Populiari dieta be glitimo tinka ne visiems: ką sako ekspertai  ()

Dieta be glitimo pasiekė populiarumo viršūnę. Dabar beveik visi produktai žymimi užrašu „be glitimo“, net jei jų sudėtyje niekada nebuvo glitimo.



© giampimix (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/bread-sandwiches-gluten-1369207/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „Huffpost“, celiakijos (ligos, kuriai įtakos turi glitimo vartojimas) tyrimai atlikti dar praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje, tačiau tuo metu ji buvo laikoma retu genetiniu sutrikimu.

Tačiau šio amžiaus pradžioje padidėjo supratimas apie maisto alergijų rimtumą ir žmonės pradėjo į viską kreipti daugiau dėmesio.

2010 m. žmonės visame pasaulyje išleido apie 2,5 mlrd. dolerių produktams be glitimo.

Netrukus tokios knygos kaip „Grūdų smegenys“ ir „Kviečių pilvas“ atsidūrė bestselerių sąrašų viršūnėse.

Dėl šio triukšmo daugelis žmonių nusprendė, kad glitimą reikia menkinti, vengti ir diskutuoti.

Kas yra celiakija

Celiakija yra paveldimas autoimuninis sutrikimas, išsivystantis valgant glitimą, kai pažeidžiama plonosios žarnos gleivinė.

„Celiakija serga maždaug 3 mln. amerikiečių. Tai sunki genetinė autoimuninė liga, kurios metu organizmas puola plonosios žarnos gleivinę suvalgius glitimo.

[Vokietija] Tik 59€ už akumuliatorinį trimerį! Su 2 baterijomis, įkrovikliu, peiliais ir žaibišku pristatymu. Paskutiniai vienetai
4551 4

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

Nors puolimas vyksta plonosios žarnos gleivinėje, jo poveikis gali išplisti po visą organizmą“, – sakė Nacionalinės celiakijos asociacijos informavimo ir programavimo direktorė Carla Carter.

Šia liga sergantys žmonės turi bet kokia kaina vengti glitimo, kad nesukeltų autoimuninės reakcijos.

„Tai paveldima liga, o tai reiškia, kad ji pasireiškia šeimose. Jei turite pirmos eilės giminaičių, sergančių celiakija, pavyzdžiui, tėvų, vaikų ar brolių ir seserų, rizika susirgti celiakija yra 1 iš 10“, – sakė Vanessa Weisbrod, Celiakijos fondo vyriausioji švietimo ir bendruomenės įtraukimo specialistė.

Ar verta valgyti maistą be glitimo dėl savo sveikatos

 

Kelly citavo 2021 m. Gluten Intolerance Group atliktą tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad beveik ketvirtadalis JAV pirkėjų nurodė vengiantys glitimo.

„Didžioji dauguma iš mūsų yra genetiškai nulemta tinkamai [virškinti glitimą] tiek, kad... kliniškai neturėtume problemų dėl glitimo vartojimo. Esmė: netiesa, kad visiems reikia atsisakyti glitimo, norint išlikti sveikiems“, – sakė Celiakijos ligos gydymo centro direktorius daktaras Alesio Fasano (Alessio Fasano).

Ekspertai taip pat pataria nesilaikyti šios dietos vien tam, kad numestumėte svorio.

Pasak jų, nereikia apsirūpinti brangesniais ir mažiau maistingais maisto produktais vien dėl to, kad jie pažymėti kaip neturintys glitimo.

„Mitybos požiūriu visiems bus sveika valgyti maisto produktus be glitimo, pavyzdžiui, šviežius vaisius, daržoves, liesus baltymus, pieno produktus ir neskaldytus grūdus be glitimo, pavyzdžiui, kvinoją ir ruduosius ryžius...

 

Be glitimo supakuoti maisto produktai paprastai būna prastesnės maistinės kokybės nei glitimo turintys analogiški produktai.

Taigi, jei jums nereikia vartoti glitimo, šie produktai nėra sveikesni ir gali turėti mažesnę maistinę vertę“, – sakė Weisbrodas.

Maisto produktuose be glitimo gali būti daugiau kalorijų, cukraus ir riebalų mažesnėje porcijoje. Be to, šie maisto produktai nepadarys jūsų sveikesnių.

Daugelyje perdirbtų maisto produktų be glitimo yra rišamųjų medžiagų, krakmolo ir kitų užpildų, kurie gali sukelti virškinimo sutrikimų.

Vis dėlto maistas be glitimo kainuoja vidutiniškai 183 % brangiau nei glitimo turintys analogiški produktai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()