Tyrimo rezultatai rodo, kad bendravimas su šunimis gali paveikti įvairias smegenų sritis  ()

Jei atsipalaiduosite žaisdami su šunimis arba žiūrėdami jų žavius vaizdo įrašus socialinėje žiniasklaidoje, tai gali būti naudinga.



© MolnarSzabolcsErdely (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/dog-puppy-grass-canine-mammal-8199216/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis nedideliu tyrimu, trečiadienį paskelbtu žurnale PLOS One, toks bendravimas su šunimis gali sustiprinti žmonių smegenų bangas, susijusias su poilsiu ir atsipalaidavimu.

Daugybė tyrimų parodė emocinę, fiziologinę ir pažintinę sąveikos su gyvūnais, ypač šunimis, naudą, pvz., energijos padidėjimą, teigiamų emocijų padidėjimą arba atminties praradimo rizikos sumažėjimą. Štai kodėl gyvūnų padedamos sveikatos intervencijos vis dažniau naudojamos įvairiose srityse, sakė tyrimo autoriai.

Ankstesniuose tyrimuose dažnai buvo laikomasi „holistinio požiūrio, lyginant žmonių nuotaiką ar hormonų lygius prieš ir po praleidimo su šunimi“, – sakė pirmasis tyrimo autorius Onyoo Yoo, Konkuko universiteto absolventų mokyklos biologijos ir gydymo konvergencijos katedros doktorantas.

Šiame naujame tyrime Yoo ir jo kolegos siekė išsiaiškinti, kaip nuotaiką paveikė konkreti veikla, o ne tik bendroji sąveika su šunimis, objektyviai matuojant smegenų veiklą ir klausiant dalyvių apie jų subjektyvias emocijas.

[Kuponas+EU!] Tik 189€ už puikias lazerines graviravimo stakles. Pasaulinio lygio gamintojas ir apžvalgininkų pagyros. Ribotas kiekis (Video, „Swiitol E6 Pro“)
2797 2

Ypatingai gera kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės, garsus gamintojas, giriamas apžvalgininkų

Išsamiau

Tyrime dalyvavo 30 sveikų suaugusiųjų, kuriems vidutiniškai buvo maždaug 28 metai.

Vienoje niūrioje, ramioje vietinės augintinių priežiūros akademijos patalpoje kiekvienas dalyvis atliko aštuonias veiklas su 4 metų gerai treniruotu standartinio pudelio patele, priklausančia pagrindiniam tyrimo autoriui. Užsiėmimai apėmė susitikimus, žaidimus, maitinimą, glostymą, šukavimą, fotografavimą, apkabinimą ir šuns vedžiojimą.

Prieš pradedant veiklą, dalyviai tris minutes sėdėjo ir žiūrėjo į sieną, kad sumažintų bet kokią stimuliaciją, galinčią sugadinti rezultatus. Autoriai matavo dalyvių smegenų bangas, naudodami elektroencefalogramos testus arba EEG, tris minutes kiekvienos veiklos metu.

EEG yra neinvazinis tyrimas, kuriuo matuojamas elektrinis aktyvumas smegenyse naudojant mažus metalinius diskus, vadinamus elektrodais, pritvirtintus prie galvos odos. Šie testai suteikia „greitai ir tikslias įžvalgas apie nesąmoningus procesus, kurių savęs atskleidimas gali neatskleisti“, sakė Yoo.

Po kiekvienos užduoties autoriai dalyviams davė kelias minutes atsakyti į klausimynus apie jų emocines būsenas. Visas procesas truko apie valandą.

 

Įvairi veikla turėjo skirtingą poveikį dalyvių smegenų bangoms. Autoriai nustatė, kad žaidimai ir vaikščiojimas su šunimi padidino alfa juostos virpesių stiprumą, kuris paprastai rodo stabilumą ir atsipalaidavimą. Remiantis tyrimu, alfa bangų aktyvumas buvo susijęs su pagerėjusia atmintimi ir sumažėjusiu psichiniu stresu.

Kaip bendravimas su šunimis veikia smegenis

Nors ne visi dalyviai turėjo savo augintinių, „jų pomėgis gyvūnams greičiausiai paskatino jų norą dalyvauti eksperimente, o tai gali pakenkti rezultatų tikslimui“, – sakė Yoo. „Gyvūnų pagalba gali būti labai naudinga žmonėms, kuriems patinka būti šalia gyvūnų.

Be tyrime pastebėtų smegenų veiklos pokyčių, „šis tyrimas nebuvo skirtas nustatyti, kokie mechanizmai gali susieti naminių gyvūnėlių sąveiką su pastebėtais smegenų veiklos pokyčiais“, – sakė Dr. Tiffany Braley, Holtom-Garrett šeimos neurologijos profesorė. 

 

Tačiau prefrontalinė žievė, vienas iš šiame tyrime tirtų regionų, „manoma, kad yra susijęs su emociniu ir socialiniu apdorojimu, o tai suteikia galimybę, kad emocinis ar socialinis ryšys su gyvūnais gali paveikti veiklą šiame regione“, – pridūrė Braley el. "Be to, ankstesni tyrimai parodė, kad sumažėjęs kortizolio kiekis ir oksitocino padidėjimas gali turėti įtakos fiziologiniams pokyčiams, susijusiems su žmogaus ir gyvūno sąveika."

Pasak ekspertų, tyrimas turėjo tam tikrų trūkumų, pavyzdžiui, mažas tyrimo dalyvių skaičius ir tai, kad jie neturėjo psichikos, medicininių ar neurologinių būklių, dėl kurių šios intervencijos galėtų būti naudingos, sakė Braley. Be to, tyrime nebuvo kontrolinės grupės, kuri nustatytų, ar veiksmai, atliekami su žmogumi, o ne su šunimi, turėtų panašios naudos.

"Bus svarbu patvirtinti šių išvadų pagrįstumą būsimuose tyrimuose", - sakė Yoo.

Parengta pagal: www.edition.cnn.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Ugnė Kalniūtė
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()