Pasaulyje užfiksuotas pirmas žinomas atvejis, kai žmogus nuo žinduolio užsikrėtė šia liga  ()

JAV vienas asmuo užsikrėtė paukščių gripu nuo užsikrėtusių melžiamų karvių Teksase. Tai pirmas patvirtintas atvejis, kai H5N1 viruso potipis perduodamas tarp žmogaus ir kito žinduolio.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Couleur (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/cow-black-and-white-beef-spotted-2777250/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) šią žinią paskelbė savaitgalį patvirtinę teigiamus tyrimų rezultatus. Asmuo, kurio vienintelis simptomas – akių uždegimas, vartoja antivirusinius vaistus ir sveiksta. Jis buvo susidūrę su karvėmis, kurios, kaip manoma, buvo užsikrėtusios šiuo virusu, kuris naikina pasaulines paukščių populiacijas.

Praėjusią savaitę penkiose JAV valstijose – Teksase, Kanzase, Mičigane, Naujojoje Meksikoje ir Aidaho valstijoje – karvių tyrimas dėl H5N1 viruso buvo teigiamas. Neaišku, kaip jos susirgo – tačiau dabar atrodo, kad virusas gali plisti tarp gyvulių, teigia JAV žemės ūkio departamentas.

[EU+mažiausia kaina istorijoje!] Būtinas daiktas meistraujantiems. Su 2 baterijomis ir stulbinamos kainos aukščiausios kokybės 21V „Geevorks“ kampinis šlifuoklis
8520 2

Mažiausia fiksuota kaina!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Anksčiau buvo patvirtinta, kad žinduoliai virusu užsikrečia tik nuo sergančių paukščių. „Buvo keli protrūkiai, kuriuose nedalyvavo žmonių, ir tikėtina, kad virusas galėjo būti perduotas nuo žinduolio žinduoliui“, – sako Richardas Webby iš Šv. Judo vaikų ligoninės Tenesyje.

Pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje Argentinoje nuo paukščių gripo nugaišo 17 000 jūros dramblių jauniklių. Be to, 2022 m. Ispanijoje buvo protrūkis tarp ūkiuose auginamų audinių. Tačiau pasak jo, sunku atmesti galimybę, kad šiais atvejais negalėjo būti ir kitų viruso šaltinių – pavyzdžiui, užkrėsto maisto.

 

Nepaisant neseniai įvykusio žmonių užsikrėtimo, CDC teigia, kad rizika užsikrėsti paukščių gripu daugumai žmonių išlieka maža. Didžiausia rizika kyla žmonėms, artimai bendraujantiems su užsikrėtusiais paukščiais ar kitais gyvūnais, įskaitant gyvulius.

Nors pasterizuotas pienas išlieka saugus, žmonės turėtų vengti vartoti ar tvarkyti neapdoroto pieno produktus, rašo „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: