Duona ar bulvės. Mokslininkai skelbia verdiktą „geriesiems“ ir „blogiesiems“ angliavandeniams  ()

Į racioną būtina įtraukti ir krakmolingas daržoves, ir grūdinius produktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gerųjų ir blogųjų angliavandenių klausimas jau seniai kamuoja žmones, ypač tuos, kurie laikosi dietos. Kaip rašo „New York Post“, naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Frontiers in Nutrition“, užbaigia šią problemą ir skelbia verdiktą, kokius angliavandenius reikėtų rinktis valgio metu.

Kaip pažymi tyrimo autoriai, idėja, kad visi angliavandeniai yra pakeičiami, yra klaidinga, nes dažniausiai jie turi labai skirtingą vitaminų ir mineralų kiekį.

Tyrimas parodė, kad krakmolingas daržoves, tokias kaip bulvės, tik vieną dieną pakeitus grūdų produktais, tokiais kaip ryžiai ir viso grūdo duona, kalio kiekis sumažėja 21 %, vitamino B6 – 17 %, vitamino C – 11 % ir skaidulų – 10 %.

Palyginti su krakmolingomis daržovėmis, grūduose paprastai yra mažiau kalio ir vitamino C, bet daugiau tiamino, cinko ir vitamino E.

Dauguma krakmolingų daržovių yra geri kalio šaltiniai (pavyzdžiui, viena vidutinė bulvė suteikia 15 % dienos normos). Remiantis tyrimu, grūdų vartojimas vietoj krakmolingų daržovių gali dar labiau padidinti skirtumą tarp rekomenduojamo ir faktinio kalio suvartojimo.

 

„Kaip dažnai nutinka mitybos pasaulyje, rekomendacijos yra susijusios su pusiausvyra, įvairove ir saikingumu... svarbu pasirinkti tinkamą daržovių ir grūdų santykį ir įtraukti tiek krakmolingų, tiek nekrakmolingų daržovių, kad būtų užtikrintas tiek makro, tiek mikroelementų kiekis“, – pabrėžiama tyrime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)

Komentarai ()