Tyrimas atskleidė, kad vabzdžių valgymas gali būti naudingas medžiagų apykaitai  ()

Traškūs vabzdžių kiautai – tai maistinis priedas, kurio daugelis iš mūsų mieliau vengtų valgyti. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad šios maistinės medžiagos gali sukelti įgimtą imuninį atsaką, kuris pagerina žinduolių medžiagų apykaitą, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtono universiteto Sent Luise (WUSL) mokslininkams maitinant peles maistu, kuriame buvo chitino – gausaus polisacharido, esančio vabzdžių egzoskeletuose, vėžiagyvių kiautuose ir grybuose, – gyvūnų skrandžiai išsiplėtė ir sukėlė specializuotą imuninį atsaką.

Galutinis poveikis buvo unikalaus žarnyno fermento, reikalingo chitinui virškinti, gamyba, taip pat riebalinius audinius reguliuojančių ląstelių aktyvavimas.

Žinduoliai paprastai negamina pakankamai stiprių fermentų, kad galėtų suskaidyti stambius polisacharidus, kuriais minta, tačiau atrodo, kad chitinas yra išimtis.

Šiame WUSL atliktame tyrime pelės, kurios buvo šeriamos chitinu kartu su daug riebalų turinčia dieta, galiausiai parodė geresnius medžiagų apykaitos rodiklius, palyginti su pelėmis, kurios buvo šeriamos daug riebalų turinčia dieta be chitino.

Panašiai kaip ir ankstesnių tyrimų su pelėmis metu, mokslininkai nustatė, kad chitino vartojimas skatina sveiką mikrobiomą apatinėje virškinamojo trakto dalyje.

Siekdami giliau įsigilinti į mechanizmus, tyrėjai susilpnino kai kurių pelių gebėjimą gaminti minėtą fermentą ir taip virškinti chitiną.

Tada komanda šias peles šėrė daug riebalų turinčiu maistu kartu su chitinu. Palyginti su kitomis grupėmis, pelės, neturinčios gebėjimo virškinti chitiną, pasižymėjo atsparumu svorio didėjimui, net ir tuo atveju, kai kartu buvo šeriamos daug riebalų turinčia dieta.

 

Tyrėjai pastebėjo, kad šiose pelėse padidėjo 2 tipo įgimtųjų limfoidinių ląstelių (ILC2) kiekis – tai šalutinis žarnyno imuninio atsako, kurį sukėlė chitinas, produktas. Neseniai nustatyta, kad šios ląstelės dalyvauja riebalinių audinių reguliacijoje.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()