35 metus trukęs tyrimas. Mokslininkai atskleidė ilgaamžiškumo paslaptį  ()

Pasaulinis šimtamečių žmonių, kurie sulaukia 100 metų, skaičius nuo 1950 m. kas dešimtmetį padvigubėdavo. Prognozuojama, kad 2022–2050 m. šimtamečių skaičius padidės penkis kartus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai išanalizavo 44 000 žmonių iš Švedijos, gimusių 1893–1920 m., duomenis. Stebėjimai tęsėsi 35 metus. Per šį laiką 1224 eksperimento dalyviai gyveno 100 metų. Beje, 85 % šimtamečių buvo moterys.

Paaiškėjo, kad šimtamečių žmonių kraujyje buvo tam tikri trijų junginių variantai, rašo „GeroScience“.

Remiantis naujais tyrimais, ilgaamžiškumo paslaptis gali slypėti genuose, kurie kontroliuoja medžiagų apykaitą ir apsaugo nuo oksidacinio streso.

„Tie, kurie gyveno iki 100-ojo gimtadienio, paprastai turėjo mažesnį gliukozės, kreatinino ir šlapimo rūgšties kiekį nuo 60 metų amžiaus“, – sakė Karin Modig, Švedijos Karolinskos instituto docentė, viena iš tyrimo autorių.

Be to, gyvenimo pradžioje daugumos eksperimento dalyvių gliukozės kiekis buvo didesnis nei 6,5 arba kreatinino kiekis viršijo 125.

Taip pat buvo pažymėta, kad žmonės, kurių bendrojo cholesterolio ir geležies kiekis buvo žemiausias, dažniau švęsdavo savo 100-ąjį gimtadienį nei žmonės, kurių tyrimai parodė didesnį skaičių.

 

Mokslininkai pripažino, kad baigę tyrimą negali pateikti konkrečių rekomendacijų, kurios turėtų įtakos gyvenimo trukmei, tačiau gali pasiūlyti kai kuriuos veiksnius. Visų pirma turėtumėte atkreipti dėmesį į savo mitybą ir alkoholio vartojimą. Gydytojai taip pat pataria stebėti inkstų ir kepenų rodiklius, gliukozės ir šlapimo rūgšties kiekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()