Ar vanduo su citrina šalina toksinus iš organizmo? Atsakymas gali būti netikėtas  (1)

Medikai pabrėžia, kad svarbu gerti pakankamai skysčių. Per dieną reikia beveik 2 litrų. Ir kava nesiskaito – geriausia vanduo. Trūksta skonio? Laimei, yra daug būdų vandeniui pagardinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėtos, spanguolės, avietės – prekybos centruose gausu aromatizuoto geriamojo vandens pasirinkimų. Tačiau specialistai pataria rinktis natūralius ir pigius variantus.

Vanduo su skoniu

Pagardinti vandenį galima įvairiais būdais. Truputis citrinos sulčių, keli žiupsniai žolelių ar gabalėliai jūsų mėgstamos daržovės gali vandens skoniui suteikti ryškių natų. Atraskite netikėtų derinių – nebijokite eksperimentuoti!

Jei tik į vandenį nėra primaišoma saldžių sulčių, jame yra labai mažai kalorijų. Toks gėrimas labai tinka detoksitacijai todėl dar yra vadinamas detoksikaciniu vandeniu.

Populiariausi detoksikacinio vandens skonių deriniai: agurkas ir mėta, citrina ir imbieras, braškė ir bazilikas arba obuolys ir cinamonas.

Detoksikacinis vanduo sulaukia galybės pagyrų. Pavyzdžiui, sakoma, kad jis padeda numesti svorio, pagerina imuninės sistemos veiklą ir iš organizmo pašalina toksinus. Tik atminkite: tai nėra mokslu įrodyti teiginiai.

Tiesa, gali būti, kad šias naudas teikia vanduo, o ne aromatiniai priedai. Tai nėra mitybos pakaitalas. Vaisius ir daržoves reikia valgyti, kad gautumėte maistingąsias medžiagas.

Geriant daugiau paprasto ar pagardinto vandens, galima pagerinti virškinimą, ypač žmonėms, kuriems dėl dehidratacijos užkietėjo viduriai.

Bet „detoksikacija“ yra neapibrėžtas ir nemokslinis terminas. Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad bet koks detoksikacinis vanduo iš tikrųjų gali pašalinti toksinus iš jūsų organizmo.

Šarminis vanduo

Tai vanduo, kurio pH yra nuo 7,1 iki 14,0. Jis yra taip vadinamos šarminės dietos dalis.

Šarminės dietos idėja grindžiama tuo, kad rūgštingumą sukeliantys maisto produktai pakeičiami šarminiais. Tai esą pagerina sveikatą.

 

Yra sakančių, kad ši dieta gali padėti kovoti su tokiomis ligomis kaip osteoporozė ir net vėžys.

Faktas, kad skirtingose kūno dalyse pH lygis labai skiriasi: nuo rūgštinio (pH nuo 0,0 iki 6,9) iki šarminio. Skrandyje esančios rūgštys, būtinos maistui virškinti, labai skiriasi nuo kraujyje esančių junginių, kurie yra šiek tiek šarminiai.

Tačiau medicinos tyrėjai nerado jokių įrodymų, kad šarminė mityba būtų naudinga daugumai žmonių. Šarminis vanduo gali būti tik brangi mada.

„Tai atvejis, kai įmonė jonizuoja paprastą vandenį, galbūt užklijuoja etiketę „natūralus“, nustato didesnę kainą ir galiausiai pasinaudoja tuo, kad žmonės nori tikėti, jog tas vanduo yra vertas daugiau, nei iš tikrųjų“, – sakė Klivlendo klinikos registruota dietologė Beth Czerwony.

Gerkite daugiau vandens

 

Nors požiūris į įvairius vandens patobulinimus skiriasi, vieno fakto nenuginčys niekas: vanduo yra naudingas sveikatai.

Dauguma ekspertų sutinka, kad jei vaisių aromatai, augaliniai užpilai ar kiti priedai skatina žmones gerti daugiau vandens, tegul – bus naudos.

Ypač aktualu, jei tai padeda gerti mažiau saldžių gazuotų gėrimų, taip pat kavos arba energetinių gėrimų, kuriuose daug kofeino.

Patarimai vandeniui paskaninti:

– Į vandenį įpjaustykite agurkų arba cukinijų;

– Eksperimentuokite su žolelėmis, pavyzdžiui, mėtomis, bazilikais, imbierais, rozmarinais ar kalendromis;

– Į vandenį įdėkite uogų, ananasų ar melionų;

– Ledo kubeliuose užšaldykite smulkius vaisių gabalėlius;

– Pridėkite citrinos, laimo ar apelsino griežinėlių.

Pagal „New York Post“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: