Mažytė valstybė metė iššūkį Jungtinei Karalystei – ginčijamose ir britų kontroliuojamose salose iškelė savo vėliavą: kas vyksta? (Foto, Video)  ()

Didžiulei Jungtinei Karalystei pirštinę metė nedidukė valstybė, ginčijamose salose iškėlusi savo vėliavą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą Mauricijaus vėliava buvo iškelta Chagoso salose – Indijos vandenyno salyne, kurį kontroliuoja Jungtinė Karalystė, bet į kurį pretenduoja Mauricijus.

Mauricijaus premjeras Pravindas Jugnauthas tai apibūdino kaip „istorinį momentą“, sakydamas, kad JK laikas perleisti kontrolę.

Renginys buvo Mauricijaus vyriausybės surengtos kelionės į salas kulminacija.

Ceremonija, kuriai vadovavo Mauricijaus ambasadorius prie JT, vyko Peros Banhos atole, kur skambėjo iš anksto įrašyta premjero Jugnautho žinutė. Vėliava buvo iškelta ir ant Salomone, kitame atole. J. Jugnautho teigimu, jei vėliavos būtų pašalintos, tai būtų laikoma JK provokacija.

 

Trys JT institucijos nusprendė, kad salynas (56,13 km2), kuriame gyvena apie 3000 gyventojų, turėtų būti perduotas Mauricijui.

Mauricijus teigia, kad Didžioji Britanija nelegaliai okupuoja salas – tai JK vyriausybė neigia.

Praėjo pusė amžiaus nuo tada, kai Didžioji Britanija perėmė Chagoso salų kontrolę iš savo tuometinės kolonijos Mauricijaus ir iškeldino daugiau nei 1000 gyventojų, siekdama padaryti vietą JAV karinei bazei. Pats Mauricijus (2040 km2) nepriklausomybę iškovojo 1968 m., o 1992 m. nutraukė ryšius su JK ir tapo respublika.

 

Oficiali Mauricijaus vyriausybės ekskursijos priežastis yra rifų žemėlapis aplink salyną. Kelionėje dalyvauja ir mokslininkai, ir grupė chagosiečių, kuriuos Didžiosios Britanijos vyriausybė išvarė iš salų prieš 50 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()