Kada valytis dantis – prieš pusryčius ar po jų? Ką sako mokslininkai  ()

Šis ginčas tęsiasi šimtus metų. Kai kas sako, kad dantis reikia valytis iškart po miego, prieš pusryčius. Kai kurie žmonės įsitikinę, kad tai nėra prasmės, ir dantis reikia valytis ryte po valgio. Kas teisus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas į šį klausimą nėra toks aiškus, kaip būtų galima manyti, atsižvelgiant į daugybę susijusių kintamųjų, rašoma „nv.com“ paskelbtame straipsnyje. Ir daugybė mokslinių darbų šia tema tiesioginio atsakymo neduoda.

Argumentai už dantų valymą po pusryčių.

Dantų valymo po pusryčių šalininkai teigia, kad tai padeda pašalinti maisto daleles ir gaivina burnos kvapą.

Tai taip pat praktiška – išsivalę dantis po pusryčių galite iš karto pašalinti cukrų ar maisto daleles, dėl kurių gali susidaryti apnašos ir akmenys.

Be to, odontologų asociacijos visame pasaulyje dažnai rekomenduoja valytis dantis po valgio, nurodydamos, kad tai padeda išvengti dantų ėduonies ir dantenų ligų.

Tačiau šiose bendrosiose rekomendacijose nenurodyta, ar pusryčiai yra išimtis. Arba jog reikia valytis dantis po kiekvieno valgio.

Kompromisinis variantas.

Kai kurie mokslininkai siūlo kompromisą: valytis dantis du kartus per dieną, prieš pusryčius ir po jų, taip išnaudoti abiejų minėtų metodų naudą.

Žinoma, tam reikia daugiau laiko ir pastangų.

Be to, jei jūsų maiste yra rūgščių maisto produktų, prieš valantis dantis rekomenduojama palaukti bent 30 minučių, kad seilės galėtų neutralizuoti rūgštingumą ir sustiprinti emalį. Tai dar labiau apsunkina šį kompromisinį metodą.

Mokslo pasaulyje nėra vieningos nuomonės, ar reikia valytis dantis prieš pusryčius ar po jų.

Abu metodai turi savo privalumų.

Apsispręsti, kuris variantas jums tinkamiausias, geriausiai atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip jūsų individuali burnos sveikata, gyvenimo būdas ir mitybos įpročiai.

 

Bet kuriuo atveju verta atsiminti, kad kruopštus dantų valymas bent du kartus per dieną kartu su reguliariu dantų patikrinimu yra gyvybiškai svarbus norint išlaikyti burnos sveikatą.

Dantų valymas po pabudimo padeda pašalinti šias bakterijas ir jų gaminamus toksinus, taip užkertant kelią pusryčiuose esančiam cukrui ir angliavandeniams patekti į burną ir paversti juos rūgštimi.

Tiesą sakant, ši rūgštis skatina ėduonies vystymąsi.

Tai patvirtina žurnale „Journal of Periodontology“ paskelbtas tyrimas. Paaiškėjo, kad dantų valymas prieš pusryčius ženkliai sumažino streptokokinių bakterijų, kurios yra viena pagrindinių dantų ėduonies kaltininkų, kiekį burnoje.

 

Be to, dantų valymas prieš pusryčius gali padėti apsaugoti jūsų emalį.

Kai kurios pusryčių dalys pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ir kava, yra labai rūgštūs ir gali suminkštinti emalį.

Dantų valymas iškart po jų valgymo gali sukelti emalio eroziją.

Tiesa, jei suvalgę rūgštaus maisto palauksite bent 30 minučių, seilės, natūrali remineralizuojanti medžiaga, neutralizuos rūgštingumą ir padės stiprinti emalį.

Argumentai už dantų valymą po pusryčių.

Kita vertus, dantų valymo po pusryčių šalininkai teigia, kad tai padeda pašalinti maisto daleles ir gaivina burnos kvapą.

Tai taip pat praktiška – išsivalę dantis po pusryčių galite iš karto pašalinti cukrų ar maisto daleles, dėl kurių gali susidaryti apnašos ir akmenys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: