Šokiruojantys rezultatai. Ištyrė, kas nutinka, jei žmogus retai vaikšto į tualetą  ()

Mokslininkai įsitikinę, kad žarnyno sveikata turi įtakos galvos smegenų būklei. Manoma, kad geriau supratus šį ryšį būtų galima rasti naujų būdų, kaip išvengti senatvinių ligų, pavyzdžiui, demencijos. Vidurių užkietėjimas rodo, kad žmogaus smegenys kenčia ir sensta greičiau, nustatė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų liepą Amsterdame vykusioje tarptautinėje Alzheimerio asociacijos konferencijoje pristatyti tyrimai, pateikę naujų įrodymų apie ryšį tarp žmogaus mikrobiotos ir smegenų sveikatos.

Nustatyta, kad lėtinis vidurių užkietėjimas susijęs su blogesniais pažintiniais gebėjimais. Taip pat paaiškėjo, kad tam tikras žarnyno bakterijas galima susieti su demencijos rizika.

Visi trys tyrimai, kurie dar nebuvo publikuoti recenzuojamuose žurnaluose, rodo, kad „blogųjų“ bakterijų kaupimasis žarnyne gali neigiamai paveikti kognityvines funkcijas.

„Žinome, kad gerai sveikatai užtikrinti būtina iš organizmo reguliariai pašalinti atliekas. Kitu atveju gali likti toksinų, kurie neigiamai veikia mūsų sveikatą“, – teigė Alzheimerio ligos asociacijos pasaulinių mokslo iniciatyvų direktorius Kristoferis Vėberis, kuris tyrime nedalyvavo.

Žarnyno bakterijų balansas

Masačusetso universiteto mitybos docentas Chaoranas Ma vadovavo tyrimui apie vidurių užkietėjimą ir kognityvinių gebėjimų silpnėjimą.

Išanalizavus 110 tūkst. žmonių sveikatos duomenis nustatyta, kad asmenų, kuriems pasireiškė lėtinis vidurių užkietėjimas – kai pasituštinama kas 3 dienas arba rečiau – pažinimo funkcija buvo „gerokai“ blogesnė. Paprastai tariant jų smegenys buvo 3 metais vyresnės, nei tų, kurie tuštinosi kasdien.

Lėtinio vidurių užkietėjimo kamuojamų žmonių organizme buvo daugiau „blogųjų“ bakterijų, kurios sukelia uždegimą ir mažiau „gerųjų“ bakterijų – skaidančių maistines skaidulas.

 

Tiesa, tyrimas parodė koreliaciją, o ne priežastinį ryšį, todėl neįrodo, kad būtent vidurių užkietėjimas sukelia pažintinės funkcijos problemas.

Mokslininkai negali užtikrintai atsakyti, kodėl vidurių užkietėjimas gali taip paveikti smegenis, tačiau jie spėja, kad „blogųjų“ bakterijų sankaupos užgožia „gerąsias“ bakterijas.

Ch. Ma įsitikinęs, kad tyrimo rezultatai ypač svarbūs vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems dėl fizinio aktyvumo stokos, tam tikrų vaistų vartojimo ir ląstelienos trūkumo mityboje dažniau užkietėja viduriai.

Kitus du minėtus tyrimus atliko Teksaso universiteto San Antonijaus sveikatos priežiūros centro mokslininkai.

 

Paaiškėjo, kad tam tikros žarnyno bakterijos yra susijusios su padidėjusia demencijos rizika ir priešingai – sveikatai palankios bakterijos turėjo apsauginį poveikį.

Naujausi tyrimai suteikia daugiau duomenų apie tai, ką mokslininkai vadina „žarnyno ir smegenų ašimi“ – abipusę jungtį tarp virškinamojo trakto ir smegenų funkcijos.

Manoma, kad geresnis šių sąsajų supratimas padės geriau apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos ir kitų demencijos formų. leis reaguoti dar prieš pasireiškiant ligos simptomams.

„Svarbu suvokti, kad visos mūsų organizmo sistemos yra susijusios ir veikia kartu“, – sakė M. Weberis.

Parengta pagal „NBC news“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()