„Niekada to nepamiršiu“. Fotografas pasakojo, kas vyksta giliausio pasaulio urvo viduje (Video)  ()

Mokslininkams prireikė 50 metų ir daugiau nei 30 ekspedicijų, kad pasiektų jo dugną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abchazijoje (Sakartvelas) esantis Veriovkino urvas yra giliausias žinomas Žemėje – jo gylis siekia 2226 metrus, rašo „Mirror“.

Mokslininkams prireikė 50 metų ir daugiau nei 30 ekspedicijų, kad pasiektų jo dugną. 2018 metais speleologai pasiekė net pasaulio rekordą, tačiau tiki, kad dar laukia daug atradimų.

Įėjimas į urvą yra tarp kalnų Arabikos masyve Vakarų Kaukaze. Urvas atrastas 1968 metais, o o 1986 m. buvo pavadintas urvų tyrinėtojo ir naro Aleksandro Veriovkino vardu. Veriovkinas žuvo 1983 m., tyrinėdamas urvą Kabardino-Balkarijoje, Rusijoje.

Ši Abchazijos vietovė garsėja daugybe gilių urvų ir akivaizdu, kad jų tyrinėjimas neapsieina be aukų.

Pavyzdžiui, 2018 metais grupės mokslininkų vos nenuskandino potvynis. Pasak ekspedicijos nario fotografo Robbie Shawno, vandens srovių atplaukimo triukšmas buvo bauginantis. Tik paskutinę akimirką komandai pavyko palikti stovyklą ir pro siaurą angą pasiekti saugią vietą.

„Staiga pasipylė didžiulė balto vandens srovė ir aš tiesiog stovėjau atvira burna ir žiūrėjau, kaip jis veržiasi į mūsų mažą buveinę. Tada pagalvojau: „O Dieve. Turime eiti dabar. Negalime laukti. Jei nieko nedarysime, mirsime čia. Vandens srautas darėsi vis garsesnis. Niekada to nepamiršiu“, – sakė Shawnas.

 

Jis pridūrė, kad „atsivėrė pragaras“, kai jo grupė bandė palikti požemį.

Kitiems tyrinėtojams pasisekė mažiau. Negyvas alpinistas, kuris dingo 2020 metų lapkritį, buvo rastas urvo gilumose. Vyro kūnas, kabantis ant virvės, buvo rastas daugiau nei 300 m gylyje. Matyt, jis mirė nuo hipotermijos.

Prie velionio rastos nuotraukos telefone padėjo dingusių asmenų paieška užsiimančiai Lisa Alert organizacijai nustatyti jo tapatybę – tai Sergejus Kozejevas iš Sočio (Rusija).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()