Ar tiesa, kad jei esate ištroškęs, jau per ilgai laukėte, kad atsigertumėte vandens?  ()

Ar kada susimąstėte, ar jūsų troškulys yra garantuotas ženklas, kad per ilgai laukėte, jog atsigertumėte vandens? Ir net jei kasdien gurkšnojate pakankamai vandens, kokie kiti veiksniai gali prisidėti prie dehidratacijos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas sukelia troškulį?

Gydytoja dietologė Lauren Manaker pažymi, kad troškulys dažniausiai reiškia, jog jūsų organizmui reikia skysčių. Tačiau tai taip pat gali būti atsakas valgant sūrų maistą arba buvimą didesniame aukštyje, pavyzdžiui, kai esate kalnuose ar lėktuve. Kitais atvejais jūs taip pat galite turėti diabetą ir turėti aukštą cukraus kiekį kraujyje, hipertirozę arba vartoti tam tikrus vaistus, kurie sukelia troškulį.

Nenuostabu, kad troškulys ir dehidratacija dažnai eina kartu, tačiau pirmasis yra tik vienas iš daugelio simptomų. Papildomi dehidratacijos požymiai yra galvos svaigimas, silpnumas, nuovargis, galvos skausmas, odos sausumas, burnos džiūvimas, nuovargis ir gintaro spalvos arba koncentruotas šlapimas arba mažesnis šlapimo išsiskyrimas.

Ar geriant daugiau vandens garantuojate, kad numalšinsite troškulį?

Be medicininių priežasčių, kai jaučiatės ištroškęs, yra nemaža tikimybė, kad per ilgai laukėte, kad atsigertumėte vandens. Bet dar daugiau, troškulys yra būdas, kuriuo jūsų kūnas praneša, kad jo reikia papildyti ląstelių lygiu. Hidracija reiškia, kad jūsų ląstelėse yra pakankamai vandens, kad jos tinkamai veiktų.

Tai taip pat reiškia, kad jūsų kūnas yra homeostazėje, subalansuotas mineralų, vitaminų ir vandens lygis. Kai jūsų ląstelės nėra pakankamai hidratuotos, labiau tikėtina, kad pajusite dehidratacijos padarinius, įskaitant troškulį, bet tuo neapsiribojant.

Tačiau daktarė Cohen teigia, kad paprasto H2O ne visada gali pakakti kovojant su dehidratacija. Viskas priklauso nuo to, kaip vanduo, kurį geriate, yra absorbuojamas ir kaip jis patenka į jūsų ląsteles, aiškina ji.

Be to, geriant per daug vandens, gali pasireikšti nepageidaujamas šalutinis poveikis. Tai skamba priešingai, bet jei visą dieną geriate paprastą vandenį, iš tikrųjų rizikuojate prarasti elektrolitus, nes išplaunate juos nepakeisdami. Žinoma, tai nereiškia, kad turėtumėte drastiškai apriboti vandens suvartojimą, o į savo kasdienybę įtraukti veiksmingesnius įpročius.

Kaip apsisaugoti nuo dehidratacijos, kol dar neprasidėjo troškulys?

 

1. Visą dieną gerkite vandens

Nepamirškite vandens gėrimo, ypač jei nepasiekiate rekomenduojamo bendro vandens suvartojimo nuo 2,7 (moterims) iki 3,7 litro (vyrams) per dieną. Nors dauguma gėrimų ir maisto produktų įskaičiuojami į šią kvotą, kuri priklauso nuo tokių veiksnių kaip fizinio aktyvumo lygis, klimatas ir medicininiai aspektai, vanduo turėtų sudaryti didelę dalį.

Stenkitės gerti su pertraukomis nuo ryto iki vakaro, o ne gurkšnoti tik tada, kai išsekate. Tuo pačiu metu nestresuokite, jei jau esate ištroškęs, kai pradėsite gurkšnoti. Verčiau stenkitės, kad vanduo būtų prieinamas ir patogus.

 

Pradėdami dieną nuo vandens ir su savimi turėdami vandens butelį, galėsite gerti visą dieną. Dar vienas naudingas patarimas- jei geriate kavą kiekvieną rytą, pabandykite išgerti stiklinę vandens prieš vartodami kofeiną. Tai ne tik padės lengviau išgerti daugiau skysčių, bet ir papildys vandenį, kurio netenkate miegodami.

2. Mėgaukitės drėkinančiu maistu

Agurką ir arbūzą vadina dviem geriausiais drėkinamaisiais maisto produktais, tačiau užkandžiams galite pasirinkti savo mėgstamiausius produktus. 

3. Ištirkite savo šlapimą, kad išvengtumėte troškulio

Užuot laukę, kol ištrokšite, daktarė Cohen siūlo atidžiai stebėti šlapinimosi dažnumą ir spalvą. Ji sako, kad tai puikus būdas išmatuoti hidratacijos lygį (išskyrus atvejus, kai tam tikri produktai, tokie kaip šparagai, burokėliai, B grupės vitaminai ir vaistai, gali pakeisti spalvą). Turėtumėte šlapintis kas dvi ar tris valandas. Jei ne, tikriausiai esate dehidratuotas,  aiškina ji. Jūsų šlapimo spalva taip pat yra geras rodiklis. Norime, kad mūsų šlapimas būtų šiaudų spalvos- ne per tamsiai rudas ar oranžinis, bet ir ne krištolo skaidrumas.

 

4. Atkurkite hidrataciją elektrolitais

Galiausiai, galbūt norėsite kovoti su troškuliu elektrolitais. Kad išvengtumėte dehidratacijos, gerkite moksliškai pagrįstą elektrolitų mišinį be cukraus, kad papildytumėte būtiniausias mineralines medžiagas, tokias kaip kalis, gliukozė ir natris, kurių galite netyčia netekti, kai gersite paprastą vandenį, sakė dr. Cohen. 

Parengta pagal: www.wellandgood.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Ugnė Kalniūtė
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()