Išaiškinta paslaptis, kaip atgaivinami mirtinai sušalę žmonės  (16)

Naujausio tyrimo išvadose teigiama, kad mielės ir sliekai gali išgyventi hipotermiją, jei prieš tai jiems sudaromos ekstremalios deguonies stygiaus sąlygos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimo rezultatai gali pagaliau paaiškinti, kaip galima būtų atgaivinti „užšaldytus“ žmones, teigia mokslininkai. Tyrimo metu paaiškėjo, kad organizmai sugeba išgyventi mirtiną šaltį, sulėtindami gyvybiškai svarbius biologinius procesus, rašo livescience.com.

„Mes išsiaiškinome, kad išgyvenimo šaltyje galimybės padidėja, jei prieš tai sukeliamas deguonies stygius“, – sako tyrėjas Markas B. Rothas iš Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro Sietle.

Viena iš priverstinio užmigdymo žiemos miegui formų yra žinoma kaip „sustabdytas gyvenimas“ – tai staigus cheminių reakcijų sustabdymas, kai organizmui trūksta deguonies. 10 val. trukmės vaizdo medžiagoje, kurioje užfiksuotas besivystantis slieko embrionas, parodyta, kad pašalinus deguonį iš aplinkos, ląstelių dauginimasis sustoja. Grąžinus deguonį po dviejų su puse valandos, ląstelių dalijimosi procesas atsinaujindavo.

Tyrėjai išsiaiškino, kad paprastai dideliame šaltyje mielių ir sliekų ląstelės neišgyvena – 99 proc. jų žuvo. Tačiau kai prieš užšaldymą joms buvo sukeltas deguonies stygius, išgyveno 66 proc. mielių ir 97 proc. sliekų ląstelių. Kai jos vėliau buvo atšildytos ir prisotintos deguonies, jos atgijo ir išgyveno normalią gyvenimo trukmę, pareiškė mokslininkai.

Tolesni deguonies stygiaus ir žemos temperatūros sąsajų tyrimai gali padėti padidinti transplantuojamų žmogaus organų laikymo terminą, pareiškė M. B. Rothas.

Tai taip pat gali padėti pagaliau išsiaiškinti, kokiu būdu galima atgaivinti sušalusius žmones.

„Mokslinėje literatūroje yra daug pavyzdžių apie žmones, kurie pagal visus požymius mirė nuo šalčio –jų širdis sustojusi ir juos yra ištikusi klinikinė mirtis, tačiau jie yra atgaivinami, – sako M. B. Rothas. – Panašiai ir organizmai mano laboratorijoje, kuriems sukeliamas deguonies stygius ir jie atrodo mirę, tačiau iš tiesų yra gyvi.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (16)