Paaiškėjo, kokia nauda sveikatai iš maratonų - tai gerokai padeda širdžiai ir galima išlošti net 4 metus  (1)

Ar svajojate kada nubėgti maratoną? Tai - ypatingas fizinis išbandymas, kuriam kasmet ryžtasi tūkstančiai žmonių. Galbūt į jų gretas prie starto linijos stosite ir jūs, kai sužinosite, kaip tai padeda nubraukti net keturis metus nuo jūsų širdies ir kraujagyslių sistemos amžiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su amžiumi kietėja arterijų sienelės. Tai didina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką, tačiau kartu prisideda ir prie demencijos, inkstų ir kitų ligų vystymosi. Arterijų sienelės ilgiau išlieka sveikos ir elastingos, kai žmogus intensyviai sportuoja. Pavyzdžiui, kai bėga maratoną.

Mokslininkai išanalizavo 138 Londono maratono dalyvius, kurie tokią distanciją bėgo pirmą kartą. Vidutinis jų amžius - 37 metai, moterų buvo šiek tiek daugiau nei vyrų (51 %). Mokslininkai patyrinėjo dalyvių sveikatos būklę prieš pasiruošimą maratonui ir po to. Jie pastebėjo, kad bėgikai aktyviai sportuodami nubraukė net 4 metus nuo savo širdies ir kraujagyslių sistemos amžiaus.

Tyrimo dalyviai, kurie visi buvo sveiki, maratonui intensyviai ruošėsi 6 mėnesius, nuolat bėgiojo ir po truputį didino patiriamą fizinį krūvį. Vyrai maratoną įveikė vidutiniškai per 4,5 val., moterys - per 5,4 val. Tai - laikai, kurių ir galima tikėtis pirmą kartą bėgant maratoną.

Mokslininkai pastebėjo, kad tyrimo dalyvių arterijų sienelių kietumas sumažėjo maždaug 9 %. Įdomu tai, kad didžiausią naudą patyrė vyresni ir lėtesni vyrai, nes jų kraujagyslių sistemos yra labiausiai pažeistos amžiaus. Tačiau visi žmonės gali džiaugtis ne tik Londono maratono medaliais, bet ir nauda sveikatai - sumažėjusia širdies ligų ir net demencijos rizika.

Kodėl maratonas taip veikia žmones? Na, tokią naudą suteikia ne pats maratonas, o pasiruošimas jam. Kelias savaites dalyviai labai intensyviai bėgiojo kaskart didindami įveikiamą atstumą. Tam, kad galėtų efektyviai treniruotis, dalyviai taip pat turėjo sveikiau maitintis bei miegoti.

Tačiau nebūtina bėgti maratoną, kad pajustumėte tuos pačius privalumus. Tiesiog kartas nuo karto imkite intensyviai sportuoti. Tam puikiai tinka vasara - suaktyvinkite savo fizinę veiklą, sveikiau maitinkitės ir išlaikykite reguliarų miego režimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (1)