Didžiulės apimties tyrimas paneigė ilgai egzistuojantį mitą: ar saikingas alkoholio vartojimas kenkia kūnui?  ()

Visi žinome, kad per didelis alkoholio kiekis mums kenkia. Bet kaip dėl vos kelių taurių per savaitę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sakoma, kad raudonasis vynas turi antioksidantų, todėl kelios taurės yra „naudingos“. Kiti tyrimai rodo, kad mažai ar vidutiniškai geriantys alkoholį rečiau patiria širdies smūgį nei tie, kurie visiškai jo vengia. Vynas netgi įtrauktas (saikingai) į Viduržemio jūros regiono dietą – vieną sveikiausių mitybos planų planetoje!

Tačiau naujas tyrimas, pagrįstas didžiuliu Jungtinės Karalystės duomenų rinkiniu, rodo, kad net ir mažas alkoholinių gėrimų kiekis per savaitę yra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

„Sveikatai naudingas nedidelis ar vidutinis alkoholio vartojimas yra didžiausias mitas nuo tada, kai mums buvo sakoma, kad rūkymas yra naudingas“, – „Science Alert“ sakė širdies ir kraujagyslių fiziologas Rudolphas Schuttesas.

ARU ir Londono universitetinio koledžo tyrėjų komanda mano, kad problema yra ta, jog daugelis alkoholio nevartojančių žmonių negeria dėl blogos sveikatos būklės. Kai juos ištinka širdies priepuolis ar kitos koronarinės problemos, tai nesusiję su tuo, kad jie negeria, ir neįrodo, kad nedidelis ar vidutinis alkoholio kiekis apsaugo.

 

Tyrėjai išnagrinėjo Jungtinės Karalystės biobanko duomenis, apimančius 333 259 alkoholio vartotojus ir 21 710 žmonių, kurie niekada nevartojo alkoholio. Jie analizavo beveik septynerių metų duomenis ir nustatė, kada nors vienam iš dalyvių pasireiškė širdies ir kraujagyslių įvykis, širdies liga ar smegenų kraujagyslių liga.

Kitais tyrimais nustatyta, kad alkoholis yra vienas iš pagrindinių mirties ir ligų sukėlėjų visame pasaulyje. Todėl dabar gali būti geras laikas atnaujinti naujametinius apsisprendimus ir sumažinti alkoholio vartojimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(11)
(20)

Komentarai ()