Labai populiarus daržovių aliejus gali prisidėti prie autizmo, depresijos, nerimo sutrikimų ir net Alzheimerio ligos  ()

Iki šiol buvo manoma, kad šis produktas, itin populiarus JAV, skatina tik nutukimą ir diabetą. Dabar manoma, kad jis prisideda ir prie sunkių neurologinių sutrikimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sojų aliejus — vienas populiariausių daržovių aliejų pasaulyje. Jis yra itin populiarus JAV — ten jis sudaro daugiau nei pusę viso suvartojamo aliejaus. Jau seniai žinoma, kad jis nėra sveikas, tačiau dėl savo palyginti nedidelės kainos sojų aliejus dažnai naudojamas greito maisto restoranuose, šaldytuose pusgaminiuose ir net gyvūnų pašaruose.

Naujas „Endocrinology“ žurnale publikuotas Kalifornijos universiteto tyrimas rodo, kad sojų aliejus tikrai nėra sveikas bent jau pelėms. Anksčiau ta pati mokslininkų komanda įrodė, kad sojų aliejus skatina pelių nutukimą, diabetą, riebalų kaupimąsi kepenyse ir atsparumą insulinui. Tiesa, vėliau mokslininkai išsiaiškino, kad sojų aliejus su mažesne linolo rūgšties koncentracija pasižymi mažesnėmis neigiamomis savybėmis.

Taigi, dabar mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kaip sojų aliejus paveikia smegenis. Laboratorines peles jie suskirstė į tris grupes. Pirmosios grupės pelės ėdė maistą, kuriame buvo daug įprasto sojų aliejaus. Antroji grupė mito panašiu maistu, tačiau šįkart naudotas modifikuotas sojų aliejus, kuriame — mažiau linolo rūgšties. Galiausiai, trečiosios pelių grupės mityba buvo visiškai kitokia — sojų aliejus pakeistas kokosų aliejumi.

Mokslininkai pastebėjo, kad sojų aliejus sukelia didelius pokyčius pelių pagumburio srityje. Ši smegenų sritis yra labai svarbi centrinės nervų sistemos dalis, kontroliuojanti daugybę procesų, įskaitant elgesį, nuovargį, miegą, cirkadinius ritmus, troškulį, alkį, kūno temperatūrą, kai kurių hormonų pusiausvyrą. Pagumburys labai svarbus ir kūno svorio kontrolei, nes jis padeda reguliuoti metabolizmą.

Grupėse, kurių pelės mito sojų aliejumi, mokslininkai pastebėjo daugiau nei 100 genų pokyčių. Vienas iš ryškiausių pokyčių — oksitocino lygio kritimas. Nors negalima sakyti, kad sojų aliejus sukelia Parkinsono bei Alzheimerio ligas, autizmą, depresiją ir kitus sutrikimus, pastebėti pokyčiai dažnai yra su jais siejami.

Reikia paminėti kelis svarbius faktus:
  • tyrimas atliktas tik su pelių patinais — oksitocinas yra labai svarbus patelėms, todėl bus reikalingi papildomi tyrimai;
  • rezultatai pastebimi tyrimuose su pelėmis negali būti automatiškai pritaikomi žmonėms;
  • mokslininkai pabrėžia, kad negalima sakyti, kad sojų aliejus sukelia neurologinius sutrikimus — mes to dar nežinome, nors pastebėti pokyčiai ir siejami su tokiomis sveikatos problemomis. Nei viena tyrime naudota pelė nesusirgo minėtais sutrikimais ir net neturėjo laiko jais susirgti;
  • įprastuose sojų produktuose aliejaus gan nedaug.

Taigi, nėra prasmės panikuoti. Mokslininkai tęs tyrimus ir pasistengs izoliuoti chemikalus, kurie sukelia tokius pokyčius. Kadangi skirtumų tarp pirmosios ir antrosios grupės nepastebėta, tikriausiai tai nėra linolo rūgštis.

(9)
(5)
(4)

Komentarai ()