„Draugai, tik nepirkit iš tų svoločių, neduokit jiems savo babkių“ - jau ir žinomi žmonės neapsikentė Lietuvos perpardavinėtojų gobšumu. Kiek už medicinines kaukes bei respiratorius prašo Lietuvos perpardavinėtojai ir kiek jie kainuoja iš tikrųjų siunčiantis iš Kinijos (Kainų palyginimas, EU sandėliai)  (5)

Viena kaukė – vienas euras. Už respiratorių, kuris šiaip kainuoja nuo 3 iki 6 eurų, šiuo metu prašoma 15–25 eurų. „Kuo perpardavinėtojai skiriasi nuo telefoninių sukčių?“ – viešoje erdvėje jau klausinėja žmonės, o žinomi žmonės ragina kaukių tiesiog nepirkti iš šių „svolačių“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvėriškos vienkartinių medicininių kaukių kainos

Reikia pripažinti, kad medicininių kaukių situacija Lietuvoje yra ganėtinai sudėtinga ir rasti jų įsigyti vaistinėse tampa tikru iššūkiu. 

Daugeliu atveju jos yra išpirktos ir panašu, jog ne vien tik tų, kurie susirūpinę savo bei artimųjų sveikata, bet ir tų, kurie krizės akivaizdoje nusprendė pasipelnyti.

Interneto platybėse mirga skelbimai, kuriuose siūloma įsigyti įvairių apsaugos priemonių. Tik ir tų pačių paprasčiausių apsauginių kaina - kosminio dydžio.

Štai vieno skelbimo autorius už pačių paprasčiausių medicininių kaukių 5 vienetų pakelį prašo net 7 eurų - tai yra po 1,4 eurus už vienkartinę medicininę kaukę!

15min.lt žurnalistei tiesiai šviesiai pasiteiravus tokio skelbimo autoriaus „ar jums ne gėda?“, atsakymas buvo toks:

O jūs žinot, už kiek aš pirkau? Ar komentuojat iš viršelio? Jūs žinot, iš kelintų rankų mes perkam?

Žurnalistei paklausus: „Iš viršelio, nes tas viršelis ir yra prieš mane. Tai pasakykit, už kiek pirkot?“, buvo atsakyta trumpai ir atžagariai:

Ne jūsų reikalas. Jūs neturit ką veikti? Ai, juk karantinas, tai darbo turbūt neturit.

Ne ką geresnė situacija ir su respiratoriais

Dažnu atveju pastarieji atitinka FFP2 ir FFP3 standartus ir tai yra kur kas geresnis pasirinkimas, norint apsisaugoti nuo koronaviruso.

Tokius respiratorius galima naudoti ilgą laiką - metus ir daugiau - tik reikia keisti jų filtrus. Įprastai vieno filtro gali užtekti 2-4 dienoms.

Ir kokios tokių respiratorių kainos Lietuvoje? Nuo 15 iki 25 eurų už vienetą. Ir čia dar be papildomų keičiamų filtrų. Palyginus su pasiūlymais Kinijoje, tiesiog siaubingos kainos.

15min.lt pastebi, kad dėl tokių kainų visi pardavėjai kaltina „paslaptingąjį tiekėją“. Tačiau kaip iš tiesų kilo kainos rinkoje?

„Kainos iš tiesų pakilo, bet ne tiek. 17 eurų už respiratorių – nesąmonė baisi“, – 15min.lt sakė Lietuvos valdžios institucijoms įvairių reikalingų priemonių padedanti įsigyti ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.

Neįkliūti į pinkles ragina ir komunikacijos specialistas Arijus Katauskas

Žinomas vyras socialiniame tinkle Facebook ragina žmones neįkliūti į perpardavinėtojų pinkles ir nepasiduoti masinei psichozei:

„Mielieji, kaip matėm, mūsų sveikatos dievas (Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aut. past.) pranešė, kad viešojoje erdvėje reikės nešioti kaukes arba kitas apsaugos priemones. Jos, kaip žinia, jūsų neapsaugos nuo kitų, bet kitus nuo jūsų apsaugoti gali.

Aš pats asmeniškai žinau, kad medicininių kaukių vaistinėse nėra, bet pilna visur skelbimuose, kur svoločiai, planuodami pasinaudoti tokia situacija, kėlė paniką, užsipirko ir dabar laukia.

Kartu žinau, kad Lietuvoje yra žmonių, kurie patys gamina tas kaukes, gamina gydytojams, Jurgita Jakubauskaitė net trumpą DIY yra įdėjus, kaip tas kaukes patiems pasigaminti.

Prašau savo draugų, nepirkit iš tų svoločių, kurie laukė, kada bus tokia situacija, neduokit jiems savo babkių ir galimybės. Jei pirksit, pirkit iš tų, kurie patys gamina arba jei parduoda, tai parduoda ne po 3 eurus už vienetą.“

Tai iš kur gauti tų medicininių kaukių bei respiratorių?

Taip, situacija yra sudėtinga. Įvairių vaistinių atstovai pripažįsta, kad dėl medicininių kaukių ir respiratorių nuolat tenka kovoti ne tik su kitomis šalimis, bet ir su perpardavinėtojais.

