Parkinsono ligą gali sukelti cheminio valymo metu naudojamas chemikalas  ()

Naujajame tyrime pabrėžta, kad cheminė medžiaga trichloretilenas (TCE), kadaise plačiai naudota visose srityse – nuo kavos be kofeino gamybos iki rašomųjų mašinėlių korektūros skysčių – gali būti svarbi daugelio Parkinsono ligos atvejų priežastis, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TCE jau buvo siejamas su padidėjusia vėžio ir persileidimų rizika, todėl jis nebėra taip plačiai naudojamas, kaip anksčiau, tačiau mokslininkai, parengę naująją ataskaitą, teigia, kad jo vaidmuo Parkinsono ligos atveju buvo iš esmės nepastebėtas.

Jie surinko įrodymus apie TCE naudojimo pramoniniuose procesuose mastą, apžvelgė ankstesnius tyrimus, kuriuose ši cheminė medžiaga buvo siejama su Parkinsono liga. Taip pat ištyrė keletą atvejų, kai TCE ir liga galėjo būti susiję.

„TCE yra paprasta, šešių atomų molekulė, kuri gali atskiesti kavą nuo kofeino, pašalinti riebalus nuo metalinių dalių ir sausai išvalyti drabužius“, – rašo tyrėjai savo paskelbtame straipsnyje, – „Pirmą kartą ši bespalvė cheminė medžiaga buvo susieta su Parkinsono liga 1969 m.“

Didžiausias TCE naudojimas buvo pasiektas XX a. septintajame dešimtmetyje, kai maždaug 10 mln. žmonių JAV kasdien turėjo sąlytį su šia ar panašia chemine medžiaga. Jis buvo naudojamas viskam, pradedant variklių valymu ir baigiant pacientų nuskausminimu.

Nors dabar ES ir kai kuriose JAV valstijose TCE naudojimas gerokai labiau apribotas, pasaulyje jis ir toliau yra paklausus, o ypač Kinijoje.

Mokslininkai teigia, kad net tose vietovėse, kur ši cheminė medžiaga uždrausta, mes vis tiek patiriame jos poveikį dėl nuolatinio vandens ir dirvožemio užterštumo.

Dar yra ryšys su Parkinsono liga: tyrėjai nurodo keletą ankstesnių tyrimų, įskaitant vieną, kuriame dalyvavo trys pramonės įmonių darbuotojai, ir vieną, kuriame dalyvavo automobilių mechanikas. 2011 m. atlikus 198 dvynių tyrimą, paaiškėjo, kad tie, kurie patyrė TCE poveikį, penkis kartus dažniau sirgo Parkinsono liga.

 

Nepaisant šių tyrimų ir kitų tyrimų, rodančių kenksmingą TCE poveikį gyvūnams, tikslus ryšio pobūdis dar nepatvirtintas. Taip yra dėl daugelio priežasčių, įskaitant tai, kad žmonės nežino, su kuo susidūrė, arba tai, kad jie vienu metu yra veikiami kelių galimai toksiškų cheminių medžiagų.

„Per pastaruosius 30 metų Parkinsono liga sergančių žmonių skaičius išaugo daugiau nei dvigubai ir, jei situacija nepasikeis, iki 2040 m. vėl padvigubės“, – rašo tyrėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: