Praėjus daugiau kaip 100 metų po Antarkties ledu rastas stebėtinai itin geros būklės legendinis laivas „Endurance“ - kas dabar su juo bus? (Foto, Video)  ()

Praėjus daugiau nei šimtmečiui po to, kai jis nuskendo prie Antarktidos krantų, buvo rastas poliarinio tyrinėtojo Ernesto Shackletono nepažeistas ir geros būklės laivas HMS „Endurance“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1915 m. nuskendęs laivas yra 3008 metrų gylyje Vedelio jūroje, Pietų vandenyno dalyje palei šiaurinę Antarktidos pakrantę, į pietus nuo Folklando salų.

Šis atradimas buvo atliktas bendradarbiaujant Folklando jūrų paveldo fondui ir „History Hit“, turinio platformai, kurią bendrai įkūrė istorikas Danas Snow.

„Tai pati geriausia medinės laivo nuolaužos, kurią aš kada nors mačiau. Ant jūros dugno jis stovi vertikaliai, nepažeistas ir puikios būklės", - sako žvalgybos direktorius Mensunas Boundas.

Tristiebis burlaivis buvo prarastas 1915 m. lapkritį, kai Shackletonas nesėkmingai bandė kirsti Antarktidą sausuma.

Ankstesni bandymai surasti 44 m ilgio laivą, kurio vietą užfiksavo jo kapitonas Frankas Worsley, buvo nesėkmingos dėl itin atšiaurų sąlygų ledu dengtoje Vedelio jūroje, po kuria jis guli.

 

Kas buvo Ernestas Shackletonas?

Ernestas Shackletonas buvo airių ir britų Antarkties tyrinėtojas, kuris iš viso išvyko į keturias ekspedicijas Baltojo žemyno link.

1914 m. jis surengė Imperatoriškąją Trans-Antarkties ekspediciją (trukusią iki 1917 m.), kurios tikslas buvo pirmą kartą perskristi Antarkties žemyną sausuma. Shackletono ekspedicijai nepavyko pasiekti šio tikslo, tačiau ji buvo pripažinta kaip epinis ištvermės žygdarbis.

„Endurance“ išplaukė į ekspediciją iš JK 1914 m., o kitais metais pasiekė Antarktidos McMurdo užutėkį.

Tačiau dėl ekstremalių sąlygų laivas įstrigo tarp storo, neįveikiamo ledo Wedelio jūroje. 28 laive buvę vyrai, įskaitant patį Shackletoną, paliko „Endurance“ ir įrengė elementarias stovyklos patalpas ant ledo lyčių, plaukiančių į šiaurę.

 

Galiausiai komanda pasiekė negyvenamą Dramblių salą, tada kai kurie, įskaitant Shackletoną, pasisiūlė sėsti į gelbėjimo valtį ir nukeliauti link Pietų Džordžijos salos, esančios už 1300 km ir kurioje buvo Stromnesso banginių medžioklės stotis su norvegų įgula. Galiausiai, 1916 m. rugpjūčio mėn., Dramblių saloje palikti vyrai buvo išgelbėti.

Kaip buvo rastas „Endurance“?

Po to, kai buvo paliktas, „Endurance“ galiausiai nugrimzdo į Wedelio jūros dugną. Jo poilsio vieta yra maždaug 6 km į pietus nuo tos vietos, kur buvo nurodęs laivo kapitonas Frankas Worsley.

 

Paieškos misijos „Endurance22“ komanda išvyko iš Keiptauno Pietų Afrikos poliarinių tyrimų ir logistikos laivu „S.A. Agulhas II“. Komandą sudarė mokslininkai, istorikai ir filmų kūrėjai, kurie fiksavo filmuotą medžiagą būsimam „National Geographic“ dokumentiniam filmui apie kelionę ieškant „Endurance“.

Kai jie buvo arti tos vietos, kur, jų manymu, buvo sudužęs laivas, tyrinėtojai pasinaudojo hibridines povandenines paieškos transporto priemones „Sabertooth“.

Laivas „Endurance“ nebus ištrauktas ar išardomas. Vietoj to, jis liks ten, kur yra, ir bus tiriamas vietoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()