Gydytoja toksikologė: niekam nerekomenduoju vartoti energinių gėrimų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ketleris 2013-01-11 14:05
Ką ji čia svaigsta? Vidutinis maltos kavos puodelis (250 ml) yra kofeino 127 mg, o tokiame pačiame kiekį energetinio yra 80mg kofeino, Vidtinis tirpios kavos puodelis (250 ml) 84 mg Vidutinis arbatos puodelis (250 ml) 58 mg Vidutinis kakavos puodelis (250 ml) 19 mg Kolos gėrimas (400 ml) 45 mg suaugusiajam perdozavimą reikštų maždaug 10 g kofeino, lengviau būtų perdozuoti pieno tau kur tie 10-15kartų didesnės dozės??
Hmz 2013-01-11 14:59
Taigi viskas paprasta. Ponia toksikologė nieko pati netyrinėjo - ji tiesiog kažkur perskaitė kad energiniuose gėrimuose kofeino "yra nepalyginamai daugiau negu kavos puodelyje" ir tuo remiasi. Galima netgi nuspėti šio nesusipratimo priežastį - dalis energinių gėrimų yra shot-ai, t.y. mažo tūrio, bet didesnės koncentracijos skystimai. Paėmus kofeino koncentraciją shot-e ir nežinant (ar apsimetus kad nežinai) porcijos dydžio galima pamanyti, kad kofeino jame yra "nepalyginamai daugiau" daugiau nei kavoje.
kmr 2013-01-11 15:24
Nesuprantu, iš kur kai kuriems žmonės kyla toks nenumaldomas noras palaikyti energetinių gėrimų gamintojus? Niekas nedraudžia jums gerti. O jei norėsit nuodyti ir savo vaikus, galėsit jiems laisvai pirkti, tik priėmus draudimą už tai atsakomybė teks tiesiogiai jums. Ir jei skaitėt straipsnį, gydytoja kalbėjo ir apie guaraną: "its seeds contain about twice the concentration of caffeine found in coffee beans"
Hmz 2013-01-11 16:13
aukselis 2013-01-11 16:17
Graudu ir žiūrėti, kai koks vaikėzas, kuriam pasistiebus vos ausys iš prekystalio kyšo, perka tuos energetinius myžalus. Greitai tie myžaliukai, kaip ir alutis, sidriukas, dektinėlė, kavytė pakeičia suvokimą kas yra maloni, gera savijauta, ir sunku darosi be jų gyventi.
dyendy 2013-01-11 16:30
butent kazkaip neuzsimine dar apie fakta kad organizmas pripranta prie energijos kiekio ir kai gerimas issivaiksto pasijunti issunktias nors is esmes organizmas tiesiog susinormalizuoje.. Nzinau kas cia del tu kofeino kiekiu meluoja bet man ir skonis energetiniu nepatinka nu taukas grynas feek aisku kol nedraudzia prekiauti gers visi kam reikia vieni del mados kiti del kazkokios nepaaiskinamos gyvenimo rutinos kuri jegas siurbia. Zmones visais laikais energija eikvojo netik fiziniam bet ir protiniam darbui o tai kad energetinis gerimas pakyles i Unimitless lygi tik prekybininku skiedalai. Grauzkit daug morku galesit oro uoste lagaminus skenuoti. O panoms senuoliai sako reikia batonus valgyt... Dar viena pasakyma zinau - duok durniui kelia. I sveikata!
bahuriux 2013-01-11 22:01
No ok tame gerime puse tiek kofeino nei kavos puodelyje, trecdalis, ketvirtis, tai nafik ji pirkti tada, jei net neveza? Gal geriau ir isgerti kavos, ar arbatos, o ne tu myzalu. Be to dar ir saldikliai tokie kaip aspartamas nuodingi.
Ketleris 2013-01-11 22:23
greitai gali išgert ir poveikis jaučiamas jau po kelių minučių dėl prisotinto anglies dioksido, kavos poveikis pajuntamas tik po pusvalandžio. 4. majonezą ir gali gamintis namie bet kažkodėl visi perka be GMO, bet su pakeistų savybių krakmolu
Muskietininx 2013-01-11 22:53
Nežinau, kiek esu jų gėręs, tai jokio energijos antplūdžio nepajaučiu. Apskritai, išgeriu kaip kokį gaivųjį gėrimą ir tiek. Todėl manau, kad visi energetiniai iš dalies veikia kaip placebas. Galbūt placebo poveikio čia yra net didžioji dalis. Studentas paskutinę egzaminų naktį prisipirkęs energetinių gėrimų neužmiega, nes galvoja, kad jie jam suteikia jėgų mokytis ir nemiegoti. (Nors čia didžiausią poveikį daro faktas - kad jam ryt egzas). Lygiai taip pat koks nors kitas žmogelis išgėręs energetinio gėrimo skardinę pasijaučią įgavęs jėgų, nes jis galvoja, kad jam tas gėrimas jų suteikė. Be to, aš nesakau, kad jie neveikia žmogaus organizmo biologiškai. Bet kiek esu pastebėjęs, tai man jie beverčiai, nes nejaučiu išskirtinio poveikio, arba jis tiesiog per silpnas.
Fragas 2013-01-11 23:00
Nu man irgi, kaip ir Muskietininx, dėl to poveikio "po pusvalandžio", tai jau kaip kam. Aš nei tą energetinį išgėręs nesijaučių energingesnis, nei tos kavos stiprios. Jei neišmiegu, nesijaučiu gerai, tai ir nieko nekeičia tie energetiniai. Čia gal labiau įpratimo dalykas. Kai kokius dešimt metų kiekvieną rytą geri kavą, tai gal ir atrodo, kad paskutinioji atėjo, kai vieną rytą neišgėrei, taip ir su energetiniu, mano nuomone.
blizzard 2013-01-11 23:31
O pienas kofeino neveikia? ta prasme geriant kavą su pienu, būna kad per dieną išgeriu kokius 6 tokius puodelius kavos ir juntamo poveikio visiškai nejaučiu. Aišku kavos labai stiprios nedarau, 2 šaukšteliai kavos, 1/5 puodelio pieno..
Ketleris 2013-01-12 00:50
Iš biologijos autonominė nervų sistema skirstoma į dvi dalis: simpatinę ir parasimpatinę. Simpatinė sistema pradeda veikti pamačius simpatiją, paruošia kūną veiksmui. Jos neuronai išskiria į sinapses mediatorių adrenaliną, kuris didina sužadinimą (širdies plakimas greitėja, prakaitavimas didėja, akių vyzdžiai išsiplečia, raumenys įsitempia). Simpatinė nervų sistemą įgalina staigią organizmo mobilizaciją pavojingoje situacijoje, paruošia organizmą kovai ar bėgimui. Parasimpatinė sistema paprastai veikia priešinga kryptimi. Širdies plakimas sulėtėja, akių vyzdžiai susitraukia, kvėpavimas sulėtėja. Sužadinimas mažėja. Veikdamos kartu, simpatinė ir parasimpatinė sistemos užtikrina homeostazės, t.y. optimalios kūno funkcionavimo pusiausvyros, išlaikymą. Kofeino poveikis organizmui pasireiškia taip: jis blokuoja slopinančio neurotransmiterio adenozino ir sukelia noradrenalino, adrenalino, dopamino ir serotonino atpalaidavimą. Be to, jis sukelia smegenų kraujagyslių spazmus, silpnai atpalaiduoja bronchų raumenis, padidina šlapimo ir skrandžio rūgšties išskyrimą, budrumą ir fizinį aktyvumą, pagerina dėmesio koncentraciją, sumažina nuovargį bei mieguistumą. jeigu jūs esate aktyvus ir ižgeriate kavos, jokio skirtumo tikrai nepajusite, bet jei vakare skaitydami knygą[jau knapsėdami] išgersite energetinį gėrimą- poveikį pajusite iš karto. Taip pat jeigu 24h būsite nemiegoję ir išgėrę energetinį atsigulsite tikrai užmigste, nes parasimpatinė reikalavus poilsio gaus šiektiek adrenalino+ leidimą pailsėt ir jūs to poveikio nepajusit, priešingas atvejis bus neinant gult ir dirbant adrenalinas tikrai padės prablaškyt miegus. tai mokslo įrodyta ir tai ne placebas
sigitas69s 2013-01-12 10:41
Supraskit- norma nieko nekenkia jei tu jau suauges. Vaikam turi buti draudziama. Lietuviai nieko nerodo, o va per rusus jau rode studenta kuris vos galo negavo nuo energetiniu. Viena bendradarbe sake, kad Lietuvoje diskotekose is koju iskrenta tik matomai ta reikala nuovargiui ir alhogoliui suvercia.
Muskietininx 2013-01-12 12:09
Aš ir neneigiau biologinio poveikio organizmui. Lygiai taip pat nesakiau, kad tai visiškai neveikia. O placebą, mano nuomone, galime priskirti daugelyje gyvenimo sričių. Manau reikia pripažinti, kad energetiniams gėrimams tai taip pat galioja. Juk padaromos specialios dėžutės su žodžiais: "energy", raidėmis "X" su liepsnojančiomis liepsnomis ant pakuočių ir t.t. vien pamatęs tokią pakuotę žmogus gali užsinorėti tos energijos. O po tokios skardinės visa ta energija ir ateina iš psichologinės pusės. Esu girdėjęs žmogų sakant: "Va, ilgai nemiegojau, išgėriau energetinio ir galim dabar varyt ten it ten". Lygiai taip pat mano minėtasis studentas - gyvas pavyzdys. Nes nusipirko jis nakčiai 6 skardines energetinio gėrimo ir jas pirkdamas teigė, kad nuo jų dabar neužmigs ir visą laiką mokysis. Taigi, energetinis gėrimas tampa, kaip papildoma priemonė pasiekti tikslą. Jis jau prieš tai save nuteikia psichologiškai nemiegoti, o žinodamas, kad kofeinas energetiniame gėrime šį procesą dar stabdo, jis tikrai neužmigs. Visi procesai susideda į vieną, todėl ir gaunamas toks rezultatas. Tiesa, aš neprieštarauju įstatymui, draudžiančiam nepilnamečiams pirkti energetinius gėrimus. Lygiai taip pat aš neprieštarauju ir jų pardavimui parduotuvėse. Aš ir pats kartais susileidžiu taip kokį "Shot'ą". Bet kaip jau minėjau, man tai labiau gaivinamasis gėrimas tam kartui.
bahuriux 2013-01-12 13:31
Pienas praktiskai sugadina kava, ta prasme is kavos gaunasi kavos gerimas, o pienas neutralizuoja didziaja dali veikliuju medziagu. Man kava ryte suveikia (padeda atsibusti) per 5-10 minuciu. Visada geriu vienodo stiprumo ir vienoda kieki 2-3 dideli puodeliai kavos, bet kazkoks idomus dalykas gaunasi, kofeino poveiki jauciu tik ryte, kitu paros metu nejauciu, kad kazkas pagerejo ar pablogejo, geriu del skonio daugiau ir del iprocio, na kaip kiti suruko cigarete is iprocio, as isgeriu kavos. Dar niekiap neprisiruosiu eksperimentui isvis koki menesi ar du negerti kavos. Zmones sako, kad jauciasi zvalesni ir sveikesni nei gerdami kava. Bet kita vertus saikingai kava gerti netgi sveika.
ENORCA 2013-01-12 13:55
Pati studijuoju mediciną. Iš tiesų, kaip jau pastebėjote, gydytoja šiek tiek persūdė su kofeino kiekiais - daugumoje parduotuvinių energetinių gėrimų kofeino yra labai panašiai, kaip europietiškoje kavoje (JAV dažniausiai geria žymiai labiau skiestą kavą). Bet problema yra tame, kad šiuos gėrimus vaikai geria kaip kokį limonadą - kartais po litrą-du per dieną. Jeigu nebūtų buvę tokių vaikų, kuriems nuo tokių gėrimų prisireikia inkstų persodinimo, tai niekas apie tokius draudimus nekalbėtų. Kaip žiūrėtumėte į dešimtmetį vaiką, kuris kasdien išliurlina po 4 puodelius stirpios juodos kavos? a? Taip pat yra atlikta tyrimų, jog saikingas ritualinis kavos gėrimas (kai kava geriama su malonumu, o ne dėl to, kad "reikia" nes kitaip nieko nepadarysi) pasižymi netgi kai kurių ligų riziką mažinančiu poveikiu. Tačiau energetiniai gėrimai tokio poveikio neturi, nes ne tik kofeino reikia jam pasiekti.
kionig 2013-01-12 13:59
Čia ne į vaiką/us reikia žiūrėti, o į jų tėvus.
blizzard 2013-01-12 17:30
Gal galia plačiau apie kavos vartojimą parašyt, kiek galima išgerti per dieną, koks neigiamas poveikis nusimato tokiems narkomanams kaip aš? (5+ puodeliu baltintos kavos per dieną..) ar pienas turi kokią įtaką kavai apart to kad praskiedžia bendrą tūrį, ta prasme gal jis veikia kaip nors kofeiną, nes taip gerdamas kavą nepastebiu jokio poveikio, o čia žmonės tik energetinio išgeria ir jau eina sunkumus kilnot.. Kažkaip čia kažkas užsiminė kad suaugusiam perdozavimo riba 10g, tai realiai su mano kavos gėrimo įpročiais artimą ribą dažnokai pasiekiu bet nieko nebūna . Ar čia turima omenyje 10g vienu metu tarkim švirkšto pagalba tiesiai į veną? 9tada nematau prasmės kam reikėjo apie tai užsiimt nes tai tiesiog fiziškai neįmanoma tiek gert kavos kad tokią ribą pasiekt per kelias minutes )
ENORCA 2013-01-12 18:03
Geriant kavą perdozuoti kofeino neįmanoma, nes kava yra diuretikas - skatina šlapimo išsiskyrimą. Buvo atlikti bandymai su savanoriais, tai jie tiesiog imdavo nevalingai šlapintis ir šalinti kofeiną dar iki tol, kol jis pasiekdavo toksiškus lygius organizme. Tačiau yra užfiksuota apsinuodyjusių (ir mirtinai), kurie vartodavo gryną kofeiną (jo galima gauti sauso kristalinėje formoje), jo daug turinčių energetinių gėrimų arba maišydavo energetinius gėrimus su alkoholiniais gėrimas - pastorojo dalyko labai nerekomenduoju daryti. Gal ir veža, bet durniau nei kokio lako uostymas apsinešimui. Šiaip per dieną galima išgerti 1-2 eropietiškos kavos puodelius (1 su kaupu šaukštelis maltos kavos vienam puodeliui vandens) ramia sąžine, jei organizmas sveikas (nėra padidėjusio kraujospūdžio, opaligės ir panašiai). Jei labai sveikas tai galima gerti ir po daugiau, nes susidoros, tik klausimas kiek ilgai Visokie kavos balinimai, sirupai ir panašiai kofeino pasisavinimą veikia mažai, dažniau taip daroma, kad kava mažiau dirgintų skrandį. Praskiedus žmogui gali atrodyti, kad jis išgėrė kokius 3 puodus kavos, bet realiai gavo kofeino tiek, kiek būtų išgėręs kokį vieną puodelį "normalios" - puiki alternatyva asmenims, kurie kavą geria nervų raminimui, pailsėjimui, rituališkai (pvz.: kasdien prieš darbą) ir panašiai Šiaip dažniausiai žmonės patys jaučia ar kava jiems gerai ar ne. Tik kai kurie labai pripranta ir vėliau tik metę po kelių mėnesių supranta, kap jiems visgi negerai buvo xD Nuodų nėra. Yra tik nuodingi kiekiai.
blizzard 2013-01-12 19:09
Ačiū už išsamų atsakymą