Tai ne Kordiljeros. 65 000 km. Ilgiausia kalnų grandinė Žemėje. Kur ji slepiasi (Video)  ()

Neįtikėtinai ilga kalnų grandinė nėra nė viename iš septynių Žemės žemynų, bet slepiasi kitur.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milžiniškų kalnų grandinių galima rasti visuose Žemės žemynuose, tačiau ilgiausia ištisinė kalnų viršūnių grandinė nėra nė viename iš šių septynių sausumos masyvų.

Nors Kordiljeros, besidriekiančios palei vakarinę Amerikų pakrantę nuo pat Aliaskos iki Ugnies Žemės yra laikoma ilgiausia kalnų sistema pasaulyje, tyrėjai atskleidė, kur slepiasi tikroji didžiausia pasaulyje kalnų grandinė, rašo „IFLScience“.

Ilgiausia kalnų grandinė planetoje yra milžiniška ir siekia neįtikėtiną 65 000 kilometrų ilgį. Tai – Vandenyno vidurio kalnagūbris, masyvi kalnų grandinė einanti palei planetos tektoninių plokščių kontūrus ir išplitusi visame pasaulyje taip, kad dažnai lyginama su „beisbolo kamuoliuko siūlėmis“.

[Mažiausia kaina] Būtinas daiktas turintiems įvairaus tipo baseiną - puikus robotas palaikys maksimalią švarą (Video, „KOSGHO“)
2573 1

Mažiausia kaina šiais metais

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Paskutiniai vienetai

Belaidis robotas tinka įvairaus dydžio ir formos baseinams

Išsamiau

Palyginimui, ilgiausias žemyninis kalvagūbris planetoje – Kordiljeros, yra tik 18 000 kilometrų ilgio. Tuo pačiu metu mokslininkai pažymi, kad Vandenyno vidurio kalnagūbris iš tikrųjų nėra toks didelis, kaip visi mano: faktas yra tas, kad jis susideda iš kelių atskirų povandeninių kalnagūbrių sistemų, esančių skirtingų tektoninių plokščių ribose. Mokslo požiūriu, būtent ties šiomis ribomis plokštės atsiskiria, taip leisdamos magmai pakilti ir užpildyti spragas.

 

Dėl to ilgiausia kalnų grandinė Žemėje iš tikrųjų yra kalnų ir slėnių linija, kuri yra savotiški „randai“ jūros dugne. Tyrėjai pastebi, kad dauguma šių kalnų grandinių viršūnių yra maždaug 2500 metrų gylyje po vandenyno paviršiumi. Garsiausias iš jų – Vidurio Atlanto kalnagūbris, besitęsiantis per Atlanto vandenyno centrą nuo Arkties iki Antarktidos.

 

Kadangi pasaulio plokštės liečiasi viena su kita, visi tarp jų susidarę kalvagūbriai yra sujungti vienas su kitu, sudarydami ištisinę povandeninių kalnagūbrių seriją, kurie kartu sudaro Vandenyno vidurio kalnagūbrį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()