Netikėta mokslininkų išvada: žmonės turi magnetinį „šeštąjį pojūtį“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

miiinnde 2016-07-12 14:26
Hm, galbut tokio kaip atskiro organo rasti ir nepavyks, zmogaus organizme yra gelezies, pavyzdziui ypac jo daug raudonuosiose kraujo kuneliuose...
vardasas 2016-07-12 15:04
na gelezis aplamai reaguoja i magnetini lauka o ne i jo krypti tad gelezis atsimeta
LietuvisLT 2016-07-12 17:07
Septintasis, ne šeštasis pojūtis, šeši yra normalūs (lytėjimas, klausa, rega, skonis, uoslė, lygsvara (pusiausvyra))
Giedriax 2016-07-12 17:47
na o man teko girdėti, kad yra 14 jutimų: lytėjimas, uoslė, skonis, rega, klausa, 2 skausmo rūšys, šilumos bei šalčio pojūčiai, slėgio jutimas, raumenų pozicijos jutimas... na daugiau nebeatsimenu. o kas dėl straipsnio - jei neuronai jaučia magnetinį lauką bet neperduoda signalo kitiems neuronams, dėl ko žmogus visiškai nejaučia magnetinio lauko - tai kaip ir nesiskaito pojūtis, ar ne?
AAA000 2016-07-12 18:05
Ne lygsvara, o gravitacijos krypties pojutis Yra spec organas pas visus. Giedriax teisus - pojuciu yra daugiau nei 5. Tiesiog prastai isreklamuota kai kurie specifiskesni pojuciai. Musu mokymo programos nepakankamo issamumo, kad reikia dar gincytis del tokiu elementariu dalyku...
rwc 2016-07-12 19:03
Ne gravitacijos, o pagreičio. Tskant, akselerometras ;] Apskritai, nėra aiškių ribų tarp juslių (ne pojūčių! pojūtis yra smegenų formuojamas vaizdinys: pvz., baimė, kad pamiršai išjungti lygintuvą). Apibrėžti, kad kažkuris organizmas turi tam tikras jusles, ganėtinai keblu. Kartais yra tiesiog ilgalaikė koreliacija. Jei termitai orientuoja savo statinius magnetinio lauko kryptimi, ar tai reiškia, kad juos galėtum ištreniruoti kaip kompasą? Hipotetinis mechanizmas. Tarkim, kad tam tikra molekulė yra lengvai poliška ir gulint magnetinio lauko linijų kryptimi smegenys 0,001% geriau aprūpinamos deguonimi. N metų stebime, kokią poziciją žmonės atranda miegodami, ir nustatome, kad galva į šiaure miega ramiau, taigi ir ilgiau. Kad pripažintume tokį įprotį už juslę, reikia baisiai daug duomenų, ir tai kaži ar užskaitysime, tuo labiau, kad nesurasime už tai atsakingo receptoriaus. Bet milijonas termitų per keletą metų parodys tendenciją, jeigu ji svarbi. Tarkim, jei lizdas dykumoje, ir pastačius netinkama orientacija dieną jis iškeptų saulėkaitoje. Aišku, kad evoliucija išnaikins tas populiacijas, kurios stato „nepraktiškai“. Jeigu milijoninė populiacija, uždaryta visiškoje tamsoje, be vyraujančios vėjo krypties, nežiūrėdama į aplinkos objektų savybes, pradės statyti lizdą šiaurės kryptimi, ar tai reiškia, kad vienas atsitiktinis individas pažįsta kompasą? Ar medis, kurio šiaurinė pusė labiau apsamanojusi, jaučia kompasą? Ar akmuo, kurio pietinė pusė labiau nugludinta dėl temperatūrų kaitos, jaučia kompasą?
vardasas 2016-07-12 19:50
medziai bei akmenys nieko deti ir nieko bendro neturi su magnetizmu
rwc 2016-07-12 20:08
Tai ir klausiu: ar termitai dėti? Iš ko sprendžiame, kad dėti? Jei nedėti, tuomet iš kur žino, kokia kryptimi termityno sienas lygiuoti? O jei medžiai nedėti, tai iš kur žino, kuria kryptimi reikia samanas auginti, kad turistai nepasiklystų?
Creatium 2016-07-12 21:15
Sulyginai truputį klaidingai. Medžio ir akmens išorės pakitimai priklausomi nuo aplinkos sąlygų: vanduo, saulė, vėjas. Tavo klausimas būtų teisingas tik tuomet, jeigu medis, akmuo ir termitai būtų išbandyti lygiai tokiomis pačiomis sąlygomis (be vėjo, lietaus, uždaroje aplinkoje). Ir jeigu tarkim 8 akmenys iš 10 imtų ir apsamanotų šiaurės kryptimi, tai galbūt galėtų būti ženklas, kad tai kažkuo susiję. Jeigu šunys jaučia polių pozicijas, tai kodėl negali jausti termitai?
AAA000 2016-07-12 21:17
Apibrezkim pirma kas yra tas "pojucio" mechanizmas. Pagal mane tai yra kazkoks konkretus specifinis organas ar primityviu organu matrica kaip daviklis (davikliu matrica), + ten visokios nervu jungtys ir + smegenys. Sistema arba tokiu organu visuma apdirba informacija ir ta pojuti kazkaip suvoki ir kazkaip gali panaudot praktiskai. Nesvarbu samoningai ar ne. Svarbu kad panaudoji kai nori ar reikia, nepriklausomai nuo isoriniu salygu. Ir jei prielaida teisinga - ta galima pamatyt is organizmo gyvybines veiklos ir turet itarimu kad tokia sistema egzistuoja. Jei prielaida neteisinga - tai tie organizmai greiciausiai naudojasi kazkokia gamtine jega, kurios nepastebim ar ten "tupi" mokslininkai nepamate. --------- Taigi rwc del medzio ar akmens tu nusisneki ir rodai nekompetencija siuo atveju. Samanos neauga tiksliai siaurineje magnetinio poliaus puseje. Jos auga i siaure (ir tik siauriniam pusrutulyje) nuo zemes sukimosi asies ir jokio rysio su magnetizmu neturi. Trumpiau tariant samanos reguoja i pavesi. O mes is tos informacijos apytikriai galim nustatyt zemes sukimosi asies kazkuri poliu. O medis su akmeniu cia isvis ne prie ko - jie tik pasyvine augimo platforma samanoms. Taigi man kyla logiskas klausimas - rwc - tau niekas nesake, kad tu siektiek kitoks nei kiti?
rwc 2016-07-12 22:14
Tik sakau, kad per daug mistifikuojame visokias ekstrasensorikas ir jusles. Kas tau iš to, jei sužinosi, kad iš bendro protėvio paveldėjai organą, kuriuo gupija jaučia magnetinio lauko kryptį, o tavo organizme gamina hormoną, lemiantį pažastų plaukuotumą? Jeigu magnetinio lauko jutimas tau nepadeda susirasti maisto, pabėgti nuo grobuonių ir susilaukti palikuonių, tai jis tau nenaudingas ir evoliucija labai greitai juo atsikratys, o smegenys tiesiog atjungs tokią funkciją, kad ji netrukdytų svarbesniems reikalams. Arba pradėk migruojančių paukščių galvose ieškoti žemėlapio. Arba orų prognozės superkompo. Nu nėra jo ten, nereikia. Jeigu per tūkstančius kartų išliko tie, kurie turėjo įprotį sekti paskui saulę, tai jie ir varo į šiltus kraštus, nes yra taip suprogramuoti. Nesuprasdami, nei ko jiems ten reikia, nei kodėl būtent ten. Ir jiems, pavyzdžiui, pradeda nemaloniai niežtėti užpakalį, jeigu jiems kas nors neleidžia to daryti. Niekada nesužinosime, pagal kokias užuominas aplinkoje pirmieji migruojantys paukščiai išmoko suprasti teisingą kryptį. Galbūt jie stebėjo augalus, gal žvaigždes. Tuo pačiu mokėsi pajusti kitus susijusius signalus. Jeigu kažkoks dirgiklis stipriau veikia skrendant į pietus, tai galų gale jis ir pradės sietis su teisinga kryptimi. Tada gali nebejusti pradinių orientyrų ir išlaikyti kryptį nebematydamas nei augmenijos, nei dangaus. Vat ir viskas, visa aritmetika. Kitos rūšys orientuojasi pagal šviesos poliarizaciją. Dar kitos labai jautrios šviesos intensyvumo pokyčiams. Gal yra kokia rūšis, kuri klauso banginių šnekėjimo. O mes, durniai, įsivaizduojame, kad gamta konstruoja naujas rūšis kaip samsungas androidus – reikia papildomos funkcijos, tai įlituojame naują sensorių. Kuriam būtinai turi būti palikta vietos korpuse, atvestas maitinimas, jungtys su pagrindine plokšte, draiveriai ir taip toliau, pilnas komplektas. Jeigu androidas būtų gyvūnas, tai jam nereikėtų nei kompaso, nei akselerometro, o visas tas funkcijas išmoktų atlikti, pavyzdžiui, pagal triukšmus antenoje ir mikrofone. Cha, žmonės jaučia magnetinį lauką... Kai pamatysiu pakankamą imtį žmonių, kurie sugebės rasti paslėptą telefoną šieno kupetoje – tuomet patikėsiu. Dabar pertempta su išvada: mol, ištyrėm kelias rūšis laukinių žinduolių, tai reiškia, kad ir mums tas pats. Kas nors argumentuos, neva visus reikalingus pojūčius turim, tik juos reikia suaktyvinti vaistukais ar elektra. Na gerai, dauguma žinduolių gerai mato. Kurmiai irgi akis turi (tik jos neveikia, o su rega susijusios atminties sritys, tarkim, padeda nepasiklysti urvų labirinte). Purtykit kurmį kokiu tik norit elektrošoku, vis tiek niekaip neišmokysit jo bėgti nuo šuns nuotraukos.
Grybautojas 2016-07-12 22:36
Kartais nematom, kas po nosim kabo: "Toks jautrumas buvo pastebėtas tiriant įvairius organizmus, įskaitant ir kai kurias bakterijas, ...". O mūsų organizmas klauso bakterijų komandų: pabandykit suvalgyti tai, ko jūsų virškinimo traktas nepriima. Visos juslės tai tos pačios bangos tik skirtingi dažniai skirtingai vadinami. Pataisykit.
sata 2016-07-12 23:19
Jei kam idomu daugiau suzinoti apie zmogaus jutiminius organus ir apskritai apie smegenu veikla, siulau nepagaileti laiko paziureti si video. Manau labai suprantamai viskas paaiskinama jame. https://www.youtube.com/watch?v=sauK6oJpIkw
jull 2016-07-12 23:40
O tau neatrodo, kad mobilaus sukuriamas magnetinis laukas galetu but n kartu silpnesnis ne sukuriamas pvz, zemes? butu logiska, mobilas tave nuo saules radiacijos kazin ar saugo... Kurmio akys yra atrofavusios, pasak Darvimo, taip irgi buna. Pasak taves, kazkas is androido iseme moduli. O tai kaip tavo rusis is medzio islipt ismoko tada, jei jau kurmio manai kad niekaip ismokyt begt nuo suns nuotraukos neiseitu? vietoj elektrosoko zaibas i subine trinktelejo? Siaip straipsnelis tai toks vaizdas kad parasytas perskaicius blogai parasyta abstract'a...