Neregėta diskusija dėl bulvių statuso. Daržovė ar ne?  ()

JAV dietologai nusprendė „sumažinti“ šakniavaisių maistinę vertę kitų produktų, kurie, jų nuomone, naudingesni, naudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neregėta diskusija dėl bulvių statuso. Daržovė ar ne?

Jungtinėse Valstijose suabejota bulvių statusu. Mitybos gairių patariamasis komitetas siūlo nustoti bulvę vadinti daržove, rašo „Growingproduce“.

JAV dietologai nusprendė „sumažinti“ šakniavaisių maistinę vertę kitų produktų, kurie, jų nuomone, naudingesni, naudai. Ir čia yra staigmena: jie iš tikrųjų nori perkelti bulves į javų kategoriją.

Gydytojų argumentas: JAV gyventojai savo mityboje naudoja bulves, o tai tik veda prie antsvorio. Matyt, tokiu būdu norima sumažinti šakninių daržovių vartojimą, pavyzdžiui, morkų, svogūnų ar cukinijų naudai.

Stebėti mokslines diskusijas nėra lengva. JAV nacionalinė bulvių taryba, anot jos vadovo, yra priversta gaišti laiką teigdama tai, kas akivaizdu.

„Štai du faktai, kurie turėtų būti aiškūs visiems: pirma, bulvės yra maistinių medžiagų šaltinis... ir mėgstamiausia Amerikos daržovė. Antra, bulvės tikrai yra daržovės“, – sako Nacionalinės bulvių tarybos vadovas Kam Quarlesas.

Jis pažymi kad būtina konfrontuoti su mokslo bendruomene mitybos srityje.

Bulvių nauda

 

Daug žinoma apie bulvių naudą. Dėl didelio krakmolo kiekio šakninė daržovė yra puikus energijos šaltinis. Baltymai aprūpina organizmą 14 iš 20 nepakeičiamų aminorūgščių. Bulvėse esanti geležis, fosforas, kalcis, magnis ir cinkas padeda augti ir stiprėti kaulams.

Ir, žinoma, vitaminų B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, E, H ir K nauda neabejotina.

Bet kokia forma ir bet kokiu terminiu apdorojimu šakniavaisiuose yra labai daug kalio. Jis padeda kovoti su hipertenzija, turi diuretikų poveikį ir yra būtinas žmonėms, sergantiems podagra, acidoze, cistitu ir prostatitu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: