Svorį mesti padeda gydytojo gudrybė: valgai tiek pat, o kilogramai tirpsta  ()

Daugelis paliudys, kad griežtos dietos nepadeda numesti svorio ilgam laikui. Asketo kančiose amžinai gyventi negali, o saldžios arba riebios virtuvės nuodėmės lemia, kad kilogramai palengva grįžta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai kodėl daugelis mitybos ekspertų pataria verčiau išsiugdyti įpročius, kurie galbūt neduos staigių rezultatų, bet leis džiaugtis stabiliu kūno svoriu. Pavyzdžiui, kiekvienas gali sumažinti cukraus suvartojimą arba rečiau rinktis patiekalus iš perdirbtų maisto produktų.

Žymus britų gydytojas epidemiologas ir rašytojas Timas Spectoras jau daug metų patarinėja mitybos klausimais. Vienoje BBC tinklalaidėje apsilankęs gydytojas atskleidė, kaip žmonės gali numesti svorio. Visas žavesys tame, kad nereikės sumažinti maisto porcijų ir lieti prakaito sunkiose treniruotėse.

Atsiranda daugiau energijos

Pasak gydytojo, kilogramus tirpdyti padeda protarpinio badavimo metoas 14:10 – 14 valandų badavimo ir 10 valandų valgymo per dieną.

„Nereikia keisti nei suvalgomo maisto kiekio, nei to, ką valgote“, – sakė T. Spectoras. – Jūs tiesiog keičiate „laiko langą“, per kurį valgote“.

Gydytojas pastebėjo, kad daugelio žmonių pirmą ir paskutinį dienos valgį skiria 15–16 valandų, nes esame linkę dažnai užkandžiauti. Valgome vos pakilę iš lovos ir dar ką nors į burną įsimetame prieš pat eidami miegoti.

„Yra daugybė tyrimų, rodančių, kad tai labai kenkia. Tai ne tik sukelia gliukozės kiekio kraujyje šuolius, sutrikdo medžiagų apykaitą, bet ir skatina persivalgyti. Dėl to prastai miegame, toks gyvenimo būdas neigiamai atsiliepia ir mūsų žarnyno mikrobiotai“, – paaiškino T.Spectoras.

 

„Mikrobams, kaip ir mums, reikia gerai pailsėti. Jei leisite žarnyno bakterijoms gerai „išsimiegoti“, naktį savo darbą atliks „valymo komanda“, kuri sutvarkys jūsų žarnyno gleivinę ir organizmas dirbs kaip tobulai sutepta mašina“, – pridūrė žinomas gydytojas.

Pasak jo, 10 valandų „valgymo langas“ yra optimalus pasirinkimas. Būtent tiek laiko idealiu atveju turėtų skirti pusryčius ir paskutinį dienos valgį.

T.Spectoras pabrėžė, kad tai tinka daugeliui, bet ne visiems. Gydytojas pasakojo, kad eksperimente dalyvavo 100 tūkst. žmonių, bet tik 80 tūkst. pavyko bent kelias savaites laikytis jo siūlomo protarpinio badavimo principo.

„Jie jautėsi puikiai: pagerėjo miegas, atsirado daugiau energijos, o tyrimai įrodė, kad pagerėjo ir jų žarnyno mikrobiota“, – patikino T.Spectoras.

 

Pasak jo, pastebėta, kad vieniems patogiau valgyti pirmoje dienos pusėje, o kitiems priešingai – geriau pirmą valgį turėti jau dienai įsibėgėjus. Kai kurie žmonės gali pusryčiauti 7 val. ryto ir baigti valgyti 17 val. vakaro, kiti gali rinktis vėlesnius pusryčius ir vakarienę.

Savaime suprantama, tokia priemonė ne visiems tinkama ir dėl sveikatos. Dėl įvairių lėtinių ligų skrandžiui nedera būti tuščiam tokį ilga laiką. Todėl prieš imantis mitybos pokyčių geriausia būtų pasitarti su šeimos gydytoju.

Parengta pagal bristolpost.co.uk inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()