Šiuo metu Lietuvos vaistinėse medicininių kaukių ir respiratorių praktiškai nėra, dalis vaistinių užsakymų jau atšaukta, o tai kas atvyksta - išperkama per naktį.

Didesnio papildymo tikimasi sulaukti kitą savaitę, tik neaišku kaip ilgai jo užteks, nes dabar šių prekių reikia visiems.

Tai pasipiktinome perpardavinėtojais ir vis tiek viską pirksime iš jų? Galima ir taip, bet tikrai yra kur kas geresnių sprendimų ir nepalyginamai pigiau. 

Medicininių kaukių ir respiratorių kainų skirtumai Lietuvoje ir Kinijos parduotuvėse šokiruoja

15min.lt tvirtina, kad šio antradienio duomenimis, skirtingi tiekėjai ir gamintojai FFP2 respiratorius siūlė įsigyti nuo 2,5 iki 10 eurų už vienetą, FFP3 respiratorių kaina buvo nuo 4 iki 7 eurų už vienetą. Bet reikia pastebėti, kad tai yra didmenos kaina ir vaistinėse jie bus brangesni. Aišku ne tiek kiek užsiprašo perpardavinėtojai.

Primename, kad perpardavinėtojai už vienetą prašo nuo 15 iki 25 eurų. Tuo tarpu Kinijos parduotuvėse situacija yra visai kitokia. Nors ir čia susidomėjimas šiomis prekėmis yra milžiniškas, prekės iššluojamos per porą dienų, bet pardavėjų yra daugybė ir atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją bei milžinišką tokių produktų poreikį - taikoma visiškai padori kainų politika.

Lietuvoje už pačių paprasčiausių medicininių kaukių 5 vienetų pakelį prašoma net 7 eurų - tai yra po 1,4 eurus už vienkartinę medicininę kaukę.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

Tuo tarpu Kinijos parduotuvė už 100 vnt vienkartinių medicininių kaukių prašoma 64,48 eurų - tai yra po 0,65 centus už kaukę! Net jei jums ir nereikia tokio kiekio - užteks tik 10 vnt - vienos kaukė kaina tesiekia 0,84 centus. Negana to, dar šias kaukes į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės arba Ispanijos sandėlio atsiųs per maždaug savaitę laiko. 

Kalbant apie FFP2 ir FFP3 klasės respiratorius - situacija analogiška. Lietuvoje už vienetą prašo nuo 15 iki 25 eurų, o Kinijoje jie kainuoja kelis kartus pigiau ir dar papildomai gausite apsauginius akinius. Štai vienas populiariausių ir labai greitai iš pardavėjų pasiūlos dingstantis FFP2 klasės ROCKBROS respiratorius su oro vožtuvu ir keičiamais filtrais šiuo metu kainuoja vos 8,5 euro ir čia pat galima įsigyti keičiamų filtrų bei apsauginius akinius. Vienintelis minusas, kad šis respiratorius siunčiamas iš Kinijos sandėlio ir jo teks palaukti apie 30 dienų.

Tačiau tai yra net tris kartus pigiau nei Lietuvoje, o nekantriausiems tikrai nėra būtina tiek laukti. Kainų politika Kinijos parduotuvėse yra patraukli net ir perkant iš Europos sandėlių, kur medicininės kaukės ir respiratoriai atkeliaus greičiau. 

Štai, puikus pavyzdys yra aukščiausios FFP3 klasės respiratorius su oro vožtuvu ir keičiamais filtrais dabar iš Ispanijos ir Prancūzijos sandėlių parduodamas už 6,70 eurus. Praktiškai už sivaikainą ir net 4 pigiau nei Lietuvoje!

O ir keičiami filtrai siunčiami iš tų pačių Europos sandėlių bei 100 jų vienetų kainuoja 42,29 eurus - vos 0,42 centai už vnt. Primename, kad tokio filtro užtenka 2-4 dienoms. Beliks filtrą išmesti, respiratorių išplauti, išdžviovinti, įdėti naują filtrą ir viskas.

Taigi, mielieji, nepulkite į paniką ir nepasiduokite masinei psichozei. Neleiskite kitiems pasinaudoti susidariusia situacija ir pasipelnyti jūsų asmenine sąskaita. Tuo labiau, kad perpardavinėtojai nieko kito nedaro - perka iš Kinijos už štai tokias kainas ir Lietuvoje kaukes parduoda ne dvigubai, o 4-5 kartus brangiau. 

Jei jau tikrai nusprendėte, kad jums reikia medicininių kaukių ar respiratorių, bent jau šias prekes pirkite už priimtiną kainą. Daugiau kaukių ir respiratorių pasiūlymų tiesiai iš EU sandėlių ir už normalią kainą rasite čia.

O norintiems nepaklysti informacijos sraute ir apie COVID-19 žinoti viską, rekomenduojame paskaityti nuolat atnaujinamą mūsų straipsnį:

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(18)
(11)

Komentarai (5)