Refliuksas – skrandžio „padėka“ už pašėlusį gyvenimo ritmą  (6)

Šiais laikais, kai visi skubame, lekiame, nemaža dalis žmonių patiria tokius simptomus kaip skrandžio skausmai, deginimas už krūtinkaulio, nemalonus, kartais rūgštus skonis burnoje. Pilvo pūtimas, pykinimas, kartais net gerklės skausmas ar kosulys gali įspėti apie galimus virškinamojo trakto sutrikimus, įspėjo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gastroenterologė, medicinos mokslų daktarė doc. Goda Denapienė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gastroezofaginio refliukso liga – kas tai?

Gastroezofaginio refliukso liga (GERL) – tai procesas, kai skrandžio turinys patenka į stemplę ir ją dirgina, sukeldamas simptomus ir arba stemplės gleivinės pažeidimus.

Kokie gali būti simptomai?

  1. Deginimas už krūtinkaulio
  2. Burnos džiūvimas
  3. Seilėtekis
  4. Kosulys
  5. Balso prikimimas
  6. Pykinimas
  7. Rūgštus skonis burnoje

Gydytoja pastebėjo, jog kiekvienas žmogus yra individualus, todėl simptomai gali būti skirtingi, priklausomai nuo ligos sunkumo, žmogaus gyvenimo būdo bei kitų veiksnių.

Kokios yra pagrindinės refliuksą skatinančios priežastys?

  1. Netaisyklinga mityba
  2. Stresas
  3. Kai kurie vaistai, dirginantys pačią stemplės gleivinę arba silpninantys apatinio stemplės sfinkterio tonusą
  4. Kai kurios virškinimo tarkto ligos, kai refliuksas kyla dėl sutrikusio skysčio ar maisto pratakumo
  5. Būklės, kai didėja slėgis pilve: nutukimas, veržiantys juosmenį rūbai, vidurių užkietėjimas, nėštumas.

      Svarbiausia – išsiaiškinti priežastį, o tada skirti gydymą

      „Neretai pasitaiko, GERL sergančiam pacientui yra skiriami rūgštingumą mažinantys vaistai. Dažniausiai juos vartoti reikia nuo 1 iki 3 mėnesių.

      Deja, neretai pasitaiko, jog žmogus nutraukęs vaistus, vėl jaučia tuos pačius varginančius simptomus ir vėl grįžta prie vaistų.

      Skrandžio rūgštingumą mažinančių vaistų negalima nutraukti staigiai, nes nutraukus, rūgštingumas gali sustiprėti. Tai nėra pavojinga ir dažniausiai praeina savaime, tačiau, kad išvengtumėm tokių nemalonumų, vaistų nutraukimas turėtų būti nuoseklus,“ – aiškino Goda Denapienė.

      Ar yra įrodyta tokių vaistų žala, naudojant juos ilgą laiką?

      Gyd. gastroenterologė atsakė, jog svarbiausia yra, kad pacientą stebėtų gydytojas. Būtent specialistai pasveria kokia yra vaistų nauda bei žala organizmui ir žmogaus gyvenimo kokybei.

      Neretai būna, jog žmogus turi itin didelį skrandžio rūgštingumą, kuris be vaistų nemažėja. Nuolat dirginama gleivinė irgi nėra gerai, todėl turi būti iškeltas klausimas – kas yra geriau? Juo labiau, jei daugelį metų yra aktyvi dažnai pasikartojanti ir negydoma GERL, didesnė rizika yra susirgti vėžiu.

      Gyd. Goda teigė, jog vis dėlto dažniausiai refliuksas nesukelia itin didelių pažeidimų, o erozijos yra nedidelės bei pavienės, tad tikrai ne visada reikėtų piktnaudžiauti vaistais. Todėl specialistai užduoda klausimą – „ar žmogui daugiau naudos ar žalos, ilgą laiką vartojant vaistus?“

      Reikėtų vengti rūgštaus, aštraus, sūraus, kepto ir kito sunkiai virškinamo maisto. Refliuksą provokuoja ir alkoholis, kava, gazuoti gėrimai, gausus prisivalgymas vienu metu.

      Tuo tarpu reikėtų valgyti dažniau po nedaug, vartoti švelnesnį maistą, gamintą garuose, valgyti daugiau sriubų, košių – pataria gydytoja Goda.

      Yra ir individualių organizmo atsakų į maisto produktus, pavyzdžiui – vienas žmogus suvalgo bananą ir jaučiasi gerai, o kitam kaip tik tai paūmina rėmenį. Taigi reikia įsiklausyti ir į tai, ką toleruoja, ir ko ne jūsų organizmas.

      Norą išsitirti nugali baimė „ryti žarną“

      Neretai žmonės kenčia skausmus, rūgštingumą, bet neatlieka tyrimo, kadangi labai jo bijo. Mokslų daktarė pastebėjo, jog nereikėtų bijoti to, kas nėra labai baisu.

      „Juk mes ryjame maistą, gėrimus, čia yra panašu, ir jei žmonės laikosi gydytojo nurodymų, tai nesukelia itin daug nepatogumų, kurių žmogus negalėtų išgyventi.

      Be to, itin jautriems pacientams gali būti taikoma trumpalaikė nejautra, tada žmogus užmiega, o atsimerkęs gauna atsakymus,“ – sakė gydytoja.

      Rūgštingumą sumažina raminamieji?

      Doc. Goda pastebėjo, jog neretai žmonėms padeda nervų sistemos nuraminimas – darbo – poilsio režimo laikymasis, sugebėjimas išlaikyti proto ramybę (čia padeda ir meditacijos, kvėpavimo pratimai), kartais reikia kurį laiką pavartoti ir raminamuosius vaistus.

      Natūralūs rėmens simptomus galintys sumažinti būdai

      Gali padėti ramunėlių arbata, jonažolių arbata, šiltas medumi saldintas vanduo, švelnūs prieskoniai, tokie kaip pankolis, kardamonas. Po valgio, pavyzdžiui, galima sukramtyti pankolių sėklyčių.

      Visgi reikia pabrėžti, kad GERL yra lėtinė, linkusi kartotis liga, ir gydymas turi būti kompleksinis, koreguojant gyvenimo būdą ir mitybą. Net ir ėmusis visų priemonių, statistiškai apie 80 % ligonių tenka kuriam laikui paskirti medikamentus. Taigi liaudiški būdai daugumai šios ligos atvejų vartotini tik kaip pagalbiniai.

      Įspėjantys simptomai

      Gydytoja gastroenterologė pastebėjo, jog yra simptomai, kurie verčia sunerimti ir kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

      Tai yra itin stiprus skausmas už krūtinkaulio, vėmimas krauju (kavos tirščiais), nepagrįstas svorio kritimas, juodos išmatos.

      Tokiu atveju vertėtų kuo skubiau išsitirti.

      Pasidalinkite su draugais
      Aut. teisės: Lrytas.lt
      Lrytas.lt
      Autoriai: Sabina Adamovič
      (23)
      (5)
      (18)

      Komentarai (6)