Paaiškėjo, kad vienas prieskonis sergantiems refliuksu padeda tiek pat, kiek ir vaistai  ()

Klinikinis tyrimas parodė, kad namuose veikiausiai daugelio turimas prieskonis gali padėti slopinti gastroezofaginio refliukso sukeliamus simptomus taip pat gerai, kaip ir jam gydyti skiriami vaistai, skelbia newatlas.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susirgus gastroezofaginio refliukso liga (GERL), kitaip dar žinoma kaip stemplės diafragminės angos išvarža, dažnai juntamas rėmens graužimas, atpilamas skrandžio turinys.

Mokslininkų komandos iš Tailando atliktas tyrimas parodė, kaip kurkuminas – geltonas pigmentas, išgaunamas iš ciberžolės – sustiprino stemplės apsauginį mechanizmą, kuris pažabojo dėl minėtos ligos kylančias rūgštis, ir įrodė, kad toks natūralus gydymas prilygsta protonų siurblio inhibitoriams (vaistų grupė, labai dažnai skiriama gydant pacientus nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo, refliukso, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės – aut.).

Naujausiame tyrime mokslininkai dalyvius suskirstė į tris grupes: vienai jų buvo skirta ciberžolė (dvi didelės 250 mg kurkumino kapsulės, keturis kartus per dieną, ir maža „saldainio“ kapsulė kasdien), kitai – protonų siurblio inhibitorių grupės vaistai (dvi didelės „saldainių“ kapsulės, keturis kartus per dieną, ir maža vaistų kapsulė kasdien), o paskutinė grupė turėjo laikytis to paties režimo su dviem didelėmis kurkumino kapsulėmis ir maža protonų siurblio inhibitorių tablete.

Po 28 ir 56 dienų likusiems 151 dalyviams (20 kurkumino grupėje, 19 vaistų grupėje ir 16, kurie gavo kombinuotą gydymą) buvo vertinta, ar jiems palengvėjo tokie požymiai kaip skausmas, deginimas, pilvo pūtimas, dujos ir pykinimas.

 

Įpusėjus gydymui kurkuminu arba kombinuotu gydymu, visų simptomų balai buvo beveik tokie patys kaip vien vaistais, išskyrus skausmą, kurio atžvilgiu vaistas šiek tiek lenkė.

Po 56 dienų skausmo vertinimas buvo panašus, tačiau ciberžolė ir vėl geriausiai malšino kitus simptomus.

Tyrimas paskelbtas žurnale „BMJ Evidence-Based Medicine“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: