Rado ryšį: kylanti planetos temperatūra gali didinti apsinuodijimo kvaišalais tikimybę  ()

JAV Kolumbijos visuomenės sveikatos tyrėjai nustatė, kad su narkotikų ir alkoholio vartojimu susijusius apsilankymus ligoninėse iš dalies lemia aukštesnė temperatūra, o dėl klimato kaitos ši problema gali paaštrėti, rašo eurekalert.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niujorke įsikūrusio Kolumbijos universiteto Mailmano visuomenės sveikatos mokyklos aplinkos sveikatos mokslininkų atlikto naujo tyrimo duomenimis, apsilankymus ligoninėse dėl alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimo sukeltų sutrikimų lemia aukštesnė temperatūra, o dėl klimato kaitos kylanti temperatūra gali dar labiau juos paveikti.

Šis tyrimas, paskelbtas recenzuojamame žurnale „Communications Medicine“, greičiausiai yra pirmasis išsamus temperatūros ir apsilankymų ligoninėse, susijusių su alkoholio ir psichotropinių medžiagų vartojimu, ryšio tyrimas.

„Pastebėjome, kad aukštesnės temperatūros laikotarpiais atitinkamai padaugėjo apsilankymų ligoninėse, susijusių su alkoholio ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, o tai taip pat atkreipia dėmesį į kai kurias mažiau akivaizdžias galimas klimato kaitos pasekmes“, – sako pirmasis autorius daktaras Robbie M.Parksas, Kolumbijos visuomenės sveikatos mokyklos aplinkos sveikatos mokslų docentas.

Pastaraisiais dešimtmečiais Jungtinėse Amerikos Valstijose pastebima didėjanti epizodinio alkoholio vartojimo ir su alkoholiu susijusių mirčių bei ligų tendencija, ypač tarp vidutinio ir vyresnio amžiaus suaugusiųjų. Nuo XX a. pabaigos mirčių nuo narkotikų perdozavimo padaugėjo daugiau nei penkis kartus.

Tyrėjai nagrinėjo temperatūros ir apsilankymų ligoninėje, susijusių su alkoholiu ir kitais narkotikais, įskaitant kanapes, kokainą, opioidus ir raminamuosius vaistus, ryšį Niujorko valstijoje.

Jie naudojo 671 625 apsilankymų ligoninėse dėl alkoholio ir 721 469 apsilankymų ligoninėse dėl su psichoaktyviosiomis medžiagomis susijusių sutrikimų per 20 metų duomenis ir išsamius kasdienės temperatūros ir santykinės drėgmės duomenis, kad gautų įžvalgų, naudodami statistinį modelį.

 

Pagal šį modelį lygintos dienos su aukšta bei žemesne temperatūromis, siekiant suprasti trumpalaikių su klimatu susijusių reiškinių, pavyzdžiui, padidėjusio karščio laikotarpių, poveikį, rašo eurekalert.org.

Nustatyta, kad kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau apsilankymų ligoninėse dėl su alkoholio vartojimu susijusių sutrikimų. Dažnesnius apsilankymus ligoninėse dėl su alkoholiu susijusių sutrikimų aukštesnės temperatūros metu potencialiai gali lemti tai, kad daugiau laiko praleidžiama lauke užsiimant rizikingesne veikla, vartojama daugiau medžiagų esant malonesniam orui lauke, daugiau prakaituojama dėl didesnės dehidratacijos arba vairuojama apsvaigus.

 

Kitų narkotikų (kanapių, kokaino, opioidų, raminamųjų vaistų) sukeltų sutrikimų atveju aukštesnė temperatūra taip pat lėmė daugiau apsilankymų ligoninėje, tačiau tik iki 65,8 °F (18,8 °C) ribos. Ši temperatūros riba galėjo atsirasti todėl, kad viršiję tam tikrą temperatūrą žmonės nebenori eiti į lauką.

Ateities tyrimuose galėtų būti nagrinėjamas esamų sveikatos sutrikimų, kuriuos sustiprina alkoholio ir (arba) narkotinių medžiagų vartojimas kartu su kylančia temperatūra, vaidmuo, rašo eurekalert.org.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai ()