8 maisto produktai, kurių turėtumėte valgyti daugiau: štai kodėl  ()

Lapiniai žalumynai yra puikus būdas pagerinti sveikatą, nes juose yra daug gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. „Science Alert“ pateikia 8 produktus, kurie jūsų racione turėtų atsidurti dažniau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Špinatai

Špinatų lengva gauti ištisus metus, juose gausu geležies, kalcio, kalio ir vitaminų B6, C ir K. Be to, jie yra geras antioksidantų šaltinis, galintis sumažinti daugelio ligų, įskaitant širdies ligas ir tam tikrus vėžinius susirgimus, riziką.

Geriausia jį valgyti nevirtą, kaip salotų dalį, nes verdant sunaikinami natūraliai lapuose esantys polifenoliai ir flavanoliai. Tam tikri polifenoliai ir flavonoidai gali sumažinti galimybę susirgti tam tikromis vėžio, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ir neurodegeneracinėmis ligomis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga.

2. Lapiniai kopūstai

Lapiniuose kopūstuose gausu svarbių mikroelementų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis, fosforas, kalis, cinkas, varis, manganas ir selenas. Tai taip pat geras vitaminų, įskaitant A, B, E, C ir K vitaminus, šaltinis.

Venkite blanširuoti ir virti lapinius kopūstus, nes dėl to lapuose gali sumažėti vandenyje tirpių mineralinių medžiagų, vitaminų ir fitocheminių medžiagų kiekis. Lapinius kopūstus galima valgyti nevirtus salotose. Puodelyje nevirtų kopūstų (21 g) yra tik devynios kalorijos.

3. Šveicarijos mangoldai

Šveicariškoji mangoldų paprika turi daug vitaminų A ir C. Net nedidelis kiekis šveicariškosios mangoldų paprikos (apie 175 g) gali patenkinti vitamino K, kuris svarbus kraujo krešėjimui ir sveikiems kaulams, dienos poreikį. Įvairių spalvų šveicariškoji mangoldų paprika taip pat turi svarbių mineralų, pavyzdžiui, geležies, vario, kalio ir kalcio.

4. Kiauliauogių lapai

Kiauliauogių lapai yra geras liuteino, kuris svarbus akių sveikatai, šaltinis. Juose gausu vitaminų A ir C bei mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, cinkas, varis ir selenas, taip pat jie yra geras skaidulų šaltinis. Šių daržovių, kaip ir špinatų, galite gauti ištisus metus.

 

5. Rukola

Jei norisi šviežių, aitraus, šiek tiek kartaus ir pipirinio skonio žalių lapų, į savo lėkštę įsidėkite rukolų. Ji yra populiarus picų priedas.

Rukoloje gausu nitratų, kurie, kaip rodo tyrimai, gali padidinti sportinį darbingumą. Joje taip pat gausu vitaminų K ir C, kalcio ir polifenolių.

6. Romaninės salotos

Traškios ir švelnaus skonio romaninės salotos yra pilnos maistingųjų medžiagų turtingų gėrybių. Tai geras vitaminų ir mineralų šaltinis, įskaitant vitaminus A, K, C ir folio rūgštį (B grupės vitaminas, kuris ypač svarbus nėštumo metu). Šios maistingosios medžiagos būtinos bendrai sveikatai ir sveikai imuninei sistemai palaikyti.

 

Šiose salotose taip pat yra skaidulinių medžiagų, kurios mažina širdies ligų, insulto, 2 tipo diabeto ir žarnyno vėžio riziką.

7. Krienai

Jei mėgstate prieskonius ir norite į patiekalus įtraukti ryškaus skonio žalių lapų, puikiai tinka krienai. Jie ne tik suteikia skonio, bet ir yra gausus vitaminų A ir C bei antioksidantų šaltinis. Tyrimai rodo, kad krienai gali būti gydomoji priemonė sergant burnos vėžiu.

8. Kininiai bastučiai

Jei ieškote švelnaus skonio ir malonios tekstūros žalių lapų, kininiai bastučiai yra puikus pasirinkimas.

Juose gausu skaidulinių medžiagų, įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jie gali padėti palaikyti kaulų sveikatą, imunitetą, regėjimą, širdies sveikatą, kraujospūdį ir galbūt užkirsti kelią tam tikrų rūšių vėžiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()