[Žinios trumpai] Bręsta naujas konfliktas? Estija nori peržiūrėti savo sienas su Rusija  ()

Estija nori peržiūrėti savo sienas su Rusija. 2005 metais šalys pasirašė sienų sutartį, tačiau buvo niuansas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Estijos parlamentas svarstys siūlymą atšaukti parašus pagal 2014 metų vasario 18 dieną pasirašytas sausumos ir jūros sienos sutartis su Rusijos Federacija.

Estijos konservatorių liaudies partija (EKRE) pateikė atitinkamą pasiūlymą, rašo Press.lv.

Sienos klausimas

„Pasibaigus okupacijai ir atkūrus nepriklausomybę, Estijos teritorija ir sausumos siena de jure paveldėjimo pagrindu bus atkurtos taip, kaip numatyta Tartu taikos sutartyje“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Kaip minėta, abi šalys šiandien neturi teisiškai formalizuotos sienos. 2005 m., po daugiau nei 10 metų trukusių derybų, Maskvoje buvo pasirašyta sienos sutartis, tačiau Estija, ją ratifikavusi, į preambulę įtraukė nuorodą į 1920 m. Tartu taikos sutarties, kurios pagrindu buvo nubrėžta prieškarinė siena, galiojimą.

Savo ruožtu Rusijos Federacijos pozicija yra tokia, kad Tartu taikos sutartis yra istorinis dokumentas, neturintis teisinės galios.

„Maskva tai įvertino kaip siekį pasilikti teisę į teritorines pretenzijas ateityje ir atsiėmė savo pasirašymą. 2014 m. abiejų šalių užsienio reikalų ministrai pasirašė naują susitarimą, kuris dar neratifikuotas“, – rašo laikraštis.

 

Tuo pat metu kovo 9 dieną Estijos užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets pareiškė, kad prasidėjus karui Ukrainoje sausumos ir jūros sienų sutarčių sudarymas „Estijai nebėra itin svarbus“.

Anksčiau Estijos Respublikos ambasadorius Ukrainoje Kaimo Kuuskas sakė, kad Rusija kelia grėsmę Baltijos šalims, o Talino gynyba prasideda Donbase.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(4)
(51)

Komentarai ()

Susijusios žymos: