Kodėl maras viduramžiais tai siautėdavo, tai išnykdavo? Ir kur jis pradingo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

unytas 2016-02-01 05:21
seis laikais yra pauksciu gripas,kauliu gripas ebola o dabar da gi cia kaskoks per uodus plinta seip pastebejimas i metus po 2virusus protrukis atsiranda
Berserkas 2016-02-01 07:13
Jei kiekvienais metais būtu privaloma skiepytis nuo įvairių gripų tai mažai kas sirgtu tais gripais.
boom 2016-02-01 08:37
Gripo tipų yra visa puokštė, beto, mutuoja pastoiai. O vakcina skirta tik keliems tipas ir būtų reikalinga kasmet. Kitas dalykas, pasiskiepijimas negarantuoja, kad tikrai ta liga neužsikrėsi. Ir, kaip vienas pažįstamas dirbantis farmacijoj, pasakė "Skiepai visų pirma yra verslas".
immortallt 2016-02-01 10:15
Unytas, pasaulyje gyvena kiek zmoniu dabar ir tada? O kiek uzsikrete tada ir dabar? Pavadinti tai protrukiu juokinga. Geriausiu atveju lokalizuoti zidinukai. O ligu visad buvo paciu ivairiausiu. Zinoma, skiepai yra verslas. Jokia organizacija nekis i tyrinus desimtis milijonu euru, kad sukurtu vakcina jei is to neuzdirbs. Bet neigti veiksmingumo negali. Kas del gripo vakcinu, taip, susirgti vis tiek gali, bet ligos eiga daug lengvesne ir mazesne tikimybe komplikacijoms.
Niemand 2016-02-01 11:08
Ebola pasižymi itin mažu užkrečiamumu, ji gali siekti epidemijos mastą tik dėl sanitarinių sąlygų nebuvimo. Kiaulių ir paukščių gripai, taip pat SARS yra santykinai nekaltos, kelia pavojų tik nusilpusio imuniteto žmonėms. O vat jei pasikartotų ispankė, tada būtų tikrai linksma, įtariu, skiepų priešininkų neliktų, jei tik spėtų tuos skiepus sukurti.
LND 2016-02-01 18:10
Nebūtinai persirgsi lengviau. Kaip ir rašė boom gripo mutacijų yra ne viena. Todėl tarkim jei tave paskiepis nuo gripo A, o tu maždaug per savaite po skiepų užsikrėsi gripu B yra didelė tikimybė rimtoms komplikacijos ir net numirti.
punktyras 2016-02-01 23:24
.
LND 2016-02-03 00:15
Taip nesiskiekpijus irgi yra grėsmė numirti. bet ką aš norėjau pasakyti, kad jei tu pasiskiepiji nuo gripo Ą ir po siekiepų maždaug savaitės bėgyje susergi gripu B yra labai didelė tikimibė komplikacijoms ir mirčiai, didesnė negu iš viso nesiskiepijus ir susirgus gripu B.
Niemand 2016-02-03 11:51
Ir iš kur gi tu tokią kvailystę ištraukei? Komplikacijos medicinoje iš esmės yra oportunistinės infekcijos, kurios šiaip neįveiktų imuniteto, bet pasinaudoja, pvz., gripo susilpnintu, "pavargusiu" imunitetu. Skiepai tam jokios tiesioginės įtakos nedaro, o netiesiogiai - stiprina imunitetą net nuo kitų ligų, nagrinėjamu atveju kitos gripo atmainos, nes priverčia imuninę sistemą mokytis. Žr. google nonspecific immunomodulation by vaccines
LND 2016-02-04 00:45
Gal komplikacijos ir neteisingai pavaartojau, bet kiek žinau tai skiepai nevisada stiprina imuniteta kitom ligo gali būti ir priešingai. gal gali konkrečių straispnių parašyt būtų idomu paskaityt. nes mano suvokimu ir žiniom tai imuninė sistema sustiprėja ne iškarto po skiepų reikia laiko, o tuo laikotarpiu kol imuninė sistema mokosi kovoti su virusu nuo kurio buvo skiepai yra pažeidžiamesnė kitiems ir užsikrėtus kita gripo atmaina nebūtu lengva.