Bando išsiaiškinti, ką žmonės mato mirties akimirką: štai kas žinoma dabar  (1)

Mokslininkai bando išsiaiškinti, ką žmonės mato mirties akimirką ir tyrimai rodo, kad nuvalkiotos klišės apie regimą šviesą ar pro akis bėgančius prisiminimus gali būti tiesa, rašo „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 m. vasarį mokslininkai atsitiktinai užfiksavo 87 metų vyro smegenų veiklą, patyrus širdies smūgį. Prieš šį įvykį pacientui buvo įtaisytas prietaisas, kuris nuolat stebėjo jo smegenų bangas, tai buvo epilepsijos gydymo dalis, tačiau elektroencefalografijos (EEG) įrašai mokslininkams teikė duomenis ir mirties akimirką.

EEG parodė, jog smegenų dalys, susijusios su sapnavimu ir atminties atgaminimu, suaktyvėjo vos tik nustojus plakti širdžiai ir kurį laiką dar veikė.

Nors iš šios informacijos neįmanoma padaryti tvirtų išvadų, bet tai suteikia prielaidą manyti, kad mirštant išties prieš akis asmenims prabėga visas jų gyvenimas.

Tokią išvadą sustiprina ir Mičigano medicinos universiteto neurointensyviosios terapijos skyriuje keturių dėl širdies smūgio mirusių pacientų tyrimų rezultatai.

Tyrėjai stebėjo pacientų nervinius virpesius jiems mirštant ir taip pat pastebėjo sprogstantį aktyvumą karštojoje smegenų zonoje, kuri susijusi su sapnavimu ir sąmoningu mąstymu.

 

Kad įsitikintų, kas iš tiesų tuo metu vyksta su žmogaus smegenimis, mokslininkai pasikalbėjo su tais asmenimis, kurie buvo ant mirties slenksčio, bet juos pavyko atgaivinti.

2019 m. skelbti duomenys rodo, jog 86 proc. tyrimo dalyvių pasakojo beveik mirties akimirką matę ryškią šviesą, o 54 proc. – net iš naujo išgyveno ir regėjo svarbiausius gyvenimo įvykius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: