Puikios žinios kovoje su nevaisingumu: rado būdą išjudinti lėtus spermatozoidus  ()

Mokslininkams pavyko iki 266 proc. padidinti lėtų spermatozoidų judrumą – tai pasiekta 40 MHz ultragarso bangomis sužadinus ląstelių judėjimą. Užfiksavus metodo poveikį atskiroms spermatozoidų ląstelėms, šis tyrimas atveria kelią naujiems neinvaziniams vaisingumo gydymo būdams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos Monašo universiteto tyrėjai, pirmą kartą pavienes spermatozoidų ląsteles uždarę į mikrodaleles, pademonstravo, kaip 20 sekundžių trukmės ultragarso bangos „atgaivino“ nejudrius spermatozoidus, paskatindamos 59 proc. paveiktų spermatozoidų pradėti judėti.

Įvertinę 50 spermos mėginių, kurie buvo suskirstyti į greitų, lėtų ir nejudrių spermatozoidų grupes, mokslininkai nustatė, kad po gydymo jų judrumas padidėjo nuo 64 proc. iki 90 proc. Vis dėlto lieka neaišku, kiek padidėjęs aktyvumas yra ilgalaikis.

„Šis Monašo universiteto inžinierių komandos tyrimas suteikia naują viltį vyrams, turintiems rimtų spermos kokybės defektų, – sako Monašo in vitro apvaisinimų klinikinių tyrimų direktorius docentas Lukas Rombautsas. – Naujas metodas taikant ultragarsinę stimuliaciją leidžia spermatozoidų judėjimą padidinti daugiau nei 250 proc. Tai atveria naujas gydymo galimybes – ypač vyrams, kurių spermatozoidai nepasižymi įprastu plaukimo judesiu. Tokių vyrų atveju sunku atskirti negyvus ir nejudrius spermatozoidus.“

Spermatozoidų judrumas yra labai svarbus siekiant padidinti sėkmingo apvaisinimo tikimybę ir sumažinti brangių ir invazinių procedūrų – pavyzdžiui, intracitoplazminės spermatozoidų injekcijos (ICSI), poreikį. ICSI, kai viena spermatozoido ląstelė suleidžiama tiesiai į išskirtą kiaušialąstę, yra papildomas, subtilus ir brangus in vitro apvaisinimo procedūros etapas. Judrumo didinimas galėtų padėti vyrams, sergantiems oligospermija – mažu spermatozoidų skaičiumi – apeiti šį procesą.

„Atrodo, kad dėl ultragarso gerokai pagerėja spermatozoidų judrumas, – teigia Australijos in vitro apvaisinimų medicinos direktorius dr. Frankas Quinnas. – Ši technologija būtų naudinga vyrams, sergantiems sunkia oligospermija ir prastu spermatozoidų judrumu, ir padėtų embriologams atrinkti spermatozoidus, kurie būtų įšvirkšti į kiaušialąstes in vitro apvaisinimo pacientams, kuriems atliekama intracitoplazminė spermatozoidų injekcija. Jis gali būti naudingas poroms, kurioms, atliekant in vitro apvaisinimo ciklą, spermatozoidus reikia paimti chirurginiu būdu. Sperma, paimta iš sėklidžių mėginių, geriausiu atveju tik trūkčioja, todėl bet koks prietaisas ar programa, skirta spermatozoidų judrumui padidinti, spermatozoidų atrankai ir galbūt rezultatui pagerinti, yra entuziastingai stebima“.

 

„Vienintelis mano rūpestis yra tai, kad tyrime nenagrinėjama, kiek laiko tas judrumas išlieka, – priduria mokslininkas. – Kai kiaušialąstės apvaisinamos spermatozoidais atliekant in vitro apvaisinimą, jie turi išlikti judrūs ilgesnį laiką, kad kiaušialąstės būtų apvaisintos.“

Tyrimas rodo, kad aukšto dažnio gydymas sustabdo bet kokią mitochondrijų disfunkciją, kuri gali sukelti vangias, prastai „maitinamas“ spermatozoidų ląsteles. Nors klinikinis pritaikymas yra dar tolimas tikslas, mokslininkai jau dabar planuoja ištirti, kaip ultragarsas veikia lėtų spermatozoidų ląstelių funkciją – ir ar galima išlaikyti gydomų ląstelių judrumą.

 

„Naujasis neinvazinis metodas, išsaugantis spermos DNR vientisumą ir gyvybingumą, suteikia in vitro apvaisinimo specialistams geresnį būdą atrinkti sveikus spermatozoidus“, – sako L. Rombautsas. – Dėl geresnio spermatozoidų judėjimo taip pat gali pagerėti apvaisinimo ir embrionų vystymosi rodikliai, o galiausiai gimti daugiau kūdikių – tačiau tai turi būti patvirtinta tolesniais klinikiniais tyrimais.“

Tyrimas paskelbtas žurnale „Science Advances“.

Parengta pagal „New Atlas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()