Pavojingiausias sąsiauris Žemėje. 25 m aukščio bangos. 1000 km pločio spąstai (Video)  ()

Tai vienas pavojingiausių ir klastingiausių sąsiaurių pasaulyje su stipriomis srovėmis, lediniu vandeniu ir didžiulėmis bangomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nedaug vandens kelių kelia didesnę baimę nei Dreiko sąsiauris (Drake Passage) – liūdnai pagarsėjęs vandens telkinys, esantis tarp Horno kyšulio Pietų Amerikoje ir Pietų Šetlando salų Antarktidoje. Jūrininkams jis gerai žinomas dėl stiprių srovių, ledinio vandens, smarkaus vėjo ir didžiulių bangų, dėl kurių jis tapo vienu klastingiausių sąsiaurių pasaulyje, rašo „IFLScience“.

File:Drake passage en.png

Kas yra Dreiko sąsiauris

[Vokietija+Kuponas!] Puikios kokybės pripučiamos SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video, „TOMSHOO“)
2408

Iš Vokietijos

Specialus kuponas

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Dreiko sąsiauris yra trumpiausias kelias iš Antarktidos į bet kurį kitą žemyną. Sąsiauris yra maždaug 460 kilometrų ilgio ir 1120 kilometrų pločio (plačiausias sąsiauris pasaulyje), o jo atšiaurūs vandenys iš tikrųjų yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės į Antarktidą neįkėlė kojos iki pat XIX a.

Šis vandens kelias buvo pavadintas XVI amžiaus anglų tyrinėtojo sero Francis Drake'o, kuris 1577–1580 m. apiplaukė aplink pasaulį, vardu. Kad galėtų vykti į šią kelionę, jis ir jo laivynas turėjo įveikti Magelano sąsiaurį. Įdomu tai, kad pats Drake'as niekada nesilankė jo vardu pavadintame sąsiauryje, bet jo ekspedicija įrodė anglams, kad į pietus nuo Pietų Amerikos ir Ugnies Žemės yra atviri vandenys.

 

Pažymėtina, kad ispanų kalba šis sąsiauris žinomas kaip Mar de Hoces – jis buvo pavadintas ispanų jūrininko Francisco de Hoces vardu, kuris 1525 m. atrado sąsiaurį.

Kodėl Dreiko sąsiauris yra pavojingas

Pabrėžiama, kad kai kurios stipriausios vandenyno srovės pasaulyje teka per Dreiko sąsiaurį, nes joms netrukdo jokia sausumos teritorija. Dėl to didžiuliai vandens srautai gali sukurti milžinišką jėgą.

Tas pats pasakytina ir apie vėjus, kurie gali laisvai pūsti tūkstančius kilometrų, nepaliesdami žemės toje platumoje, taip sukeldami smarkias audras ir milžiniškas bangas. Pavyzdžiui, nurodoma, kad Dreiko sąsiauryje galima stebėti neįtikėtino aukščio bangas – iki 25 metrų, kurias galima palyginti su 8 aukštų pastatu.

 

2019 metais 6 tyrėjų komanda pirmoji irkliniu laivu perplaukė Dreiko sąsiaurį – mokslininkams prireikė 13 dienų nuolatinės kovos su stichijomis. Anot vieno iš komandos narių Colino O'Brady, ši kelionė buvo nepaprastai sunki – iki kelionės pabaigos jis ir komanda numetė daug svorio ir kentė miego trūkumo padarinius.

Reikėtų pažymėti, kad šiandien daugelis žmonių pakartojo šią nuotykių kupiną kelionę – dideli šiuolaikiniai laivai leidžia ją padaryti daug saugesnę nei praėjusiais šimtmečiais, nors kelionė vis dar yra sunki.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(62)
(0)
(62)

Komentarai ()