskelbimas gali pasirodyti prieštaringas tarptautinėje arenoje.

Tuo pačiu metu mokslininkai pastebi, kad JAV greičiausiai gaus daug naudos iš jūrų sienų išplėtimo. Pavyzdžiui, Arkties vandenyno dugno ploto išplėtimas gali suteikti naujų sričių tolimesnei išteklių gavybai, taip pat laivybai ir žvejybai. Tuo pačiu metu mokslininkai susirūpinę, kad tai gali pakenkti vietinėms ekosistemoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(12)
(36)

Komentarai ()