Kodėl pasaulyje yra tiek daug šalių, kurių pavadinimuose yra žodis „Gvinėja“? O kodėl iš visų jų Papua Naujoji Gvinėja ypatinga? (Foto, Video)  ()

Pasaulyje net 4 valstybės nešioja vardą Gvinėja. Kodėl tiek daug? Ir iš kur kilo šis pavadinimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tos keturios valstybės, kurių pavadinimuose yra žodis „Gvinėja“ yra: Pusiaujo Gvinėja, Bisau Gvinėja, Gvinėja, Papua Naujoji Gvinėja. Trys iš jų įsikūrusios Afrikoje, o viena – Okeanijoje.

Termino „Gvinėja“ etimologija

Tiksli žodžio „Gvinėja“ kilmė ginčytina. Anglų kalba „Guinea“ yra kilęs iš portugalų kalbos žodžio „Guiné“, kilusio XV amžiaus viduryje. Žodis „Gvinėja“ buvo naudojamas bendrai apibūdinti Vakarų Afrikos žmones ir regioną. Beveik visos šalys, kurios naudoja Gvinėjos pavadinimą, yra Vakarų Afrikoje arba turi ryšių su šiuo regionu.

Alternatyvi teorija teigia, kad terminas „Gvinėja“ yra kilęs iš Djenné – miesto šiuolaikiniame Malyje, kuris XV–XVII a. buvo labai svarbus Sacharos prekybos taškas. Djenné dominavimo laikotarpiu buvo vartojamas terminas „Genawah“, kuris arabiška forma „Ghinawen“, reiškia „juodaodžiai“.

Gvinėjų istorija

Daugelis Europos kolonistų, atvykusių į Vakarų Afrikos Gvinėjos regioną, naudojo tokius pavadinimus kaip „Vokiečių Gvinėja“, „Ispanijos Gvinėja“, „Prancūzijos Gvinėja“ arba „Portugalų Gvinėja“.

 

Kai kurios šalys išlaikė dalį šių pavadinimų po nepriklausomybės. Prancūzijos Gvinėja tapo Gvinėja, Ispanijos Gvinėja – Pusiaujo Gvinėja, o Portugalijos Gvinėja – Bisau Gvinėja. Tačiau Vokietijos Gvinėja visiškai atsisakė Gvinėjos pavadinimo dalies ir tapo Kamerūnu ir Togu.

Angliška moneta, žinoma kaip ginėja, taip vadinosi, nes auksas, naudojamas monetoms kaldinti, iš pradžių buvo kasamas Vakarų Afrikos Gvinėjos regione.

Papua Naujajai Gvinėjai, esančiai Okeanijoje, pavadinimą suteikė ispanų tyrinėtojas, įžvelgęs Papua Naujosios Gvinėjos žmonių panašumą su tais, kuriuos matė Gvinėjos pakrantėje Afrikoje. Papua yra vietinis salos pavadinimas.

Dažna painiava su Gajana

Terminas ir Gvinėjos regionas dažniau painiojami arba siejami su Gajana arba Gviana, kuri yra terminas, vartojamas kalbant apie Pietų Amerikos šiaurės rytų pakrantės regioną.

Abu pavadinimai nurodo pakrančių juostas, kurias padalino ir kolonizavo skirtingos Europos jėgos ir kurios nėra susijusios su Afrikos regionu Gvinėja.

Keturios Gvinėjos

 

Gvinėja

Šiuolaikinė Gvinėjos šalis (plotas 245 857 km2) yra vakarinėje Afrikos pakrantėje. Iš pradžių šalį kolonizavo Prancūzija, o iki nepriklausomybės atgavimo 1958 m. ji buvo vadinama Prancūzijos Gvinėja, kuri įėjo į Prancūzijos Vakarų Afriką. Kai šalis įgijo nepriklausomybę, ji tiesiog tapo žinoma kaip Gvinėja.

Šiuo metu Gvinėjoje gyvena 12,8 milijono žmonių, tai yra didžiausia populiacija iš visų keturių šalių, kurių pavadinime yra „Gvinėja“. Gvinėjos BVP siekia 26,4 mlrd. USD. Valiuta – Gvinėjos frankas.

Bisau Gvinėja

Bisau Gvinėja, esanti tiesiai į šiaurę nuo Gvinėjos, anksčiau buvo žinoma kaip Portugalijos Gvinėja (kai ją kolonizavo Portugalija).

Kai šalis atgavo nepriklausomybę 1973 m., t.y. praėjus 15 metų po Prancūzijos Gvinėjos, kaimyninė šalis jau vadinosi Gvinėja. Siekiant atskirti dvi šalis viena nuo kitos, prie pavadinimo buvo pridėta Bisau (šalies sostinės pavadinimas).

 

Nors Bisau Gvinėja nėra mažiausia Gvinėja pagal dydį (plotas 36 125 km2) ar gyventojų skaičių (1,7 mln.), jos BVP yra mažiausias iš visų Gvinėjų (vos 3,4 mlrd. USD). Valiuta – Vakarų Afrikos CFA frankas.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()