Tyrimas: sulčių stiklinė ryte gerina moksleivių gebėjimą susikaupti mokslams net 42%  (0)

Edukacinės kampanijos „Grynos sultys kiekvieną rytą“ metu atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad geriant stiklinę sulčių kiekvieną rytą, moksleivių gebėjimas susikaupti bei tiksliau atlikti mokslo užduotis gali pagerėti net 42%.


Tyrimo metu, geriant po stiklinę sulčių kiekvieną rytą, gerai ir labai gerai gebėjo susikaupti 67% moksleivių. Kita vertus, tarp moksleivių, kurie negėrė sulčių, šis rodiklis siekė tik 47%.

Sultys gerina smegenų veiklą

Sultys, dėl jų sudėtyje esančių angliavandenių, yra vertingas energijos šaltinis. Jos gerina smegenų veiklą, suteikia žvalumo, didina darbingumą ir gebėjimą susikaupti.

Sulčių ekspertų taryba rekomenduoja sultis įtraukti į vaikų pusryčius ir tokiu būdu pagerinti jų gebėjimą mokytis bei susikaupti.

Aušra Jauniškytė, Sulčių ekspertų tarybos atstovė, gydytoja dietologė

„Sultyse esantis vaisinis cukrus praturtins natūralia energija bei padės ilgiau jaustis sotiems, nes organizmas fruktozę įsisavina po truputį ir, skirtingai nuo įprasto cukraus, saugo organizmą nuo ryškių energijos šuolių, užtikrindama energiją ilgam laikui.”

Doc. Vaidotas Urbonas,  Sulčių ekspertų tarybos atstovas, vaikų gastroenterologas, biomedicinos mokslų daktaras, Lietuvos gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas

„Angliavandeniai teikia energiją smegenims. Sultyse yra lengvai pasisavinamo angliavandenio – fruktozės, be to, sultyse gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų, jos neturi pašalinio, dirbtinai tonizuojančio poveikio, kaip, tarkim, kava. Todėl galima drąsiai teigti, jog sultis gerti ryte – patartina!”

Apie tyrimą, jo eigą

Tyrime dalyvavo maždaug 50 besimokančių 5 ir 6 klasių Rygos Krikščioniškosios vidurinės mokyklos moksleivių nuo 11 iki 12 metų. Tyrimui vadovavo psichologė Agnė Rožlapa-Grase. Tyrimu buvo siekiama išsiaiškinti, ar sulčių vartojimas pagerina moksleivių gebėjimą susikaupti, kaip teigia teorija bei ekspertai.

Tyrime buvo naudojamas testas „Dailyraščio tikrinimo subtilybės“, kuriuo tiriami dėmesio ypatumai. Pagal testo rezultatus galima spręsti, ar moksleivis supranta ir sėkmingai atlieka mokslo uždavinį, kiek sėkmingai jis sukaupia dėmesį mokslo uždaviniui, kaip greitai jis pavargsta nuo intensyvaus nuolatinio darbo.

Norint nustatyti bendrą rodiklį, pirmosiomis dienomis buvo tiriamas moksleivių gebėjimas susikaupti bei tikslumas negeriant sulčių. Kitas dienas moksleiviai rytais gėrė po apelsinų sulčių stiklinę, o po to dvi valandas dalyvavo tyrime.  Tyrimui buvo naudojamos vietinio gamintojo „Cido“ 100% apelsinų sultys.

Sulčių ekspertų taryba ir kampanija „Grynos sultys kiekvieną rytą“

Sulčių ekspertų taryba pradėjo naują šviečiamąją kampaniją „Grynos sultys kiekvieną rytą“ (www.grynossultys.lt), kurio dėka jau antrus metus visuomenė sužino apie vertingas sulčių savybes, jų natūralumą bei naudą. Šiais metais ekspertai kalba, kodėl sultys yra vertingas energijos šaltinis.

Sulčių ekspertų taryba

Į Sulčių ekspertų tarybą susibūrė gerai savo srityje žinomi specialistai:

Aušra Jauniškytė, gydytoja dietologė, Lietuvos dietologų draugijos narė, Lietuvos parenterinės ir entereinės mitybos narė

Rūta Petereit, gydytoja dietologė, Lietuvos dietologų draugijos narė, Lietuvos parenterinės ir entereinės mitybos narė

Žydrūnas Savickas, Pasaulio galiūnų čempionas

Edita Gavelienė, gydytoja dietologė, Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, Lietuvos parenterinės ir entereinės mitybos narė, Europos klinikinės mitybos ir metabolizmo draugijos narė.

Dr. Daumantas Matulis, Biochemijos, molekulinės biologijos ir biofizikos mokslų daktaras.

Ina Jasutienė, Kauno technologijos universiteto Maisto instituto chenijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja

Vaidotas Urbonas, vaikų gastroenterologas, biomedicinos mokslų daktaras, Lietuvos gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas

Ieva Gudanavičienė, Visuomenės sveikatos specialistė

Vietiniai sulčių gamintojai – šiais metais prie projekto prisijungė „Cido“

 

Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: