Antropoceno nebėra. Mokslininkai atšaukė visą Žemės „gyvenimo“ erą. Kas vyksta  ()

Terminas „antropocenas“ nebebus vartojamas apibūdinti laikotarpiui, kai žmonija pradėjo daryti rimtą poveikį mūsų planetai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esamas terminas „antropocenas“, kuris buvo naudojamas apibūdinti Žemės istorijos epochą, prasidėjusią prieš 70 metų ir nurodanti žmonijos poveikį mūsų planetai, nebebus vartojama skirtingų Žemės geologinių epochų klasifikavimo sistemoje. Taip pat jis nebus naudojamas vadovėliuose ir žinynuose, kuriuose užfiksuoti pagrindiniai mūsų planetos istorijos pokyčiai, rašo BBC.

Tarptautinė geologijos mokslų sąjunga nusprendė nevartoti termino „antropocenas“ kaip formalaus geologinio laiko skalės vieneto, tačiau jį ir toliau naudos Žemę ir aplinką tyrinėjantys mokslininkai. Jį taip pat naudos sociologai ir ekonomistai.

[Vokietija] Tik 37€ už akumuliatorinį trimerį! Su 2 baterijomis, įkrovikliu, peiliais ir žaibišku pristatymu. Paskutiniai vienetai
3131 3

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

Remiantis Tarptautinės geologijos mokslų sąjungos pareiškimu, šis terminas išliks „neįkainojamas žmogaus poveikio Žemės ekosistemai aprašymas“.

Žodis „antropocenas“ kilęs iš senovės graikų kalbos žodžio „anthropo“, reiškiančio žmogų. Šis terminas buvo naudojamas apibūdinti epochą, kai žmogaus veikla pradėjo daryti didelę įtaką mūsų planetai.

Speciali mokslininkų grupė daugiau nei 10 metų tyrinėjo naujo geologinio laiko vieneto sąvokas ir apibrėžimus. Buvo pasiūlyta, kad antropocenas prasidėjo 1952 m., kai visame pasaulyje geologinėse nuosėdose pasirodė pirmieji branduolinių bombų bandymų likučiai. Be to, praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje Žemės gyventojų skaičius smarkiai išaugo, taip pat pasireiškė reikšmingos poveikio apraiškos planetos ekosistemai.

 

Visų pirma, ši geologinė era sutampa su tokių medžiagų, kaip aliuminis, betonas ir plastikas, plitimu Žemėje. Ežero nuosėdose netoli Toronto, Kanadoje, buvo rasta antropoceno pradžios geologinių įrodymų, o mokslininkai keletą metų diskutavo apie idėją oficialiai įvesti naują geochronologinio laiko skalės vienetą. Tačiau dabar šis pasiūlymas buvo atmestas, nors ne visi mokslininkai sutinka su šiuo sprendimu.

Mokslininkai ginčijasi, kada tiksliai žmonija tapo ta jėga, kuri lėmė globalius pokyčius planetoje. Nors akivaizdu, kad žmonės rimtai paveikė Žemės ekosistemą, nuspręsta, kad to neužtenka išskirti atskirą Žemės epochų klasifikavimo vienetą.

 

Kai kurie mokslininkai mano, kad bet kokia antropoceno klasifikacija turėtų atspindėti pagrindinį žmonių poveikį Žemei, kai jie pradėjo kirsti miškus ir vystyti žemės ūkį. Taigi antropocenas turi prasidėti prieš daugelį tūkstančių metų.

Todėl greičiausiai naujasis geologinio laiko vienetas bus įvestas vėliau, galbūt ne anksčiau kaip po 10 metų, atlikus naujus tyrimus.

Remiantis tuo, mes ir toliau gyvename holoceno epochoje, kuri prasidėjo paskutinio ledynmečio pabaigoje maždaug prieš 11 700 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()