Tokio košmaro nelinkėtumėte niekam. Koks yra siaubingiausias įmanomas skausmas?  ()

Pojūčių pasaulyje skausmas nėra pats maloniausias reiškinys, tačiau yra keletas jo šaltinių, su kuriais lyginant nublanksta net patys stipriausi per visą gyvenimą mūsų patirti skausmo pojūčiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skausmo pasaulyje ne visi pojūčiai yra vienodi. Kai kurie nemalonūs pojūčiai, pavyzdžiui, smeigtuko dūris, yra subtilūs, o kiti, pavyzdžiui, gimdymas ar užlipimas ant „Lego“ kaladėlės, yra žinomi skausmingi. Tačiau kalbant apie labiausiai nepakeliamą skausmą, kurį galima ištverti, yra keletas pavyzdžių, kurie tikrai išbando žmogaus ištvermės ribas, rašo „IFLScience“.

Žmogaus išgyvenimų pasaulyje skausmas yra nekviestas, bet neišvengiamas svečias. Jis svyruoja nuo lengvo dirginimo iki nepakeliamo skausmo, o tai, kas laikoma „blogiausiu skausmu“, gali būti subjektyvu. Tačiau mokslas ištyrė šią sritį, atradęs kai kurių patirčių, kurios išsiskiria savo intensyvumu. Skausmo spektras platus ir gilus – nuo ​​lėtinių ligų iki mažų vabzdžių įkandimų. Pasak mokslininkų ir ekspertų, yra keletas baisiausių skausmų, kuriuos gali patirti žmogus.

Skausmingiausios ligos

Kad ir kaip būtų liūdna, skausmas nėra beprasmis. Taip mūsų kūnas mums praneša, kad kažkas negerai.

Paimkite, pavyzdžiui, sudėtingą regioninį skausmo sindromą (Complex regional pain syndrome, CRPS). Tai liga, kuriai būdingas nuolatinis deginimas ar pulsuojantis skausmas, bet be jokios ypatingos priežasties: kartais ji atsiranda po to, kai kūnas patiria tam tikrą žalą, pvz., operaciją ar širdies priepuolį, tačiau kartais ji pasireiškia be priežasties.

Net kai ligą sukelia sužalojimas, CRPS pasižymi tuo, kad jo sukeliamas skausmas yra visiškai neproporcingas. Ji gali sukelti jautrumą prisilietimui, patinimą, pažeistos vietos spalvos pasikeitimą ir netgi plaukų ir nagų struktūros pokyčius. Sergantieji gali patirti spazmus, drebulį ir raumenų atrofiją; tampa skausminga net mūvėti kojines.

CRPS yra viena iš skausmingiausių žinomų būklių, pagal McGillo skausmo skalę siekia stulbinamus 42 balus iš 50. Tai yra blogiau nei skausmas amputuojant rankos ar kojos pirštą be anestezijos.

 

CRPS nėra trumpalaikis skausmas, kuris laikui bėgant praeis. Labiausiai kankinanti dalis yra tai, kad skausmas yra ilgalaikis ir gali tęstis visą gyvenimą.

Kaip blogai? Pasakysime taip: kartais tai vadinama „savižudybių liga“. Iš esmės CRPS tavęs nenužudo – tai tiesiog tikrai labai nepakeliama.

Sunku įsivaizduoti ką nors blogesnio už būklę, kai kyla minčių apie savižudybę, tačiau, pasak JK nacionalinės sveikatos tarnybos, yra keletas dalykų, kuriuos galima palyginti. Jie paskelbė 20 skausmingiausių ligų sąrašą dar 2018 m.; kartu su CRPS jame yra, pvz., kaulų lūžiai ir migrena, taip pat nišinės ligos, tokios kaip trišakio nervo neuralgija, staigus ir stiprus veido skausmas, kurį gali sukelti kažkas tokio mažo kaip vėjo gūsis.

Taip pat į sąrašą įtraukta skausminga endometriozė – liga, kai audinys, panašus į gimdos gleivinę, auga už gimdos ribų. Kaip ir CRPS, ši liga ne tik yra labai skausminga, bet jos priežastis nežinoma ir iš esmės nepagydoma.

Skausmingiausi vabzdžių nuodai

 

Pasaulyje yra tiek daug dalykų, kurie gali įkąsti, įgelti ar kitaip apkrėsti mirtinais nuodais, kad klausimas, kuris skaudžiausias, tikrai gali būti neatsakytas.

Galų gale, jei neegzistuotų kažkoks neįtikėtinai nelaimingas žmogus, kuriam įgėlė 150 skirtingų vabzdžių, kaip galėtume gauti teisingą įvertinimą?

Na, mums pasisekė, nes tas vaikinas egzistavo. Jo vardas buvo Justinas Schmidtas, jis buvo entomologas, besispecializuojantis bičių žudikių tyrime. Jis sukūrė Schmidto įgėlimo skausmo indeksą.

Schmidto indeksas, apimantis beveik 80 skruzdžių, bičių ir vapsvų rūšių, įvertina, kiek skausmingas yra įgėlimas skalėje nuo nulio (vos pastebimas) iki keturių (neištveriamas).

Kataloge yra tik trys vabzdžiai, galintys sukelti ketvirto lygio skausmą: karingoji vapsva (Synoeca), kulkinė skruzdėlė (Paraponera clavata) ir tarantulinė vanagė (vapsva, mintanti tarantulais) (Pompilidae). Tačiau kulkinė skruzdė yra neginčijama įgėlimo karalienė, sakė pats Schmidtas.

Skaudžiausia patirtis

 

To laukė daugelis. Kas blogiau: gimdymas ar spyris į sėklides? Na, yra kažkas, kas skaudžiau.

Inkstų akmenys – tai kieti gabalėliai, susidarę iš kraujyje esančių atliekų, kurie dažnai apibūdinami kaip skausmingesni nei gimdymas ar spyris į sėklides.

Šie akmenys sukelia stiprų skausmą, kai blokuoja šlapimo nutekėjimą iš inkstų. Skausmas apibūdinamas kaip intensyvus ir nuolatinis, dažnai priversdamas pacientus kreiptis į greitosios pagalbos skyrių. Sunkiais atvejais inkstų akmenys gali sukelti inkstų infekciją ar net pakenti inkstų funkcijai.

Šie stipraus skausmo pavyzdžiai ne tik iliustruoja kūno gebėjimą jausti diskomfortą, bet ir pabrėžia sudėtingą skausmo, kaip jutiminės ir emocinės patirties, pobūdį. Nors kai kurias ligas, pvz., CRPS, vis dar sunku veiksmingai gydyti, vykstantys tyrimai ir skausmo supratimas toliau tobulėja, todėl ateityje galima tikėtis geresnio valdymo ir būklės palengvinimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()