Menopauzė nėra tokia atsakinga už prarastą libido, kaip visada manėme  ()

Menopauzė nebūtinai turi blogiausiai paveikti moters seksualinį gyvenimą. Jungtinėje Karalystėje atlikta nacionalinė apklausa rodo, kad retesni lytiniai santykiai vidutiniame amžiuje yra mažiau susiję su hormonų svyravimais, o daugiau – su stresu ir nuovargiu, nei daugelis iš mūsų buvo linkę manyti, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, menopauzė vis dar yra gilių fiziologinių pokyčių metas, kurį iš esmės apibūdina periodinių menstruacijų ciklų pabaiga ir kurį lydi didelis estrogenų ir progesterono sumažėjimas. Kartu su nuolat mažėjančiu testosterono kiekiu šie hormonai vaidina svarbų vaidmenį lytinio potraukio ir seksualinės funkcijos srityje.

Tačiau vien tai, kad po menopauzės dažnai skundžiamasi mažu lytiniu potraukiu, nereiškia, kad dėl to kalta tik pati menopauzė.

„Tik nedaugelyje tyrimų buvo atsižvelgta į moterų nuomonę bandant suprasti įvairius veiksnius, darančius įtaką seksualinei patirčiai vidutiniame amžiuje“, – sako Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos seksualinės ir reprodukcinės sveikatos mokslininkė Kaye Wellings.

Pasak jos, lytinių santykių dažnumo mažėjimą reikia vertinti atsižvelgiant į socialinius pokyčius ir individualias aplinkybes.

Šiais laikais vis daugiau moterų nusprendžia susilaukti vaikų vėlesniame amžiuje. Tuo pat metu jų pačių tėvai gyvena ilgiau, todėl susiformavo „sumuštinių karta“, kai vidutinio amžiaus motinos tampa finansiškai ir emociškai atsakingos ir už savo vaikus, ir už senstančius tėvus.

Daugelis vidutinio amžiaus moterų taip pat dirba visą darbo dieną ir galbūt net susiduria su savo pačių prastėjančia sveikata.

Atrodo, kad dėl visų šių stresų derinio moterys nebeturi daug energijos, kurią galėtų skirti reguliariam ir maloniam seksualiniam gyvenimui.

Didžiojoje Britanijoje atlikto nacionalinio tyrimo, kuriame dalyvavo 2133 moterys, metu tyrėjai paprašė dalyvių įvertinti savo seksualinį gyvenimą pagal tris rodiklius: pasitenkinimą, dažnumą ir funkciją.

Galiausiai trečdalis respondenčių teigė, kad per pastarąjį mėnesį neturėjo lytinių santykių. Tačiau mažiau nei pusė šios grupės jautėsi nepatenkintos savo seksualiniu gyvenimu.

 

Kitaip tariant, vidutinio amžiaus moterims apskritai patiko seksas, kai jos jį turėjo, net jei jis nebuvo dažnas.

Nepasitenkinimas romantiškais santykiais buvo vienintelis iš tirtų gyvenimo būdo veiksnių, kuris buvo nepriklausomai susijęs su visais trimis seksualinės patirties rodikliais.

Iš tiesų, tie, kurie buvo nelaimingi romantiniuose santykiuose, du kartus dažniau nurodė, kad yra seksualiai neaktyvūs, daugiau nei du kartus dažniau nurodė, kad jų seksualinė funkcija yra sumažėjusi, ir beveik tris kartus dažniau nurodė, kad yra nepatenkinti savo seksualiniu gyvenimu.

Kiti gyvenimo būdo veiksniai, pavyzdžiui, prasta psichikos sveikata, buvo glaudžiai susiję su prastesne seksualine funkcija. Tuo tarpu aukštesnis išsilavinimas buvo susijęs su didesniu seksualiniu nepasitenkinimu – galbūt, kaip teigia tyrėjai, tai yra didesnių lūkesčių atspindys.

Tuo tarpu amžius ir menopauzės stadija nesusiję su jokiais seksualinės patirties rodikliais.

 

Tolesni pokalbiai su 23 45-59 metų amžiaus dalyvėmis patvirtino šiuos rezultatus.

„Tik dvi moterys savo susidomėjimo seksu stoką tiesiogiai siejo su menopauze, o vienai iš jų prie to prisidėjo ir kiti veiksniai: menopauzės pradžia sutapo su depresija po sunkios netekties, neseniai patirta trauma ir pradėjus dirbti naktinėse pamainose“, – aiškina tyrėjai.

Daugelis apklaustų moterų teigė, kad gyvenime neturėjo nei laiko, nei galimybių pasikalbėti su partneriu apie seksą.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Journal of Sex Research“.

Iki šiol atliktų tyrimų rezultatai apie tai, ar menopauzė daro įtaką žmogaus seksualumui vidutinio amžiaus grupėje, buvo nevienareikšmiai. Vieni jų rodo, kad poveikio nėra, o kiti nustatė, kad menopauzės laikotarpiu moterų, kurioms taikoma pakaitinė hormonų terapija, seksualinis aktyvumas padidėja 44 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()