Norite gyventi 10 metų ilgiau? Štai ką turite padaryti  ()

Perėjimas prie sveikos mitybos ir jos laikymasis gali pailginti gyvenimą net 10 metų. Tai atskleidžia naujausias tyrimas, kuriame buvo analizuojama beveik pusės milijono Jungtinės Karalystės gyventojų maisto duomenys ir sveikatos būklė, skelbia „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegijos Bergeno universiteto visuomenės sveikatos tyrėjo Larso Fadneso vadovaujama komanda, vykdydama 2006 m. pradėtą ilgalaikį Jungtinės Karalystės Biobanko tyrimą, modeliavo 467 354 žmonių, kurie fiksavo savo mitybos įpročius, gyvenimo trukmę.

Tyrėjai sugrupavo dalyvius pagal jų mitybos įpročius ir stebėjo, kaip jie kito laikui bėgant. Jie išskyrė vidutiniškai ir nesveikai besimaitinančius asmenis, taip pat žmones, kurių suvartojamas maistas atitiko Jungtinės Karalystės „Eatwell Guide“ („Teisingo valgymo gidas“ – liet.), ir kitus, kurie maitinosi pagal dietą, tyrėjų pavadintą ilgaamžiškumo dieta.

Atsižvelgę į rūkymą, alkoholį ir fizinį aktyvumą, tyrėjai nustatė, kad 40 metų amžiaus vyrai ir moterys, kurie nuo nesveikos mitybos nuolat pereidavo prie „Eatwell Guide“ rekomendacijų, pailgino savo gyvenimo trukmę maždaug 9 metais.

Tie, kurie atsisakė saldžiųjų gėrimų ir perdirbtos mėsos, o maitinosi neskaldytais grūdais, riešutais, vaisiais, daržovėmis ir saikingu žuvies kiekiu (vadinamoji ilgaamžiškumo dieta), savo gyvenimo trukmę pailgino dar 10 metų.

Mažiau gyvenimo trukmė pailgėjo žmonėms, kurie iš pradžių maitinosi vidutiniškai, ir tiems, kurie pagerino savo mitybos įpročius vėliau.

 

„Kuo didesni pokyčiai sveikesnės mitybos link, tuo didesnis tikėtinas gyvenimo trukmės pailgėjimas. Nenuostabu, kad prognozuojamas gyvenimo trukmės pailgėjimas yra mažesnis, kai mitybos pokyčiai pradedami vyresniame amžiuje, tačiau jis išlieka reikšmingas“, – aiškina komanda savo paskelbtame straipsnyje.

Tyrėjai nustatė, kad 70 metų amžiaus žmonės vis dar galėtų pailginti savo gyvenimo trukmę maždaug 4-5 metais, jei nuolat imtųsi sveikai maitintis pagal „Eatwell Guide“ arba „ilgaamžiškumo dietą“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Food“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()