Vyrams skirtos kontraceptinės tabletės kūrime – proveržis: tai ypač pradžiugins moteris  ()

Vyrams skirtos kontraceptinės tabletės – itin laukiamas produktas. Žadama, kad vyriška kontracepcijos priemonė neturės hormoninio poveikio, o tai būtų didžiulis pranašumas prieš vaistus, kuriuos nėštumo kontrolei naudoja moterys. Nors mokslininkai skelbia apie proveržį, bandymai atlikti su pelėmis ir dar neaišku ar naujas kontraceptikas bus toks pat sėkmingas ir žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai su pelėmis rodo, kad spermatozoidai būna „apsvaiginti“ bent kelias valandas – pakankamai ilgai, kad nepasiektų kiaušinėlio.

Tačiau iki naujo kontracepcijos pritaikymo metodo žmonėms dar toli. Visų pirma būtina atlikti daug bandymų su triušiais.

Visgi ateities vizija paprasta: vyras išgeria tabletę likus valandai iki sekso ir turėtų nepamiršti laiko, per kurį kontraceptiko poveikis išblėsta.

Kaip tai veikia?

Vyrams skirta kontracepcijos priemonė turi didžiulį pranašumą, lyginant su tabletėmis, kurias dabar geria moterys. Naujo tipo kontraceptikai būtų be hormonų.

Pasak mokslininkų, tai reiškia, kad tokia šeimos planavimo priemonė neturės įtakos testosterono pusiausvyrai ir nesukels vyriškų hormonų trūkumo.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5909 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Kontraceptinė tabletė būtų nukreipta į konkretų baltymą, vadinamą „spermos plaukimo“ jungikliu. Eksperimentinė priemonė slopina arba blokuoja šį baltymą. Todėl spermatozoidai tampa nejudrūs.

Su pelėmis atlikto tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Nature Communications“. Viena vaisto dozė imobilizavo spermatozoidus prieš, per ir po poravimosi.

Poveikis truko apie tris valandas. Po 24 valandų vaistas buvo visiškai išsivadėjęs, nes spermatozoidai plaukė visiškai normaliai.

 

Tai galėtų būti perspektyvi, lengvai naudojama kontracepcijos priemonė, mano viena iš tyrimo autorių Melanie Balbach.

Kontraceptikas būtų patogus tuo, kad jo nereikėtų gerti nuolat. Vartojimą apspręstų vyro konkrečios dienos planai.

Tačiau tai neapsaugotų nuo lytiniu keliu plintančių infekcijų, perspėja specialistai. Tam reikalingi prezervatyvai.

Vainikuos sėkmė?

Jungtinės Karalystės Šefildo universiteto andrologijos profesorius Allanas Pacey paaiškino, kad jaučiamas didžiulis poreikis sukurti geriamą, vyrams skirtą, kontracepcijos priemonę. Bėgant metams buvo išbandyta daug skirtingų metodų, tačiau joks produktas rinkos taip ir nepasiekė.

 

„Aprašytas metodas, skirtas pašalinti iš spermos pagrindinį fermentą, kuris yra labai svarbus spermatozoidų judėjimui, yra nauja ir įdomi idėja“, – sakė A.Pacey.

Pasak jo, pastebėjus tokį pat sėkmingą vaisto veikimą žmogaus organizme, būtų galima sakyti, kad pagaliau rastas ilgai ieškotas naujas kontracepcijos būdas.

A.Pacey pastebėjo, kad laboratorijoje atlikti bandymai su žmogaus sperma maloniai nuteikia dėl tolesnės tyrimų perspektyvos.

Tuo metu kita mokslininkų grupė aiškinasi, kaip būtų galima sustabdyti spermatozoidų plaukimą, blokuojant baltymą spermos paviršiuje.

Parengta pagal BBC inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()