„Siaubingai sveika.“ Gydytojas atskleidė patį geriausią bulvių receptą  (2)

Bulvės yra vienas populiariausių ir universaliausių maisto produktų pasaulyje. Jose yra daug naudingų medžiagų, tokių kaip krakmolas, skaidulos, vitaminai ir mineralai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne visi bulvių virimo būdai yra vienodai sveiki. Kai kuriais būdais gali būti prarandamos maistinės medžiagos arba susidaryti žalingi junginiai. Todėl svarbu žinoti, kaip teisingai atrinkti, laikyti ir virti bulves, kad iš jų gautumėte kuo daugiau naudos.

Sveikiausias būdas virti bulves – jas virti su lupenomis. Šis metodas leidžia išsaugoti daugumą vitaminų ir mineralų, esančių po lupena arba arti jos. Be to, virtos bulvės turi žemą glikemijos indeksą, tai reiškia, kad jos nesukelia staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.

Virtas bulves galima valgyti vienas arba dėti į salotas, sriubas ar kitus patiekalus.

Kitas sveikas bulvių paruošimo būdas yra jų kepimas orkaitėje. Šios bulvės taip pat išlaiko daugumą maistinių medžiagų ir yra švelnios bei kvapnios tekstūros.

Bulves galite kepti sveikas arba supjaustytas gabalėliais, pridedant įvairių prieskonių, žolelių ar padažų. Keptos bulvės puikiai dera su mėsa, žuvimi, daržovėmis ar sūriu.

Daktaras Jevgenijus Komarovskis sako, kad sveikiausios bulvės yra virtos arba keptos ir natūraliai atvėsintos.

„Bulvėse randamas krakmolas gali būti dviejų rūšių: toks, kuris greitai įsisavinamas ir apkrauna angliavandenių apykaitą. Antrasis pasiekia storąją žarną praktiškai neskaidomas ir maitina mikroflorą. Jis siaubingai naudingas. O šio sveiko krakmolo kiekis natūraliai atvėsus padidėja 20 proc., tad šauniausias patiekalas – atvėsintos bulvės su svogūnais, burokėliais, raugintais kopūstais“, – rekomendavo gydytojas.

 

Bulvių kepimo būdai, kurių reikėtų vengti arba vartoti ribotais kiekiais, yra kepimas keptuvėje ir gruzdinimas.

Keptos bulvės turi daug riebalų ir kalorijų, taip pat gali sudaryti akrilamidą – potencialiai kancerogeninį junginį, susidarantį aukštoje temperatūroje. Giliai keptose bulvėse taip pat yra akrilamido, taip pat transriebalų, kurie didina širdies ligų riziką. Keptos ir gruzdintos bulvės turi aukštą glikemijos indeksą ir prisideda prie svorio augimo.

 

Apibendrinant galima teigti, kad sveikiausias bulvių paruošimo būdas – jas virti su lupena arba kepti orkaitėje. Bulvės tokiu būdu išsaugo daugiau maistinių medžiagų, nepridedant papildomų riebalų ir kalorijų. Keptas ir gruzdintas bulves reikia vartoti retai ir mažais kiekiais, nes jos gali pakenkti sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(0)
(52)

Komentarai (2)