Suomijos mokslininkai rekomenduoja uždrausti prekybą alumi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

BishopaZ 2011-09-09 09:54
parduotuvėse tiktais, tai reiškia tik ALKO galės alų pardavinėt, bet ne visai uždraus. Degtinę ten jau seniai tik ALKO pardavinėja. Aišku ALKO kaip valstybinė įmone darbo dienom dirba nuo 12-20, šeštadieniais 12-18, o sekmadieniais no šnaps
vazzy 2011-09-09 10:00
restoranams prireiktų daugiau personalo dėl pasikeitusių klientų įpročių“, ydomu kuo tai pasireisktu? paprastai valgant kaska uzsisakai bokala alaus, tada jau pavalgius, norint pasedet ilgiau uzsisakai dar 1, reikalui esant dar 1, taciau jei nebutu alaus labai abejoju ar kas noretu taip gerti kokia kola ar kaska panasaus. gal suomijoje situacija kitokia, bet lietuvoje daug zmoniu i tariamus restoranus ateina kartais tik isgerti viena kita bokala alaus.
GTRooTube 2011-09-09 10:01
Teisingai šnekla, gudrūs tie Suomiai visgi.
Edmundas 2011-09-09 10:24
Bijau, kad daugelis jaunų žmonių vietoje palyginus nekalto alaus pradės ieškoti narkotinių medžiagų. Kitas dalykas, kuris yra svarbus - kontrabandinė degtinė, kaip ir visose šalyse, nuo jos ne vienas miršta, juk pigiai gavus gerti reikia DAUG...
rimpri 2011-09-09 10:35
Pilna Lietuvoje alaus nekaltumo pavyzdžių aplink kioskelius sukiojas.
Azys 2011-09-09 10:57
Jau buvo įvestas draudimas prekiauti stipresniais nei 4,7 laipsnio gerimais, bet alkoholio vartojimas vis tiek auga, ką išspres dar 1,2 laipsnio? Akivaizdu, kad tokie draudimai norimo efekto neduoda, be to stipresnių gėrimų vistiek galima nusipirkti specialiose parduoduvėse, o alkoholikai kažin ar eina į restoranus gerti alaus, kad nusibaigtų. Manau problemos šaknų ne ten ieško.
blizzard 2011-09-09 11:21
Nu matot suomija truputį kita šalis nei Lietuva ir ten kitokios kainos, kitokie dėsniai, kitoks visuomenės supratimas, turbūt net ir kitoks pakantumas stipriems gėrimams. Lietuviams atrodo tenka apie 50l gryno spirito per metus o suomiam tik 10l ir jau jie tai vertina kaip katastrofą. Kiek Lietuvių perka alų be alkoholio arba silpnesnį nei kokių 5proc? turbūt retas.. kokios pas mus alaus kainos ir kokios suomijoj, jiems pagal jų atlyginimus tokios kainos didelės, mums pagal mūsų atlyginimus nieko įpatingo. Kas dėl kitų svaiginimosi būdų paieškų, nemanau kad uždraudus vieną iš kart visi pereis prie kito. Visgi tas alaus gurkšnojimas nėra dėl to kad būti apsvaigusiam, bet ko gero daugiau dėl to kad palaikyti kompaniją, vieni rūko kaip šnekasi, kiti gurkšnoja alų.. Na o narkotikai jau tam kad atsipalaiduot. Ir alus nėra nekaltas, oj kaltas jis ir dar kaip. Jis lengvai prieinamas net ir pimokams, o kokia žolė ar rimtesnis narkotikas nelabai, net ir tas kuris parduoda supranta kad pirmokams tokių dalykų parduot nereikėtų. Kaina žymiai didesnė narkotikų, kas dien nevartosi, nebent jau nori dasibaigt, ne daug žmonių vartoja narkotikus, todėl ir tau nėra tokios paskatos iš aplinkinių pradėt vartot, nebent aplinka tokia. Jeigu suomijoj kur gyventojų skaičius kokius 1,5x didesnis, alkoholio suvartojimo kiekis 5x mažesnis kainos irgi didesnės per metus miršta tiek žmonių, tai klausimas kiek tada pas mus miršta? Kažkaip neteko matyti tokios statistikos niekur ir manau kažkas yra suinteresuotas kad mes jos ir nepamatytume.. Patiko pasakymas kad alkoholio pardavimo draudimas pagerins ekonominę situaciją, kas iš pradžių tik perskaičius man atrodo keisto, bet po to puikiai paaiškinta, pas mus politikai iki tiek dar nedaaugo ir nesupranta tokių paprastų dalykų, jiems ekonomika yra didelis akcizas ir daug pardavimų.. p.s. Azy čia norima kiek supratau ne uždrausti vartojimą visiškai, bet sustabdyti mirštamumą nuo alkoholio. Jeigu bandytų visiškai draust, tada sutinku kad atsirastų kontrobanda ir panašūs dalykai. Nors žinant tokią suomiją ir žinant kiek jie alkoholio suvartoja, net jei ir būtų visiškai uždraustas kažin ar tos kontrobanda būtų tokia didelė kaip pas mus.
