Prevencinė priemonė. Sukūrė tabletę, apsaugančią nuo erkės įkandimo  ()

Laimo liga yra išgydoma antibiotikais, tačiau, mokslininkų duomenimis, iki 10 % pacientų po gydymo simptomai vis dėlto išlieka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriais atvejais infekcija gali išplisti į sąnarius, taip pat į širdį ir nervų sistemą, sukeldama daug papildomų komplikacijų. Todėl žmonėms, kurie dažnai lankosi vietovėse, kuriose yra erkių, ligos sukėlėjų, labai svarbi profilaktika.

Iki šiol nėra profilaktinio gydymo žmonėms, tačiau Kalifornijos bendrovė šiuo metu kuria tabletę, kurios pagrindą sudaro lotilaner.

Laimo liga, kurią sukelia bakterija Borrelia burgdorferi, yra bakterinė infekcija, kuria žmonės ir gyvūnai užsikrečia įkandus erkei.

Žmonėms pasireiškia karščiavimas, galvos skausmas, nuovargis ir dažnai bėrimas aplink įkandimo vietą.

Liga paplitusi šiauriniame pusrutulyje, ypač vidutinio klimato juostoje.

Nepaisant aktyvių vakcinos tyrimų, specifinis profilaktinis gydymas žmonėms dar nesukurtas. Dabartinė profilaktika apsiriboja cheminių repelentų, kuriais padengiama oda, naudojimu.

[Vokietija+Kuponas!] Puikios kokybės pripučiamos „WKERSIY“ SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video)
2642

Iš Vokietijos

Specialus kuponas

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Atsižvelgdama į tai, Irvine, Kalifornijoje, įsikūrusi biofarmacijos bendrovė „Tarsus Pharmaceuticals“ netrukus ketina pasiūlyti tikrą prevencinę priemonę. Įmonė kuria geriamąją tabletę, skirtą kovai su erkėmis.

Klinikinių tyrimų rezultatai teikia vilčių: vaistas buvo veiksmingas ir išlaikė savo poveikį iki 30 dienų po vienos dozės.

Lotilaner yra veiklioji medžiaga, paprastai naudojama naminių gyvūnėlių erkių ir blusų įkandimams išvengti. Jis parduodamas Credelio pavadinimu ir veikia sutrikdydamas parazitų nervinių signalų perdavimą, galiausiai juos sunaikindamas, tačiau neturėdamas akivaizdaus poveikio šeimininkui.

 

Naudodama šį preparatą, „Tarsus Pharmaceuticals“ išnagrinėjo galimybę pritaikyti lotilanerį naudoti žmonėms. Kaip ir šunų tabletės, molekulė vartojama per burną, kad patektų į kraują. Taigi, kai erkė įkanda apdorotam žmogui, ji suvartoja lotilanerį, kuris sutrikdo jos nervų sistemą, paralyžiuoja ją ir sukelia mirtį.

Tai ne pirmas kartas, kai kompanija naudoja lotilanerį žmonėms. Įmonė jau yra integravusi šią medžiagą į akių lašus, skirtus demodex blefaritui, erkučių sukeltam vokų uždegimui, gydyti.

2023 m. FDA (Maisto ir vaistų administracijos) jau patvirtintas vaistas nuo erkių veikia paralyžiuodamas ir naikindamas akyse gyvenančias Demodex erkutes.

 

Tabletės užtikrina ilgalaikę apsaugą nuo erkių. Kad pasiektų šį rezultatą, „Tarsus Pharmaceuticals“ atliko preliminarius bandymus su trisdešimčia dalyvių.

Vasario mėnesį bendrovės paskelbtais duomenimis, viena tabletės dozė gali sunaikinti ant žmogaus kūno esančias erkes per 24 valandas nuo suvartojimo.

Be to, praėjus 30 dienų po šios vienkartinės dozės išgėrimo, žuvo apie 90 proc. ant dalyvių esančių erkių.

Svarbu pažymėti, kad ligai perduoti paprastai reikia, kad parazitas žmogaus organizme išbūtų 36-48 valandas.

Bendrovė pranešė, kad tyrimo dalyviams nepageidaujamų reiškinių nepasitaikė ir nė vienas iš jų nenutraukė tyrimo dėl šalutinio poveikio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()