Įėjimas į kitą pasaulį. Aptikta giliausia skylė vandenyne. Viduje – slapti tuneliai (Foto, Video)  ()

Mokslininkai nustatė povandeninio vertikalaus urvo gylį netoli Meksikos, nors struktūra gali būti dar gilesnė.


Didžioji Žydroji skylė
Didžioji Žydroji skylė
© U.S. Geological Survey (USGS) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Great_Blue_Hole.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis tyrimu, paskelbtu žurnale „Frontiers in Marine Science“, mokslininkams pavyko atrasti naują rekordininką tarp mėlynųjų skylių Žemėje.

Paaiškėjo, kad tai mėlynoji skylė Taam Ja’, esanti Četumalio įlankoje, Meksikoje (netoli Belizo). Ši mėlynoji skylė dabar yra giliausia tokio tipo skylė, tačiau mokslininkai mano, kad ji gali būti dar gilesnė. Tyrimo autoriai teigia, kad povandeninės struktūros viduje yra paslėpti povandeniniai urvai ir tuneliai, rašo „Live Science“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Vaizdo registratoriai, „Xiaomi“ orų stotelės, kampiniai šlifuokliai, suktukai, pjūklai, frezos (Video)
4047 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-04-30/2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „VKRVKN“ - 20V kampinis šlifuoklis su baterija, įkrovikliu

2) „iMars X5“ - automobilinis vaizdo registratorius

3) „Xiaomi DUKA Atuman TH1“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

4) „VIOLEWORKS“ - 32V suktukas su 2 baterijomis, įkrovikliu, lagaminu ir antgaliais

5) „VIOLEWORKS“ - akumuliatorinis tiesinis pjūklas su 4 peiliais

6) Elektrinė freza - 1100W, 220V, 35000rpm

Išsamiau

Mėlynosios skylės – tai gilios povandeninės karstinės įgriuvos. Mėlynosios skylės yra pakrantės zonose ir susideda iš tirpių uolienų, tokių kaip kalkakmenis, marmuras ar gipsas. Mėlynosios skylės gavo savo pavadinimą dėl stipraus kontrasto tarp šviesaus jūros vandens ir tamsiai mėlyno vandens smegduobėse. Turbūt garsiausia mėlynoji skylė yra Didžioji Žydroji skylė, esanti prie Belizo krantų.

Taam Ja’ mėlynoji skylė buvo aptikta 2021 m., o jos gylis buvo išmatuotas naudojant echolotą. Šis instrumentas siunčia garso bangas ir matuoja greitį, kuriuo jos atsimuša į dugną. Tačiau tokie matavimai mėlynose skylėse ne visada duoda tikslius rezultatus dėl vandens tankio svyravimų ir nenuspėjamos kiekvienos mėlynos skylės formos, kuri gali būti ne visiškai vertikali.

 

Ankstesni matavimai parodė, kad šios mėlynosios skylės gylis siekia 274 metrus. Tačiau nauji matavimai parodė, kad jos gylis yra 420 metrų, todėl Taam Ja’ mėlynoji skylė dabar yra giliausia tokia povandeninė struktūra Žemėje. Tačiau tyrimo autoriai teigia, kad jie iš tikrųjų nepasiekė mėlynosios skylės dugno, todėl ji gali būti dar gilesnė.

Ankstesnis rekordas priklausė 301 metro gylio Drakono skylei Pietų Kinijos jūroje.

 

Mokslininkai matavimus atliko specialiu zondu, prijungtu prie tyrimo laive esančio matavimo prietaiso. Bet pasiekti dugno nepavyko, nes zondą galėjo nunešti povandeninės srovės, be to, jis turi panirimo ribą.

 

Pasak mokslininkų, atliekant mėlynosios skylės matavimus, zondas aptiko skirtingus vandens sluoksnius, ypač didesniame nei 400 metrų gylyje, kur vandens temperatūra ir druskingumas priminė sąlygas Karibų jūroje ir gretimose pakrančių zonose. Todėl mokslininkai daro prielaidą, kad mėlynosios skylės viduje yra paslėptas tunelių ir urvų tinklas, kurio smegduobė susijungia su Atlanto vandenynu.

Dabar mokslininkai planuoja naują ekspediciją, siekdami išsiaiškinti tikrąjį mėlynosios skylės gylį, taip pat atrasti galimus tunelius. Tyrimo autoriai mano, kad mėlynosios skylės dugne gali gyventi nežinomi jūros padarai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(83)
(4)
(79)

Komentarai ()