Plikas 2011-09-09 11:50
Pagal statistikos departamentą 2010 metais vienam lietuviui gryno alkoholio tekdavo apie 11,3 litro per metus. Davai netraukiam statistikos iš užpakalio, o bent minutę pagooglinam, ok?
andriulis 2011-09-09 12:01
Na ju zodziuose yra tiesos, kad valstybe daugiau uzdirbs. Pirmas dalykas, tai bus tik silpnas alus, kurio nemazai teks isgerti, kad butum girtas. Kas is to gaunasi? Zmones kaip gere , taip ir gers, bet jie tam dalykui isleis daleiskim vienu buteliuku daugiau.
blizzard 2011-09-09 12:06
Kažką sumaišiau nors tų duomenų tikrai daug čia va pvz jau rodo kad 15-20l vienam gyventojui tenka per metus http://lt.wikipedia.org/wiki/Vaizdas:Al ... ountry.png kitus kad 9l tavo nuorodoj jau 11,3. Čia rodo kiek alaus vartojama kiekvienam gyventojui http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita
Plikas 2011-09-09 12:25
O 50 iš kur?
Haldir 2011-09-09 12:45
Pas mane vasarom dėdė iš Švedijos atvažiuoja, tai aš paimu ir įpilu jam alaus. Tas geria, giria alų... ir vieną kartą pamatė, kad tas alutis mano 5,2 laipsnių. Sakė, kad aš išprotėjau tokį stiprų alų gerdamas ir dar jam duodamas. Kai bandžiau paaiškint, kad čia "normalus silpnas" ir visi tai geria tas nustebo baisingai ir sakė, kad pas mus bezpredielas Lietuvoj visiškas. Ir kad degtinę gali nusipirkt taip laisvai jį irgi stebina. Iš esmės tiesą jis sako... Kiek pas mus vyrai mažiau už moteris gyvena? ~10 metų? Galus suvest nesunku.
Arthuras 2011-09-09 13:00
Kai minim Suomiją reikia nepamiršt ir Estijos...
Karvė 2011-09-09 13:04
Manau visiška nesąmonė. Aišku gerai, kad bent jau visai neuždraudžia, bet šiaip tai ne tik kad nesutampa su laisvos rinkos idėja (nors ko norėt iš komunistų skandinavų), tačiau trukdo natūraliai atrankai - silpnavaliai turi mirti ir neplatinti savo genų. Mano nuomone mirtingumas sumažėtų, jei sumažėtų kainos ir nebereikėtų jiems važiuoti į Estiją užsipirkti alkoholio - tada kai užsiperka didelius kiekius tai ir geria kiek telpa. Be to geria rečiau, todėl ir saiką praranda. blizzard, iš tavo komentaro matau, kad visiškai nesigaudai apie alkoholį ir narkotikus Lietuvoje. Labai jau naiviai žiūri...
Fikcija 2011-09-09 13:14
JAV ,CCCP bande uzdrausti kas is to gavosi visi zinom,maniau suomiai protingesni pasirodo visuose tautose yra kvailiu.
slack 2011-09-09 13:29
Nežinau, kaip ? turbūt rusai dabar labiau geria nei prie CCCP.
vaniLinas 2011-09-09 15:36
Karve, prieš rašydama (-as) pasidomėk faktais ir tyrimų rezultatais apie "pigaus alkoholio įtaką vartojimui" ir tik tuomet reikšk savo svarią nuomonę šaipydamasis iš blizzard, kuris iš esmės yra teisus, išskyrus nepasidomėjo suvartojamo alkoholio kiekiu vienam gyventojui.
Cigaras 2011-09-09 16:25
Iš oro, nes blizzard svarbu pastumti ant Lietuvos, lietuvių... Ruskis...
FtBall 2011-09-09 16:51
SSRS bandymai uždraust buvo tik ant popieriaus. Realiai jie skatino alkoholio suvartojimą, nes iš to dideli pinigai jiems ėjo. Šaltinis: 70+ metų amžiaus istorijos mokytoja, pergyvenus ir savo kailiu patyrus sovietų valdžią.
blizzard 2011-09-09 17:26
Matomai kažkam reik akinių buvau paskaitęs kažkokią kitą statistiką kur buvo panašus skaičius gal čia apie tą alų nu vienu žodžiu suklydau Karve jau tavo požiūris tai teisingiausias - gamtos atranka ką dar sugalvosi? kas šiuo atveju gamtos kūrėjo pareigas atlieka? seimo nariai? nenusikalbėk... kodėl aš naiviai žiūriu? parodyk man vietą kur aš naiviai žiūriu ir aš tau ją asmeniškai pagrįsiu ar pripažinsiu kad mano požiūris naivus ten.. p.s. dėl wikipedijos, tai informaciją ir lengviau keisti, bet aš ne vien wikipedia žiūrėjau, ir kituose tinklapiuose nėra bendros vienodos statistikos, arba skiriasi metai, arba kažkur kitur galai nesueina. Bet ar tikrai jūs manot kad Lietuviai tiek pat alkoholio sunaudoja kaip ir kokie švedai ar suomiai? tikrai nesimato kad ir ką sakytumėt.. o dar neaišku kiek atvažiuoja pas mus iš kontrobandos alkoholio, nes to tai jokios statistikos nenurodo.