99 % to nežino. Kodėl negalima kepti saulėgrąžų aliejuje  ()

Pasirodo, net ne visos patyrusios šeimininkės ir šeimininkai žino, kokį aliejų galima naudoti kepant nepakenkiant sveikatai – rafinuotą ar nerafinuotą saulėgrąžų aliejų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

99 % šeimininkių to nežino: kodėl negalima kepti saulėgrąžų aliejuje?

Visi aliejai turi vadinamąjį‚ „dūmų tašką“, (angl. smoke point). Aiškinant paprastai, tai yra tokia temperatūra, kuriai esant nuo aliejaus pradeda kilti dūmas, ir virš kurios aliejus neturėtų būti kaitinamas. Pradėję rūkti dūmai rodo, kad skonio ir maistingumo savybės esančios aliejuje pradėjo irti. Į tai būtina atkreipti dėmesį, ypač jei naudojate aliejų kepimui ar gruzdinimui.

Nerafinuotas produktas praėjo mažiau apdorojimo etapų nei rafinuotas, jis laikomas naudingesniu, tačiau yra vienas įspėjimas – jo ribinė kaitinimo temperatūra yra žemesnė nei rafinuoto – 107 °C (rafinuoto aliejaus negalima kaitinti virš 232 °C temperatūros).

Kuo aukštesnėje temperatūroje aliejus ima skleisti dūmą, tuo jis tinkamesnis kepimui. Verta paminėti, kad dėl dūmų galite ne tik pabloginti patiekalo skonį, bet ir suaktyvinti laisvųjų radikalų susidarymo procesą, dėl kurio sunaikinamos organizmo ląstelės, o tai prisideda prie ligų vystymosi.

Dabar turėtų būti visiškai aišku, kokiame saulėgrąžų aliejuje negalima kepti – žinoma, nerafinuotame. Nerafinuotą aliejų galite naudoti salotoms.

Atkreipkite dėmesį, kad bet kuriame saulėgrąžų aliejuje yra daug Omega-6 riebalų, kurių mūsų organizmui reikia mažomis dozėmis. Todėl tokio aliejaus vartojimą reikėtų riboti.

 

Galbūt dabar galvojate, kad verta ieškoti alternatyvos saulėgrąžų aliejui. Specialistai pataria gaminti su aliejais, kuriuose yra didžiausias mononesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių kiekis. Dviejų tipų aliejus atitinka šiuos kriterijus: kokosų ir rafinuotas alyvuogių aliejus.

Nerafinuoto kokosų aliejaus ribinė kaitinimo temperatūra yra 177 °C, o rafinuoto kokosų aliejaus – 200 °C. Rafinuotas alyvuogių aliejus pasiekia „dūmų tašką“ 199–243 °C temperatūroje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: