Po naujausio tyrimo – puiki žinia geriantiems kavą: net saldinta gali sumažinti ankstyvos mirties riziką  (4)

Kava yra vienas iš dažniausiai vartojamų gėrimų pasaulyje. Remiantis JAV nacionalinės kavos asociacijos duomenimis, 66 proc. amerikiečių kavą geria kiekvieną dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimei, moksliniais tyrimais buvo nustatyta, kad kava turi teigiamą poveikį sveikatai ir net gi mažina ankstyvos mirties riziką.

Be to, mokslininkai ėmė tirti, ar, pavyzdžiui, cukrumi saldinta kava tokia pati naudinga žmogui, ar vis dėlto cukrus tą naudą anuliuoja.

Tyrimais nustatyta, kad net ir saldintą (saikingai) cukrumi kavą geriantys asmenys didelės nuodėmės savo organizmui nepadarys – nustatyta, kad žmonės, gerdami tiek pasaldintą, tiek be cukraus, gali sumažinti ankstyvos mirties riziką.

Naujausioje studijoje buvo išsiaiškinta, kad 7 metų tiriamuoju laikotarpiu kavos negeriantys dalyviai mirdavo dažniau, palyginus su tais, kurie įprastai gėrė vidutinius kavos kiekius – 1,5 – 3,5 vidutinio dydžio puodelio per dieną (saldintos arba nesaldintos).

Duomenys apie dirbtiniu saldikliu pasaldintos kavos vartojimą nebuvo tikslūs.

Tyrimas publikuotas moksliniame žurnale The Annals of Internal Medicine.

Ankstesnių tyrimų metu taip pat buvo nustatyta, kad kavos vartojimas mažina ankstyvos mirties riziką, tačiau nebuvo išskirta kokios – nesaldintos ar saldintos cukrumi arba dirbtiniais saldikliais.

Mokslininkai iš Guangdžou Pietų Medicinos universiteto (Kinija) pasinaudojo duomenimis iš Jungtinės Karalystės Biobanko – jie tyrinėjo žmonių sveikatos duomenis bei vertino kavos vartojimo ir mirtingumo sąsajas – tiek vartojant nesaldintą, tiek saldintą cukrumi, tiek saldintą dirbtiniais saldikliais.

Daugiau nei 171 000 dalyvių iš Jungtinės Karalystės be žinomų širdies ligų ar vėžio buvo paprašyti atsakyti į keletą klausimų apie mitybos ir sveikatingumo įpročius, siekiant nustatyti kavos vartojimo įpročius ir jų poveikį.

 

Tyrėjai išsiaiškino, kad per 7-erius einamuosius metus apklausos dalyviai, kurie gėrė neribotą kiekį nesaldintos kavos turėjo nuo 16 iki 21 proc. mažesnę mirties riziką negu tie, kurie iš viso negėrė kavos. Tuo tarpu tų, kurie gėrė ribotą kiekį (t. y. 1,5 – 3,5 vidutinių saldintos vienu šaukšteliu cukraus) kavos, mirtingumas sumažėjo nuo 29 iki 31 proc. palyginus su tais, kurie kavos negėrė.

Nepaisant to, kad kava turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui, tyrimo rezultatai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus gyvenimo būdo, socioekonominio statuso, mitybos įpročių ir kitų dedamųjų.

Be to, kaip pažymi tyrimo autoriai, duomenys buvo surinkti prieš daugiau nei 10 metų ir paimti iš šalies, kurioje arbata yra lygiai tokia pati populiari, kaip ir kava. Mokslininkai taip pat akcentuoja, kad tyrimo metu buvo vadovaujamasi „vieno šaukštelio cukraus vidutiniame puodelyje“ kiekiu, tuo tarpu realybėje žmonės įpratę vartoti gerokai saldesnę kavą – ypač pirkdami ją iš greitojo maisto restoranų, prigardintą, paskanintą ir pan.

 

Remiantis šio tyrimo duomenimis, kavos iš savo raciono pašalinti nereikia, jei vartojate ją saikingai ir neprigardintą papildomais itin kaloringais priedais.

Šaltiniai:

https://www.acpjournals.org/doi/full/10.7326/M22-1465

https://scitechdaily.com/drinking-coffee-linked-with-lower-death-risk-even-if-you-take-it-sweetened-with-sugar/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai (4)